hasznos információk

IDŐJÁRÁS

Ciprus éghajlata mediterrán, a május közepén kezdődő és szeptember közepéig tartó nyár forró és száraz, a novembertől március közepéig tartó tél esős, változékony, de meglehetősen enyhe. A két legforróbb hónapban, júliusban és augusztusban a hőmérséklet napközben már 30°C fölött alakul. A tengervíz hőmérséklete júniustól novemberig 22°C körüli, augusztusban eléri a 27 °C-t is. A tavasz és az ősz két rövid évszak csupán, melyek időjárása nagyon kellemes, 15 – 25 °C  körüli, kirándulásokhoz, városnézéshez ez az időszak az ideális. Cipruson – a többi európai országhoz képest – a legmagasabb a napsütéses órák száma, még a téli hónapokban is viszonylag sokat süt a nap. Érdekesség, hogy a Troodos-hegység csúcsán télen havat is találhatunk, így a merészebbek ugyanazon a napon akár síelhetnek és fürödhetnek is a tengerben. 

BEUTAZÁS

A beutazáshoz érvényes fényképes útlevél, vagy személy igazolvány szükséges, melynek legalább a hazautazás napjáig érvényesnek kell lennie. Ha a sziget északi részére is szeretnénk látogatást tenni, vigyük magunkkal utazási okmányainkat, mert határátlépéskor kérni fogják.
Magyarországról jelenleg két légitársaság indít járatokat Ciprusra: a WizzAir a larnacai, a Ryanair pedig a páfoszi reptérre.

ELEKTROMOS ESZKÖZÖK HASZNÁLATA

A dugaszolóaljzatokon 3 nyílás van, ezért használatukhoz adapter szükséges, amit könnyedén beszerezhetünk a környező szupermarketekben és kisboltokban, vagy  a legtöbb hotel recepcióján kölcsönözhetünk is.

INTERNET HOZZÁFÉRÉS

Az internet lefedettség igen jó a szigeten. Arra azonban figyeljünk, hogy nem minden szállodában ingyenes a wifi, érdemes erről előre tájékozódni. Viszont a reptereken, éttermekben, kávézókban, sőt, a legtöbb túristabuszon van ingyenesen elérhető hálózat.

IDŐSZÁMÍTÁS

Ciprusra érkezve egy órával előrébb kell állítani az óránkat, tehát ha Magyarországon 14:00 óra van, akkor Cipruson 15:00. A nyári időszámítást ugyanúgy használják, mint Magyarországon, tehát az időeltolódás mindig egy óra.

NYELVEK

A hivatalos nyelvek a görög és a török, de mivel Ciprus a hatvanas évekig brit gyarmat volt, széles körben beszélik az angol nyelvet is. Ciprus pár éve még az orosz turisták paradicsoma volt, emiatt sokan megtanultak oroszul, így ha nem beszélünk angolul, hasznos lehet elővenni régi orosz tudásunkat.

KÖZBIZTONSÁG

A sziget közbiztonsága igen jónak mondható, de azért nem árt, ha ésszerű óvintézkedéseket teszünk vagyontárgyaink megőrzése érdekében. A szállodákban használjuk a széfet, bérelt autónkat mindig zárjuk be és ne hagyjunk benne értéket és a strandon se hagyjuk őrizetlenül holminkat.

NEMZETI ÜNNEPEK

A legtöbb nemzeti ünnep megegyezik az otthonival, de az itt uralkodó ortodox vallás miatt egyes egyházi ünnepek eltérő időpontra esnek. Az alábbi napok hivatalos ünnepnapnak számítanak:
» január 1. – Újév
» január 6. – Vízkereszt
» március 25. – Görög Függetlenség Napja
» április 1. – Ciprus nemzeti ünnepe
» május 1. – A munka ünnepe
» augusztus 15. – Mária mennybemenetele
» október 1. – A Ciprusi Függetlenség Napja
» október 28. – Görög nemzeti ünnep
» december 24. – Karácsony szenteste
» december 25. – Karácsony napja
» december 26. – Karácsony másnapja
Mozgó ünnep (változó, hogy milyen dátumra esik):
» Zöld hétfő (50 nappal a görög orthodox húsvét előtt)
» Nagypéntek (görög orthodox egyházi)
» Húsvét hétfő (görög orthodox egyházi)
» Pünkösd
Ünnepnapokon minden közszolgáltatás, magánvállalkozás, bank és bolt zárva tart.

TELEFONÁLÁS

Ciprus EU-s tagállam, így a roaming díj miatt itt sem kell aggódnunk, ugyanazzal a percdíjjal hívhatunk magyar telefonszámot, mintha otthonról beszélnénk. Hosszabb kint tartózkodás esetén opció lehet itteni SIM kártya vásárlása, feltéve, ha van olyan kártyafüggetlen eszközünk, amivel használni tudjuk. Ha otthonról szeretnénk Ciprusra telefonálni, tárcsázzuk a 00357-es országhívószámot, majd a nyolcszámjegyű telefonszámot.

FIZETŐESZKÖZ

2008 januárja óta a hivatalos fizetőeszköz Cipruson az euró. Város és sziget szerte számos ATM található, ahonnan könnyen vehetünk fel pénzt a nap bármely időszakában. A legtöbb helyen fizethetünk bankkártyával, de kisebb üzletekben, néhány vendéglátóhelyen csak készpénzt fogadnak el. Ha taxival utazunk, szintén készüljünk készpénzzel, mert jellemzően nincs lehetőség kártyás fizetésre a fuvarok során.

BORRAVALÓ

Éttermi, kávézói díjakhoz 5-10 % borravalót szokás adni, de sokan egyszerűen csak felkerekítik a számla végösszegét, pl. 53,50 eurós számlát 55 euróra. Ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással, szállodai pincéreknek és takarítóknak is adhatunk borravalót, ezzel is megköszönve munkájukat.

NYITVATARTÁS

Cipruson a nagyobb szupermarket láncok ( Papantoniou, Alphamega) reggeltől estig, hétfőtől vasárnapig nyitva tartanak. A minimarketek, szuvenír boltok, éttermek és kávézók szintén a hét minden napján, reggeltől késő estig várják vendégeiket. Egyes helyi üzletek – pl. a páfoszi Óvárosban – reggel 9-kor nyitnak, majd 13 órakor bezárnak délutáni sziesztára és 16 órakor nyitnak ki újra, kb. este fél 8-ig. Szerdán és szombaton rövidített nyitvatartásra számíthatunk, ilyenkor délután már nem nyitnak ki újra az üzletek. Vasárnap minden bolt zárva tart, kivéve a szállodák környéki szupermarketeket.

VÍZIVÁS

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, szomjoltásra vegyünk inkább palackozott vizet. Vásárláskor mindig nézzük meg a címkét, mert a szénsavas és a mentes vizet nem a kupak alapján különböztetik meg. A szénsavas vizet „sparkling” vagy „soda water” felirattal jelölik.
Egyébként a csapvizet fogmosásra és főzésre nyugodtan használhatjuk.

KÖZLEKEDÉS

Ciprus sokáig angol gyarmat volt, ezért a szigeten megmaradt a baloldali közlekedés. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, ha autóbérlésen gondolkodunk! Bérlésnél a magyar jogosítványt elfogadják. Fontos, hogy a déli oldalom bérelt autó biztosítása nem érvényes az északi részen. Ha autóval szeretnénk átkelni a határon, ennek külön költsége van. Az utak, autópályák kifejezetten jó állapotban vannak.
Ha átkelünk az úton, legyünk nagyon óvatosan, mert pont a másik oldalról jönnek az autók, mint ahogyan otthon megszoktuk.
A tömegközlekedés a buszokat jelenti a szigeten, vonat, metro, egyéb közlekedés egyelőre nem elérhető. Cserébe a buszhálózat nagyon jól ki van építve, a járművek modernek, légkondicionáltak. Menetrendszerűen közlekednek a városokban, falvakban és a nagyobb városok között intercity járatok is elérhetőek. A buszvezetők beszélnek angolul és általában segítőkészek. Egy útra szóló, napi és hetijegyeket a buszon a sofőrtől, készpénzért vehetünk. Apróval készüljünk, mert nagy címletből nem szívesen adnak vissza. Páfoszon sok turistalátványosság busszal is könnyen megközelíthető (pl. Aphrodité sziklája, Agios Neofytos kolostor). A buszjegyek aránylag olcsók (1.50€ egy útra 2020-ban) illetve 6 éves kor alatt ingyenes az utazás. További kedvezmény még a napijegy (5€ 2020-ban), amivel korlátlan számú utazás lehetséges adott nap 23h-ig.

EGÉSZSÉGÜGY

Az egészségügyi ellátás Cipruson igen jó. Ha van Európai Egészségbiztosítási Kártyánk, hozzuk magunkkal, mert minden állami kórházban elfogadják. Ciprusra utazáskor védőoltás nem szükséges. Ami gondot okozhat, az a napégés, első nap akár már egy óra is elég ahhoz, hogy leégjünk. Kalap, sapka, napszemüveg, napvédő krém használata kötelező. Szúnyogok ellen hozzunk szúnyogriasztó spray-t vagy krémet.

MÉRTÉKEGYSÉGEK

A ciprusiak a metrikus rendszert használják, a cipők és a ruhák méretezése pedig a szabvány európai méretek alapján történik.