Lara – öböl, a teknős strand

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.12.09.
Lara - öböl Ciprus Páfosz Paphos

Ciprus nyugati oldalán, a Páfosz régióban találhatunk egy varázslatos, tiszta vízű és csendes strandot, ahol a természet háborítatlan szépségében csodálható.

Az Akamas – félszigeten található Lara – öböl elsősorban szépsége miatt ismert, de van még valami, amivel az öböl büszkélkedhet: aranyszínű homokjába álcserepesteknősök raknak tojásokat.

Lara – öböl, a teknősök strandja.

A partszakaszon 1978 óta Tengeriteknősvédő állomás működik. Az állomás munkatársai gondoskodnak róla, hogy a teknősök ezrei, tojásukból kikelve épségben elérjék a tengert.

Egy megjelölt teknős fészek.

A nőstény teknősök kora tavasszal jönnek ide fészket rakni – jellemzően az éjszakai órákban – és itt helyezik el tojásaikat, mintegy 100 darabot.

Teknősnyom a homokban.

A természetvédők a költés után megjelölik és folyamatosan felügyelik a fészkeket, vigyázva arra, hogy a tojásokat ne ássák ki és dézsmálják meg az itt élő ragadozók, pl. rókák, kígyók, madarak.

Az öböl ennek köszönhetően természetvédelmi terület, így nagyon fontos, hogy a strandra körültekintően, a szabályokat szem előtt tartva és a környezetet tisztelve lépjünk be: tilos például napernyőt leszúrni vagy kutyát a strandra hozni.

A Páfosz régió egyik legszebb strandja, természetvédelmi terület.

A tojásokból a nyári hónapok alatt kelnek ki az utódok, főleg augusztus második felében és szeptemberben lehet látni nagy eséllyel tojásból kikelő kisteknősöket.

Kutatók és természetvédők vigyáznak a kisteknősökre.

Jó utat teki!

Az álcserepesteknős meglehetősen nagy méretű fajta, nem ritkák az 1 méternél nagyobb példányok, amihez átlagban akár 100 – 150 kg súly is társul. A frissen kikelt, alig 20 grammos kis teknősök 25-30 év alatt nőnek ekkora méretűre, maximális életkoruk akár 60 évnél is több lehet.

Álcserepesteknős (Caretta caretta)

A strand önállóan is megközelíthető, viszont csak négy kerék meghajtású autóval, mivel ez a terület offroad, vagyis nincsenek aszfaltozott utak.
Bérelt autónk biztosítása nem érvényes ide – hacsak nem jeep-et béreltünk -, erre fel is fogják hívni a figyelmünket a bérlési iratok aláírásakor.

A Lara – öböl szépségeit és a teknősöket azért ne hagyjuk ki, ha erre járunk. Szerencsére vannak jeep szafarik, melyek egyik állandó megállóhelye az öböl, de bérelt quad és buggy járművekkel is eljuthatunk ide.

A Jeep + hajó kombinált kiránduláson a teknősöket is meglátogathatod:

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

10+1 dolog, amit télen is csinálhatsz Cipruson

10+1 dolog, amit télen is csinálhatsz Cipruson

A mediterrán életérzés egész évben élvezhető Cipruson, még télen is, amikor a sziget kissé csendesebbé válik, de ilyenkor is tele van varázslatos lehetőségekkel. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom, milyen Ciprus télen, és milyen kikapcsolódási lehetőségeket kínál az...

bővebben
A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel. Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt. A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint...

bővebben
Ciprus legszebb strandjai

Ciprus legszebb strandjai

A legszebb strandok Cipruson, amiket semmiképp se hagyj ki! Ha jártál már Cipruson, de szeretnél új dolgokat felfedezni, vagy ha még csak tervezed az utazást és kíváncsi vagy, milyen szuper strandokkal vár ez a lenyűgöző sziget, akkor ez a cikk pont neked szól....

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük