Karácsony Cipruson

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.12.11.
Karácsony Cipruson Ciprusi Nap

Milyen a karácsonyi készülődés Cipruson? Mi kerül az ünnepi asztalra és mit csinálnak a ciprusiak az ünnepek alatt? Milyen karácsonyi és újévi népszokások vannak itt? Ha mindez érdekel, tarts velem ebben a bejegyzésben és én elmesélem, hogyan telik a karácsony Cipruson.

Milyen az időjárás karácsonykor Cipruson?

A ciprusi tél nagyon enyhe a magyar télhez viszonyítva.


A nappali hőmérséklet 20 fok körül alakul és viszonylag gyakran esik az eső, de ettől függetlenül, amikor éppen nem esik, akkor ragyogóan süt a nap és akár még fürdőruhában napozó és tengerben fürdőző embereket is lehet látni.

Tudom, ez nem mindenkinek illik össze a karácsonyi hangulattal, amihez nálunk otthon hozzá tartozik a hóesés és a hideg idő, de megmondom őszintén, én egyáltalán nem bánom, hogy nem kell fagyoskodni.

Számomra az ünnepi hangulat napsütésben is egészen jól megvan, köszönhetően a sok-sok karácsonyi dekorációnak, ami elborítja ilyenkor a ciprusi utcákat, üzleteket és házakat.

Karácsonyi séta a parton.

Karácsonyi készülődés

A Karácsonyi készülődés hasonlatos az otthonihoz, itt is már elkezdődik novemberben, amikor az üzletekben elkezdik kitenni a dekorációkat.

Karácsonyfát Cipruson is állítanak, de tőlünk eltérően nem 24.-én este, hanem már november végén feldíszítik a fákat az otthonokban és szigorúan meg is tartják vízkeresztig, vagyis január hatodikáig.

A karácsonyi hajrá nagyon hasonlít az otthonihoz, az üzletek tele vannak ünnepi akciókkal, mindenki ajándékok után rohangál és kicsit fura látni, hogy mindez sokszor papucsban és rövidnadrágban történik.

Karácsonyi dekoráció a páfoszi KIng’s Avenue Mall-ban

Pálmafák, karácsonyi díszben.

Mi kerül az asztalra?

A ciprusi emberek nagyjából ugyanazt csinálják karácsonykor, mint mi: meglátogatják egymást és rengeteget esznek. Felsorolni is nehéz azt a sok mindent, ami karácsonykor az asztalra kerül Cipruson, én azért igyekeztem összegyűjteni a legtipikusabb ételeket:

 • Avgolemono: ez egy csirkehúsleves, amit tojással és citromlével ízesítve készítenek és rizst is főznek a levesbe

Avgolemono

 • Pulyka is kerül az asztalra, melyet  pulykamáj, különféle magvak, mazsola és fűszerek keverékéből készült töltelékkel töltenek meg.

Karácsonyi pulykasült.

 • Souvla – t (szuvla) is készítenek természetesen, ami a ciprusiak nemzeti eledele, itt mindig, minden alkalomra van souvla. Készítése során nyársra húzott nagy darab bárány- vagy sertéshúsokat grilleznek, faszénparázs fölött.

Souvla mindig, minden körülmények között, karácsonykor is.

 • A pulykán és a souvla-n  kívül még rengeteg egyéb dolog is kerül az ünnepi asztalra sertéshúsból, bárányból készítve, illetve mindenféle kolbászok és természetesen luntza is, melyet sertés bélszínből készítenek, vörösborban pácolnak, majd szárítanak és füstölnek.
 • A pastitsio (paszticso), egy tradicionális tésztaétel, darált hússal és besamel szósszal.
 • A koupepia (kupepja) darált hús, rizs, hagyma, paradicsom és fűszerkeverék felhasználásával készül, ezt a tölteléket csomagolják gondosan friss szőlőlevélbe.

Koupepia

 • Kourabietes és melomakarona nevű sütemények mindig vannak az asztalon karácsonykor, ez olyan itt, mint nálunk a bejgli vagy a zserbó, az igazi karácsony elképzelhetetlen nélkülük.

Kourabietes és melomakarona nélkül nincs karácsony Cipruson. Forrás: https://mycyprusinsider.com/

 • Vasilopita-t karácsonykor és újévkor is sütnek a háziasszonyok. Ennek a süteménynek a tésztájába szerencsepénzt rejtenek, aki ezt megtalálja, az szerencsés lesz az elkövetkező esztendőben.
 • A hagyományos karácsonyi tortát szárított gyümölcsök és olajos magvak felhasználásával készítik. A torta tetejét fehér marcipán bevonat borítja, ami a havas tájat szimbolizálja.

Hagyományos karácsonyi torta is készül.

A görög Mikulás

Szent Vasilis a Mikulás megfelelője Cipruson, de tőlünk eltérően nem decemberben, hanem január elsején hozza az ajándékokat.

Miután a gyerekek ágyba bújtak szilveszter éjjelén, az anyukák vasilopita-t tesznek a karácsonyfa alá, amely mellé egy pohár bort is odakészítenek. Amikor szent Vasilis megérkezik, megpihen egy kicsit, megissza a bort, megáldja a vasilopita-t és berakja az ajándékokat a fa alá.

Reggel a gyerekek felkelnek, felvágják a süteményt és aki megtalálja a pénzérmét, az szerencsés lesz egész évben. Ezután pedig kibontják az ajándékokat.

Szent Vasili egyébként külsőleg egyáltalán nem hasonlít a mi mikulásunkra, pocak és fehér szakáll helyett ő egy magas, vékony férfi, sötét szakállal.

Agios Vasilis és a mi Mikulásunk kicsit sem hasonlít egymásra.

Vasilopita

Tradíciók, népszokások

Van néhány kedves és érdekes karácsonyi és újévi tradíció, melyek már inkább csak vidéken, kisebb falvakban élnek, ezekből mutatok be néhányat:

 • Olajág próba: eszerint a falusi hagyomány szerint száraz olajág leveleket dobunk a tűzbe, de előtte megkérjük Szent Vasilis-t, mutassa meg, vajon az általunk szeretett személy viszont szeret-e minket. Ha a levél felugrik vagy pattan egyet a tűzben, azt jelenti, hogy az illető viszont szeret minket. Ha nem…..akkor lehet újra próbálkozni 🙂
 • Kalanda: falvakban és városokban egyaránt láthatunk kisebb – nagyobb gyerekeket, akik karácsony táján kalandának nevezett énekeket énekelnek. A gyerekek csoportosan járják körbe a környéket és karácsonyi énekükért édességet és néha pénzt is kapnak.

Kalandát éneklő gyerekek. Forrás: https://greekcitytimes.com/

 • Kalikantzari-k elűzése, január 6-án: a kalikantzarik ártó szellemek, melyek a föld alatt élnek, de karácsony idején hajlamosak felszivárogni a napvilágra, hogy egy kicsit sanyargassák az emberiséget. Loukamades-el (lukumádesz) lehet elűzni őket, ami egy nagyon finom, fánkszerű tésztából készült édesség, amit feldobálnak a háztetőre, így lakatva jól a kalikantzarikat, akik a lakmározás után szépen visszatérnek a föld alá.

Kalikantzarik a háztetőn. forrás: https://www.trofos.com/

Loukamades

 • A kereszt vízbe dobása: a karácsony végét jelzi a vízkereszt ünnepe, január hatodikán. Ezen a napon a papok megszentelik a tengert és egy keresztet dobnak a vízbe, ami után bátor férfiak ugranak a tengerbe. Aki először hozza felszínre a keresztet, arra nagy szerencse vár az új esztendőben. Ez a nap, vagyis január hatodika nemzeti ünnep Cipruson és munkaszüneti nap.

Vízkereszt. Forrás: https://in-cyprus.philenews.com/

 • Pouloustrina (pulusztrina) : január 6-án, vízkereszt napján a gyerekek meglátogatják a nagyszüleiket és ott elmondanak egy aranyos, csak erre az alkalomra szóló kis versikét, amiért cserébe a nagyszülők egy kis pénzt adományoznak az unokáknak.

Boldog karácsonyt! Hronia Pollá!

Ciprusi Karácsony a YouTube-on is:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra is (két kattintás)! 🙂

Hasonló bejegyzések

Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóval felfedezni Ciprust a nyaralás alatt egy igazi élmény. Akkor mehetünk és oda, amikor csak akarunk, nem kell a buszmenetrendhez vagy egy városnéző turistacsoporthoz igazodnunk. Ráadásul az úthálózat jól ki van építve a szigeten, könnyű a tájékozódás és az...

bővebben
10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Ciprusra utazol

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Ciprusra utazol

Úgy döntöttél, idén Cipruson nyaralsz? Szuper! Mielőtt repülőre szállsz, mondok 10 tudnivalót, hogy ne érjenek meglepetések és utazásod gördülékenyebb legyen. 1. Önálló állam Ciprus - hivatalos nevén Ciprusi Köztársaság-, a közhiedelemmel ellentétben nem tartozik...

bővebben
Mit érdemes venni Cipruson?

Mit érdemes venni Cipruson?

Egy ciprusi nyaralás elmaradhatatlan része a szuvenír vásárlás. A szigeten jártunkban keltünkben rengeteg ajándék boltot taláhatunk, ahol jellemzően "bóvlit" árulnak fillérekért: kulcstartót, hűtőmágnest, napszemüveget, kalapot, táskát, legyezőt és más kacatokat....

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük