Lara – öböl, a teknős strand

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.12.09.
Lara - öböl Ciprus Páfosz Paphos

Ciprus nyugati oldalán, a Páfosz régióban találhatunk egy varázslatos, tiszta vízű és csendes strandot, ahol a természet háborítatlan szépségében csodálható.

Az Akamas – félszigeten található Lara – öböl elsősorban szépsége miatt ismert, de van még valami, amivel az öböl büszkélkedhet: aranyszínű homokjába álcserepesteknősök raknak tojásokat.

Lara – öböl, a teknősök strandja.

A partszakaszon 1978 óta Tengeriteknősvédő állomás működik. Az állomás munkatársai gondoskodnak róla, hogy a teknősök ezrei, tojásukból kikelve épségben elérjék a tengert.

Egy megjelölt teknős fészek.

A nőstény teknősök kora tavasszal jönnek ide fészket rakni – jellemzően az éjszakai órákban – és itt helyezik el tojásaikat, mintegy 100 darabot.

Teknősnyom a homokban.

A természetvédők a költés után megjelölik és folyamatosan felügyelik a fészkeket, vigyázva arra, hogy a tojásokat ne ássák ki és dézsmálják meg az itt élő ragadozók, pl. rókák, kígyók, madarak.

Az öböl ennek köszönhetően természetvédelmi terület, így nagyon fontos, hogy a strandra körültekintően, a szabályokat szem előtt tartva és a környezetet tisztelve lépjünk be: tilos például napernyőt leszúrni vagy kutyát a strandra hozni.

A Páfosz régió egyik legszebb strandja, természetvédelmi terület.

A tojásokból a nyári hónapok alatt kelnek ki az utódok, főleg augusztus második felében és szeptemberben lehet látni nagy eséllyel tojásból kikelő kisteknősöket.

Kutatók és természetvédők vigyáznak a kisteknősökre.

Jó utat teki!

Az álcserepesteknős meglehetősen nagy méretű fajta, nem ritkák az 1 méternél nagyobb példányok, amihez átlagban akár 100 – 150 kg súly is társul. A frissen kikelt, alig 20 grammos kis teknősök 25-30 év alatt nőnek ekkora méretűre, maximális életkoruk akár 60 évnél is több lehet.

Álcserepesteknős (Caretta caretta)

A strand önállóan is megközelíthető, viszont csak négy kerék meghajtású autóval, mivel ez a terület offroad, vagyis nincsenek aszfaltozott utak.
Bérelt autónk biztosítása nem érvényes ide – hacsak nem jeep-et béreltünk -, erre fel is fogják hívni a figyelmünket a bérlési iratok aláírásakor.

A Lara – öböl szépségeit és a teknősöket azért ne hagyjuk ki, ha erre járunk. Szerencsére vannak jeep szafarik, melyek egyik állandó megállóhelye az öböl, de bérelt quad és buggy járművekkel is eljuthatunk ide.

A Jeep + hajó kombinált kiránduláson a teknősöket is meglátogathatod:

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

Akamas kék lagúna, Ciprus, Páfosz régió

Akamas kék lagúna, Ciprus, Páfosz régió

Egy ciprusi nyaralás kihagyhatatlan része egy kirándulás az Akamas - félszigetre, melyet Ciprus Páfosz régiójában, a sziget észak-nyugati csücskében találhatunk. Az Akamas - félsziget, Ciprus, Páfosz régió. Ez a terület a természeti szépségek valóságos tárháza!...

bővebben
3 látványosság Nikóziában, amit mindenképpen látnod kell!

3 látványosság Nikóziában, amit mindenképpen látnod kell!

Szikrázó napsütés, kellemes hőmérsékletű, fürdőzésre csábító tenger. Általában ez a kép ugrik be elsőként, ha az emberek meghallják Ciprus szigetének nevét. Azonban Ciprus, és a fővárosa Nikózia sokkal több egy egyszerű turistamágnesnél. Rengeteg érdekesség és...

bővebben
Buszközlekedés Páfoszon

Buszközlekedés Páfoszon

Tömegközlekedni a nyaralás alatt szerintem jó buli, mert egyrészt olcsó és sok helyre el lehet jutni, másrészt a közösségi közlekedés során, a helyiekkel együtt utazva, jobban meg lehet ismerni egy adott ország vagy város jellegét, mint a kicsit steril...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.