Lara – öböl, a teknős strand

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.12.09.
Lara - öböl Ciprus Páfosz Paphos

Ciprus nyugati oldalán, a Páfosz régióban találhatunk egy varázslatos, tiszta vízű és csendes strandot, ahol a természet háborítatlan szépségében csodálható.

Az Akamas – félszigeten található Lara – öböl elsősorban szépsége miatt ismert, de van még valami, amivel az öböl büszkélkedhet: aranyszínű homokjába álcserepesteknősök raknak tojásokat.

Lara – öböl, a teknősök strandja.

A partszakaszon 1978 óta Tengeriteknősvédő állomás működik. Az állomás munkatársai gondoskodnak róla, hogy a teknősök ezrei, tojásukból kikelve épségben elérjék a tengert.

Egy megjelölt teknős fészek.

A nőstény teknősök kora tavasszal jönnek ide fészket rakni – jellemzően az éjszakai órákban – és itt helyezik el tojásaikat, mintegy 100 darabot.

Teknősnyom a homokban.

A természetvédők a költés után megjelölik és folyamatosan felügyelik a fészkeket, vigyázva arra, hogy a tojásokat ne ássák ki és dézsmálják meg az itt élő ragadozók, pl. rókák, kígyók, madarak.

Az öböl ennek köszönhetően természetvédelmi terület, így nagyon fontos, hogy a strandra körültekintően, a szabályokat szem előtt tartva és a környezetet tisztelve lépjünk be: tilos például napernyőt leszúrni vagy kutyát a strandra hozni.

A Páfosz régió egyik legszebb strandja, természetvédelmi terület.

A tojásokból a nyári hónapok alatt kelnek ki az utódok, főleg augusztus második felében és szeptemberben lehet látni nagy eséllyel tojásból kikelő kisteknősöket.

Kutatók és természetvédők vigyáznak a kisteknősökre.

Jó utat teki!

Az álcserepesteknős meglehetősen nagy méretű fajta, nem ritkák az 1 méternél nagyobb példányok, amihez átlagban akár 100 – 150 kg súly is társul. A frissen kikelt, alig 20 grammos kis teknősök 25-30 év alatt nőnek ekkora méretűre, maximális életkoruk akár 60 évnél is több lehet.

Álcserepesteknős (Caretta caretta)

A strand önállóan is megközelíthető, viszont csak négy kerék meghajtású autóval, mivel ez a terület offroad, vagyis nincsenek aszfaltozott utak.
Bérelt autónk biztosítása nem érvényes ide – hacsak nem jeep-et béreltünk -, erre fel is fogják hívni a figyelmünket a bérlési iratok aláírásakor.

A Lara – öböl szépségeit és a teknősöket azért ne hagyjuk ki, ha erre járunk. Szerencsére vannak jeep szafarik, melyek egyik állandó megállóhelye az öböl, de bérelt quad és buggy járművekkel is eljuthatunk ide.

A Jeep + hajó kombinált kiránduláson a teknősöket is meglátogathatod:

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük