Ciprus adatok, hasznos információk

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.02.10.
Ciprus adatok, hasznos információk

Egy jó nyaralás mindenkinek mást jelent. Van, aki minden nap a tengerparton szeret lustálkodni, más az izgalmas kalandokat és látnivalókat keresi. A legtöbben a kettőt szeretjük kombinálni.

Coral – öböl, a páfoszi régió egyik kedvelt strandja.

Tengerparti nyaraláshoz Ciprus ideális hely, hiszen Aphrodité szigetén nemcsak a gyönyörű, hosszan elnyúló tengerpartok és csöndes, eldugott kis öblök várnak felfedezésre, de a sziget gazdag kulturális és természeti kincsei is.

Hajókirándulás Cipruson.

A sziklaszirteken épült, romantikus kis kápolnák, ókori romok és a régi kőházakból épült, csendes ősi falvak mellett a városokban pezseg az élet. A kis tavernák és kávézók mellett a művészeti galériákban és múzeumokban is a híres ciprusi vendégszeretettel várják a látogatókat.

Nikózia utcarészlet.

Vacsora egy tavernában.

Adatok Ciprusról

Államforma: elnöki köztársaság

Méret: 9251 négyzetkilométer (Magyarországnál kb. tízszer kisebb), 240 km hosszú és 100 km széles

Népesség: kb. 860.000 fő

Hivatalos nyelv: (ciprusi) görög, török

Lakosság eloszlása: kb. 80% görög, 18% török, 2% egyéb

Főváros: Nicosia (Lefkosia)

Legmagasabb pont: 1952 m (Troodos hegység, Olympos csúcs)

Európai Unió csatlakozás: 2004. 05. 01. (Magyarországgal együtt)

Pénznem: Euro

Ciprus nemzeti zászlaja: 

Az 1960 óta hivatalos zászló a sziget térképét ábrázolja és Ciprus függetlenné válásának alkalmából vezették be. A zöld olajfa levelek fölött elhelyezkedő térkép sárgás színe az ország méretes rézérc készletét hivatott ábrázolni. Bár a zászlót még az ország 1974-es kettészakadása előtt vezették be, a különválás óta csak a déli, görög rész használja. Az egyedül Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság részére külön lobogót terveztek.

Ciprus nemzeti zászlaja.

Ciprusra utazás előtt érdemes tájékozódni, a beutazással és a szigeten tartózkodással kapcsolatos hasznos információkat itt találod.

10 ezer éves történelem

„E sziget történelme oly bőkezű, hogy szellemi gyomorrontást kapok tőle.”

Robert Byron, Utazás Oxaniába, 1937

Földrajzi helyzetéből adódóan a sziget a kezdetektől stratégiai szerepet játszott a hatalmi harcokban, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika csomópontjában fekszik.

Ciprus a térképen.

A sziget történelme és civilizációja mintegy 10 ezer évre nyúlik vissza, melyről rengeteg kőkorszaki lelet tanúskodik. Jelentős nyomot hagytak az ókori görögök 3500 évvel ezelőtt, de több más kultúra is meghonosodott itt, többek között a föníciai, asszír, frank, velencei, ottomán, brit és mind maradandó emlékeket hagytak maguk után.

Salamis romjai.

Páfoszi mozaik.

A sziget ma egy valóságos szabadtéri múzeum, ahol kőkorszaki települések, görög emlékhelyek, római kori színházak, ókeresztény bazilikák, bizánci templomok, kolostorok és várak, gótikus katedrálisok, velencei erődítmények, muszlim mecsetek és brit koloniál stílusú épületek között sétálhatunk.

Kourion ősi városa egykor virágzó római település volt.

Szent Hilárión vára, észak – Cipruson.

Szent Nicholas katedrális, Famagusta.

A török lakosság 1571-ben érkezett a szigetre, amikor Ciprus az Oszmán Birodalom része lett.

Az Oszmán Birodalom és a Közel-Kelet Abraham Ortelius (1527-1598) térképén (1570) | forrás: https://turkinfo.hu/

A 30 éves török uralom után a sziget több mint 80 évig brit gyarmat volt.

A Ciprusi Köztársaságot 1960-ban kiáltották ki, de bizonyos kikötések miatt továbbra is nehézkes volt a békés együttélés a görög és török lakosság között. A belpolitikai konfliktusok később odáig fajultak, hogy 1974-ben a török hadsereg erőszakkal elfoglalta a sziget északi részét (a sziget több mint egyharmadát), így mintegy 200 ezer görög cipriótát kényszerítve lakóhelyének azonnali elhagyására.

Azóta ENSZ békefenntartó haderők vigyáznak a két országrész közötti biztonságra, akik a semleges zónákon (Zöld Vonal) állomásoznak.

ENSZ katonák vigyáznak a rendre a semleges zónában. | Forrás: https://www.forces.net/

Nikózián (Lefkosia) is végighalad az a demarkációs vonal, ami elválasztja észak és dél Ciprust, így Ciprus fővárosa mára a világ utolsó kettéosztott fővárosa (a berlini fal leomlása után).

Úttorlasz Nikóziában. A torlaszon túl már a törökök által elfoglalt országrész található.

Természeti adottságok

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, Szicília és Szardínia után.

4 földrajzi egységre osztható: a dél-nyugaton elhelyezkedő Troodos-hegységre, az északi parton végigvonuló Ötujj-hegységre (Pentadaktylos), a köztük lévő Mesaoria síkságra és a partvidékre. Érdemes még megemlíteni az Észak-nyugaton található Akamas-félszigetet, amely páratlan növényvilággal rendelkezik.

Kilátás az Akamas – félsziget egyik ösvényéről.

Szokták mondani, hogy Ciprus a botanikusok paradicsoma, hiszen különleges növényvilággal rendelkezik, amely kb. 1800 fajt, alfajt és változatot számlál, melyek közül 8% őshonos Cipruson.

Északon olajfák, szentjánoskenyérfák borítják a tájat, ezzel szemben a sziget déli felét a Troodos-hegység vonulatai határozzák meg, melyet fenyő-, törpe tölgy-, ciprus-, és cédruserdők borítanak. A sziget területének 17%-át erdők borítják.

Naplemente a Troodos – hegységben.

A szigeten napjainkban is megtalálható legnagyobb vadon élő állat a muflon, mely egy ritka vadjuh-féle és csak Cipruson található meg. A muflon jelenleg szigorúan védett állat és a Ciprusi Köztársaság jelképe.

A muflon a sziget nemzeti állata, szigorúan védett faj.

A sziget ezen kívül minden évben több millió vándormadárnak szolgál pihenőhelyéül az Európa és Afrika közötti hosszú vándorúton. A madarakat leginkább a sziget két sós tava vonzza Larnaka és Akrotiri mellett.

Flamingók a larnakai sóstónál.

A sziget szezonális látogatói közé tartoznak még a közönséges levesteknősök és a cserepes teknősök, melyek tojásrakás céljából érkeznek Ciprus homokos partjaira. 1978 óta őket is szigorú védelem övezi.

Elkerített teknősfészek a Lara – öbölnél, ami a cserepes teknősök fészkelő helye és természetvédelmi terület.

Ciprus éghajlata

Cipruson az időjárás mediterránnak mondható, ami hosszú, 7-8 hónapos nyarat és 4-5 hónapig tartó bolondos áprilisi időt jelent. A legmelegebb nyári hónapokban, júliusban és augusztusban a napi középhőmérséklet az ország középső területein 36˚C, míg a Troodos magaslatain 27˚C.

Napfény és tenger Cipruson.

Mindemellett a tél egy viszonylag enyhe évszak. A sziget lakói átlagosan 300 napsütéses napot élvezhetnek egy évben, az esős időszak csupán novembertől márciusig tart.

Az alacsonyabban fekvő területeken ritkán havazik, ám a Troodos magaslatain (1000 méter felett) december elejétől április közepéig van hó.

A Troodos – hegység magasan fekvő lejtőin télen még síelni is lehet.

Néhány adat Ciprus időjárásáról:

Városok

A sziget közigazgatásilag 6 megyére oszlik, melyek mind a megyeszékhely nevét viselik:

Ciprus 6 régiója.

Ciprus fővárosa Nicosia (Lefkosia) az ország kormányzati és üzleti központja, emellett pedig jelenleg a világ egyetlen kettéosztott fővárosa. A sziget északi felének 1974-es török megszállása óta a várost egy ütköző zóna választja ketté, melyet az ENSZ katonái felügyelnek. Lefkosia a régi és az új kombinációja: óvárosát a velencei uralom idejéből származó erődfal veszi körül, a falakon belül egy modern, kozmopolita várost találunk.

Ciprus fővárosa, Nikózia.

A sziget déli részén elterülő Limassol (Lemesos) az ország második legnagyobb városa. Kikötője nagy kiterjedésű és forgalmas, a világ minden tájáról megfordulnak itt hajók. Limassol a sziget bortermelésének központja és a helyi KEO sört is itt állítják elő.

Limassol tengerparti sétánya.

A sziget dél-keleti részén fekvő Larnaka városa a sziget második legfontosabb kereskedelmi kikötője és egyben fontos turisztikai célpont is. Látnivalói közé tartozik a jachtkikötő, a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétány, valamint számos keresztény és muzulmán kegyhely.


Larnaka Nemzetközi Reptér a várostól délre fekszik.

Larnaka a tengerparton.

Páfosz, a sziget dél-nyugati részén található és az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai központ. Itt található az ország második nemzetközi reptere.

Valóságos régészeti kincsesbánya, itt tárták fel a mediterrán térség legszebb mozaikjait, de az egész város UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

Kulturális élete szintén gazdag, 2017-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Páfosz kikötője.

A sziget gazdasága

A ciprusi gazdaság legmeghatározóbb eleme a szolgáltató szektor, ezen belül főként az idegenforgalom és a pénzügyi szektor számottevő.

Ciprus szigete az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont az európaiak körében, közel 3 millió turista érkezik ide évente és szinte minden szigetlakó érdekelt a turizmusban valamilyen módon.

Évente 3 millió turista érkezik Ciprusra.

A pénzügyi szektor fő vonzerejét az offshore vállalati tevékenység adja: közel ötvenezer bejegyzett offshore cég létezik az országban.

Fontos tényező a tengeri szállítás is: a szigetország a világ egyik legnagyobb kereskedelmi flottájával rendelkezik.

A tengeri áruszállítás szintén fontos pillére a ciprusi gazdaságnak.

Közlekedés Cipruson

Cipruson az utak, autópályák kifejezetten jó állapotban vannak, így a sziget autóval viszonylag rövid idő alatt, könnyen bejárható. Azt azonban fontos tudni, hogy mivel Ciprus sokáig angol gyarmat volt, a szigeten megmaradt a baloldali közlekedés. Bérlésnél a magyar jogosítványt elfogadják.

Szintén fontos tudnivaló, hogy a déli oldalon bérelt autó biztosítása nem érvényes az északi részen, így ha autóval szeretnénk átkelni a határon, annak külön költsége van.

Bérelt autóval könnyedén bejárható a sziget.

A tömegközlekedés a buszokat jelenti a szigeten, vonat, metro, egyéb közlekedés egyelőre nem elérhető. Cserébe a buszhálózat nagyon jól ki van építve, a járművek modernek, légkondicionáltak. Menetrendszerűen közlekednek a városokban, falvakban és a nagyobb városok között intercity járatok is elérhetőek.

Cipruson busszal is sok helyre eljuthatunk.

Amit meg kell kóstolni Cipruson

Cipruson számtalan helyen ehetünk, a kis düledező tavernáktól az elegáns éttermekig. A kiszolgálás általában gyors és hatékony, az ételválaszték pedig bőséges.

Taverna a tengerparton.

A ciprusi konyha alapvető jellegzetessége a friss és ízletes fűszernövények és az olivaolaj bőséges használata.

Ízvilágában hasonlít a görögre, de vannak benne közel-keleti és ázsiai jellegzetességek is.

A tenger gyümölcsei bőséges választékban várnak ránk a ciprusi tavernákban.

Az étlapon szinte mindenhol találkozni fogunk a meze-vel, ami a helyi speciálitás és igazi gasztronómiai élményt nyújt az elfogyasztása.

De lássuk csak, miből válogathatunk még: friss saláta oliva öntettel, paradicsom fetasajttal, különféle mártogatósok, grillezett halloumi-sajt, ízletes kebab, fűszeres falusi kolbász, grillezett, sült és töltött zöldségek, muszaka, báránysültek…..és még sorolhatnám.

A ciprusi meze-t nem szabad kihagyni.

Remélem sikerült kedvet csinálnom neked egy ciprusi nyraláshoz!

Ha igen és bármi kérdésed lenne utazással, szállással, programokkal kapcsolatban, keress bátran az elérhetőségeimen.

Várlak szeretettel!

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük