Ciprus időjárása

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.11.19.
Ciprus időjárása

Ciprus időjárása nagyon kellemes egész évben, kimondottan mediterrán jellegű.


Ide már májusban megérkezik az igazi nyári idő és július – augusztus tájára a tengerparton már 30 fok felett van a hőmérséklet. Ilyenkor általában egy csepp eső sem esik, a nyaralók felhőtlenül élvezhetik a napsütést, a hosszan tartó nappalokat és a kellemesen meleg hőmérsékletű éjszakákat. 

Ciprus nyáron.

A nyár után normál esetben jön az ősz, de Cipruson őszt csak nyomokban találhatunk, ez valahogy kimarad, mivel szeptember és október még mindig meleg, napközben 30, éjjel pedig 20 fokos hőmérsékletekkel. Annyi változást azért észrevehetünk, hogy az égen néha már feltűnik egy-egy felhő és egy picit hamarabb sötétedik, mint korábban.

Ősszel folytatódik a strandidő Cipruson.

A ciprusi tél nagyon enyhe, november közepén kezdődik és márciusig tart. Ilyenkor viszonylag sok csapadék esik, amire szükség is van, hiszen a víztározók ilyenkor telnek meg egész évre, és a növények is ilyenkor készülnek fel a hosszú, száraz nyárra. Télen a hegyekben havazás is előfordulhat, ilyenkor akár még síelni is lehet a Troodos hegység lankáin.

A téli ciprus.

Márciusban aztán beköszönt a tavasz, ami az őszhöz hasonlóan, szintén csak egy rövid, átmeneti időszakot jelent. Ilyenkor esők még előfordulhatnak, de már egyre hosszabbak a nappalok és érezhetően emelkedik a hőmérséklet. A sziget ilyenkor kizöldül és minden virágba borul. Kiránduláshoz, városlátogatásra ez a legjobb időszak.

Ciprus tavasszal mutatja legszebb arcát.

Ciprus évszakok és hőmérsékletek

Évszakok és átlaghőmérsékletek Cipruson.

A következőkben bemutatom neked picit részletesebben, hónapokra lebontva, hogyan alakul az időjárás Cipruson:

Január

A január a leghidegebb hónap és a legtöbb eső is ekkor esik. A Troodos – hegységben havazás is könnyen előfordulhat, ilyenkor a helyiek előszeretettel veszik birtokba az itteni kisebb sípályákat. Az átlagos maximum hőmérséklet januárban 16-18 fok körül mozog és jellemzően napos az idő, ezért kirándulásra ideális, csak legyen nálunk esernyő vagy esőkabát. Estére erősen lehűlhet a levegő, ilyenkor 7-8 fokra lehet számítani. Fagypont alatti hőmérséklet csak a magasan fekvő hegycsúcsokon fordulhat elő.

Páfosz körzetében, gyönyörű környezetben található a Kannaviou vízgyűjtő, ami a negyedik legnagyobb Cipruson.

Télen megtelnek a víztározók és a felgyülemlett vízre nagy szükség lesz majd a nyári száraz hónapok során.

Február

Február még mindig a hideg és esős hónapok közé tartozik, de azért már előfordulhat egy-két melegebb nap is, ami a tavasz közeledtét jelzi. Eső még mindig nagy valószínűséggel eshet, de már kisebb mennyiségben, mint decemberben és januárban. A hőmérséklet a januárihoz hasonlóan alakul. Most még ideálisabb az idő a sziget felfedezésére és kirándulásokra, főleg, hogy ekkoriban kezdenek virágozni a mandulafák és kezd zöldbe borulni a sziget.

Március

Márciusban már igazi tavaszi idő van Cipruson, a napok egyre melegebbek ( 19-20 fok napközben ) és érezhetően kevesebbet esik az eső, mint a téli hónapokban. Az éjszakák azért még hűvösek ilyenkor, 9-10 fok körül alakul a hőmérséklet. Mindenféle kültéri tevékenységre kiválóan alkalmas az idő ebben a hónapban, sportolásra, kirándulásra, túrázásra, sőt, vannak, akik már ilyenkor bemerészkednek a tengerbe egy-egy úszásra.

Tavasszal virágba borul a sziget.

Április

Áprilisban tovább melegszik az idő, de az éjszakák még mindig eléggé hűvösek. A hőmérséklet napközben 21-23 fok között alakul és beköszönt az igazi ciprusi tavasz, színes virágok nyílnak mindenfelé, madárdal és virágillat száll a levegőben és mindenhonnan méh zümmögést lehet hallani. Tökéletes az idő kirándulásra, mert már kellemes meleg az idő napközben, de még nincs forróság. A hónap vége felé már nyárias időjárásra is számíthatunk.

Kilátás az Aphrodité túraútvonal egyik pontjáról. Ilyen és hasonló helyeken kirándulhatunk tavasszal Cipruson.

Május

Májusban tovább melegszik az idő és a hónap második felére már nyáriasnak mondható a hőmérséklet, 24-27 fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. A szigetre érkező turisták ilyenkor már szeretnek fürdőzni a tengerben, de a helyieknek ilyenkor ez még túl korai. Az éjszakai hőmérséklet 15 fok körül alakul. Esőnek kicsi a valószínűsége, csupán egy-két napon számíthatunk csapadékra májusban.

Június

Júniusban megérkezik az igazi nyári idő Ciprusra. A hőmérséklet folyamatosan emelkedik, de még nincs forróság. A nyugati parton, Páfoszon és környékén nagyon kellemes, 28 fok körüli hőmérséklet várható napközben, éjszaka 18 fok körül alakul. Eső ebben a hónapban már szinte egyáltalán nem esik. A tengerben már bátran lehet úszni és vizisportolni, 24 fok körüli a víz hőmérséklete. Kiránduláshoz vagy városnézéshez már egy picit meleg az idő ilyenkor, de ha erre szánjuk magunkat, mindenképpen védjük fejünket és bőrünket az égető napsütéstől és gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról. Jó választás lehet ilyenkor egy túra a Troodos – hegységben, ahol még mindig pár fokkal hűvősebb az idő, mint az alacsonyabban fekvő területeken.

Tenger, napfény, pálmafák.

Július

Júliusban megtudhatjuk, milyen is egy igazi, forró nyár Cipruson. A hőmérséklet 30 fok körül alakul és éjszaka sem megy 20 fok alá. Ez a felhőtlen strandolás és a medence kürüli ejtőzés ideje, de 12 és 15 óra között érdemes elkerülni a napot, a magas UV sugárzás miatt.

Augusztus

Ez a legmelegebb hónap Cipruson. A nap kegyetlenül tűz a fejekre, az égen egy darab felhő sem látható és a páratartalom szinte elviselhetetlenül magas. A tenger és a medencék vize ilyenkor már meleg, 28 fokos.
Kirándulásra ilyenkor nem igazán alkalmas az idő, érdemes inkább a part menti számtalan vizisport valamelyikét – vagy akár többet is – kipróbálni, vagy részt venni egy búvár / snorkel kiránduláson.
A Ciprusiak ilyenkor veszik ki a nyári szabadságukat, így a strandok is zsúfoltabbak, mint máskor. Az esték hozhatnak némi felfrissülést, de ilyenkor sem csökken a hőmérséklet 22-23 fok alá.

Szeptember

Szeptember az első őszi hónap, de Cipruson tulajdonképpen a nyár folytatása. Ilyenkor még nyugodtan strandolhatunk, hiszen a hőmérséklet továbbra is 30 fok körül alakul, a tenger 26 fokos és az éjszakai hőmérsékletek sem csökkennek jelentősen, 21-22 fok körül várhatóak, így ebben a hónapban még továbbra is élvezhetjük a csodás nyári tengerparti estéket.

Hosszú, meleg nyár és egész éven átívelő, rengeteg napsütés. Ezért (is) szeretjük Ciprust.

Október

Októberben kissé csökken a hőmérséklet – 27 fok körül alakul -, de azért nem kell megijedni, továbbra is lehet strandolni, hiszen a víz még mindig 24 fokos és a nap is töretlenül süt. Az éjszakai hőmérséklet kellemes, 20 fok körüli. Október igazi kirándulóidő, mivel a páratartalom nem olyan magas és esőre sincs sok kilátás az év ebben a szakaszában.

November

Novemberben a hőmérséklet csökkenésére és kiadós esőkre lehet számítani. A nappali hőmérséklet 22 fok körül alakul, és még mindig sokat süt a nap, de érezhetően megérkezik az ősz és egyre többször látni felhőket az égen. Az éjszakai hőmérséklet már jóval alacsonyabb, mint októberben, 13-14 fok körüli. Kirándulásra még mindig nagyon jó az idő, de esernyőt vagy esőkabátot vigyünk magunkkal, mert december és január után, ez a harmadik legcsapadékosabb hónap.

Itt télen is sokat süt a nap és kirándulásainkon felfedezhetjük a sziget kevéssé ismert arcát is.

December

December a legmelegebb és a legcsapadékosabb a téli hónapok sorában. A nappali hőmérséklet viszonylag magas, még mindig 20 fok körül alakul, éjszaka 9-10 fokra csökken. A téli hónapok igen szeszélyesek Cipruson, ami azt jelenti, hogy ha fekete felhők is gyűlnek az égen és szakad az eső, fél óra múlva már elképzelhető, hogy ragyogóan süt a nap és kiváló kirándulóidő van.

Télen érik a banán és a citrusfélék Cipruson.

Hasonló bejegyzések

Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Egy újabb csodás év telt el Cipruson! 2023 címszavakban: izgalmas kihívások, rengeteg munka, örömteli találkozások. Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veled, melyek voltak a Ciprusi Nap életében a főbb események, eredmények: Egy kis statisztika 2023 kiemelkedő...

bővebben
10+1 dolog, amit télen is csinálhatsz Cipruson

10+1 dolog, amit télen is csinálhatsz Cipruson

A mediterrán életérzés egész évben élvezhető Cipruson, még télen is, amikor a sziget kissé csendesebbé válik, de ilyenkor is tele van varázslatos lehetőségekkel. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom, milyen Ciprus télen, és milyen kikapcsolódási lehetőségeket kínál az...

bővebben
A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel. Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt. A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük