Lara – öböl, a teknős strand

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.12.09.
Lara - öböl Ciprus Páfosz Paphos

Ciprus nyugati oldalán, a Páfosz régióban találhatunk egy varázslatos, tiszta vízű és csendes strandot, ahol a természet háborítatlan szépségében csodálható.

Az Akamas – félszigeten található Lara – öböl elsősorban szépsége miatt ismert, de van még valami, amivel az öböl büszkélkedhet: aranyszínű homokjába álcserepesteknősök raknak tojásokat.

Lara – öböl, a teknősök strandja.

A partszakaszon 1978 óta Tengeriteknősvédő állomás működik. Az állomás munkatársai gondoskodnak róla, hogy a teknősök ezrei, tojásukból kikelve épségben elérjék a tengert.

Egy megjelölt teknős fészek.

A nőstény teknősök kora tavasszal jönnek ide fészket rakni – jellemzően az éjszakai órákban – és itt helyezik el tojásaikat, mintegy 100 darabot.

Teknősnyom a homokban.

A természetvédők a költés után megjelölik és folyamatosan felügyelik a fészkeket, vigyázva arra, hogy a tojásokat ne ássák ki és dézsmálják meg az itt élő ragadozók, pl. rókák, kígyók, madarak.

Az öböl ennek köszönhetően természetvédelmi terület, így nagyon fontos, hogy a strandra körültekintően, a szabályokat szem előtt tartva és a környezetet tisztelve lépjünk be: tilos például napernyőt leszúrni vagy kutyát a strandra hozni.

A Páfosz régió egyik legszebb strandja, természetvédelmi terület.

A tojásokból a nyári hónapok alatt kelnek ki az utódok, főleg augusztus második felében és szeptemberben lehet látni nagy eséllyel tojásból kikelő kisteknősöket.

Kutatók és természetvédők vigyáznak a kisteknősökre.

Jó utat teki!

Az álcserepesteknős meglehetősen nagy méretű fajta, nem ritkák az 1 méternél nagyobb példányok, amihez átlagban akár 100 – 150 kg súly is társul. A frissen kikelt, alig 20 grammos kis teknősök 25-30 év alatt nőnek ekkora méretűre, maximális életkoruk akár 60 évnél is több lehet.

Álcserepesteknős (Caretta caretta)

A strand önállóan is megközelíthető, viszont csak négy kerék meghajtású autóval, mivel ez a terület offroad, vagyis nincsenek aszfaltozott utak.
Bérelt autónk biztosítása nem érvényes ide – hacsak nem jeep-et béreltünk -, erre fel is fogják hívni a figyelmünket a bérlési iratok aláírásakor.

A Lara – öböl szépségeit és a teknősöket azért ne hagyjuk ki, ha erre járunk. Szerencsére vannak jeep szafarik, melyek egyik állandó megállóhelye az öböl, de bérelt quad és buggy járművekkel is eljuthatunk ide.

A Jeep + hajó kombinált kiránduláson a teknősöket is meglátogathatod:

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Ciprusra utazol

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Ciprusra utazol

Úgy döntöttél, idén Cipruson nyaralsz? Szuper! Mielőtt repülőre szállsz, mondok 10 tudnivalót, hogy ne érjenek meglepetések és utazásod gördülékenyebb legyen. 1. Önálló állam Ciprus - hivatalos nevén Ciprusi Köztársaság-, a közhiedelemmel ellentétben nem tartozik...

bővebben
Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Tudtad, hogy a Ciprus nyugati partján fekvő Páfosz (Paphos) egész városa világörökségi védelem alatt áll, az itt található régészeti leletek miatt? Bizony, akárhová megyünk a városban, itt mindenhol történelmi vagy régészeti látnivalókra bukkanhatunk. A városban két...

bővebben
TOP15 látnivaló Cipruson

TOP15 látnivaló Cipruson

Ciprus a Földközi-tenger egyik legfontosabb szigete, Szardínia és Szicília után a harmadik legnagyobb a térségben. Földrajzi helyzetéből adódóan a kezdetektől fogva stratégia szerepet játszott a hatalmi harcokban, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük