Karácsony Cipruson

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.12.11.
Karácsony Cipruson

Milyen a karácsonyi készülődés Cipruson? Mi kerül az ünnepi asztalra és mit csinálnak a ciprusiak az ünnepek alatt? Milyen karácsonyi és újévi népszokások vannak itt?

Ha mindez érdekel, tarts velem ebben a bejegyzésben és én elmesélem, hogyan telik a karácsony Cipruson.

Milyen az időjárás karácsonykor Cipruson?

A ciprusi tél nagyon enyhe a magyar télhez viszonyítva,

A nappali hőmérséklet 20 fok körül alakul és viszonylag gyakran esik az eső, de amikor éppen nem esik, akkor ragyogóan süt a nap és akár még fürdőruhában napozó és tengerben fürdőző embereket is lehet látni.

Tudom, ez nem mindenkinek illik össze a karácsonyi hangulattal, amihez nálunk otthon hozzá tartozik a hóesés és a hideg idő, de megmondom őszintén, én egyáltalán nem bánom, hogy nem kell fagyoskodni.

Számomra az ünnepi hangulat napsütésben is egészen jól megvan, köszönhetően a sok-sok karácsonyi dekorációnak, ami elborítja ilyenkor a ciprusi utcákat, üzleteket és házakat.

Karácsonyi séta a parton.

Karácsonyi készülődés

A karácsonyi készülődés hasonlatos az otthonihoz, itt is már elkezdődik novemberben, amikor az üzletekben, utcákon, tereken elkezdik kitenni a dekorációkat.

Az egyik nagy különbség az itteni karácsonyi szokásokban, hogy Cipruson nem készítenek adventi koszorút és azon nem gyújtanak gyertyát hetente, viszont van böjt, ami november 14.-én kezdődik és karácsonyig tart. A böjt időszak alatt nem tartanak esküvőket és hangos mulatságokat.

Karácsonyfát Cipruson is állítanak, de tőlünk eltérően nem 24.-én este, hanem már november végén feldíszítik a fákat az otthonokban és szigorúan meg is tartják vízkeresztig, vagyis január hatodikáig.

A karácsonyi hajrá nagyon hasonlít az otthonihoz, az üzletek tele vannak ünnepi akciókkal, mindenki ajándékok után rohangál és kicsit fura látni, hogy mindez sokszor papucsban és rövidnadrágban történik.

Karácsonyi dekoráció a páfoszi KIng’s Avenue Mall-ban

Pálmafák, karácsonyi díszben.

Mi kerül az asztalra?

A ciprusi emberek nagyjából ugyanazt csinálják karácsonykor, mint mi: meglátogatják egymást és rengeteget esznek. Felsorolni is nehéz azt a sok mindent, ami karácsonykor az asztalra kerül Cipruson, én azért igyekeztem összegyűjteni a legtipikusabb ételeket:

 • Avgolemono: ez egy csirkehúsleves, amit tojással és citromlével ízesítve készítenek és rizst is főznek a levesbe

Avgolemono

 • Pulyka is kerül az asztalra, melyet  pulykamáj, különféle magvak, mazsola és fűszerek keverékéből készült töltelékkel töltenek meg.

Karácsonyi pulykasült.

 • Souvla – t (szuvla) is készítenek természetesen, ami a ciprusiak nemzeti eledele, itt mindig, minden alkalomra van souvla. Készítése során nyársra húzott nagy darab bárány- vagy sertéshúsokat grilleznek, faszénparázs fölött.

Souvla mindig, minden körülmények között, karácsonykor is.

 • A pulykán és a souvla-n  kívül még rengeteg egyéb dolog is kerül az ünnepi asztalra sertéshúsból, bárányból készítve, illetve mindenféle kolbászok és természetesen luntza is, melyet sertés bélszínből készítenek, vörösborban pácolnak, majd szárítanak és füstölnek.
 • A pastitsio (paszticso), egy tradicionális tésztaétel, darált hússal és besamel szósszal.
 • A koupepia (kupepja) darált hús, rizs, hagyma, paradicsom és fűszerkeverék felhasználásával készül, ezt a tölteléket csomagolják gondosan friss szőlőlevélbe.

Koupepia

 • Kourabietes és melomakarona nevű sütemények mindig vannak az asztalon karácsonykor, ez olyan itt, mint nálunk a bejgli vagy a zserbó, az igazi karácsony elképzelhetetlen nélkülük.

Kourabietes és melomakarona nélkül nincs karácsony Cipruson. Forrás: https://mycyprusinsider.com/

 • Vasilopita-t karácsonykor és újévkor is sütnek a háziasszonyok. Ennek a süteménynek a tésztájába szerencsepénzt rejtenek, aki ezt megtalálja, az szerencsés lesz az elkövetkező esztendőben.
 • A hagyományos karácsonyi tortát szárított gyümölcsök és olajos magvak felhasználásával készítik. A torta tetejét fehér marcipán bevonat borítja, ami a havas tájat szimbolizálja.

Hagyományos karácsonyi torta is készül.

A görög Mikulás

Szent Vasilios a Mikulás megfelelője Cipruson, de tőlünk eltérően nem decemberben, hanem január elsején hozza az ajándékokat.

Miután a gyerekek ágyba bújtak szilveszter éjjelén, az anyukák vasilopita-t tesznek a karácsonyfa alá, amely mellé egy pohár bort is odakészítenek. Amikor szent Vasilis megérkezik, megpihen egy kicsit, megissza a bort, megáldja a vasilopita-t és berakja az ajándékokat a fa alá.

Reggel a gyerekek felkelnek, felvágják a süteményt és aki megtalálja a pénzérmét, az szerencsés lesz egész évben. Ezután pedig kibontják az ajándékokat.

Szent Vasilios egyébként külsőleg egyáltalán nem hasonlít a mi mikulásunkra, pocak és fehér szakáll helyett ő egy magas, vékony férfi, sötét szakállal.

Agios Vasilis és a mi Mikulásunk kicsit sem hasonlít egymásra.

Vasilopita

Tradíciók, népszokások

Van néhány kedves és érdekes karácsonyi és újévi tradíció, melyek már inkább csak vidéken, kisebb falvakban élnek, ezekből mutatok be néhányat:

 • Olajág próba: eszerint a falusi hagyomány szerint száraz olajág leveleket dobunk a tűzbe, de előtte megkérjük Szent Vasilis-t, mutassa meg, vajon az általunk szeretett személy viszont szeret-e minket. Ha a levél felugrik vagy pattan egyet a tűzben, azt jelenti, hogy az illető viszont szeret minket. Ha nem…..akkor lehet újra próbálkozni 🙂
 • Kalanda: falvakban és városokban egyaránt láthatunk kisebb – nagyobb gyerekeket, akik karácsony táján kalandának nevezett énekeket énekelnek. A gyerekek csoportosan járják körbe a környéket és karácsonyi énekükért édességet és néha pénzt is kapnak.

Kalandát éneklő gyerekek. Forrás: https://greekcitytimes.com/

 • Kalikantzari-k elűzése, január 6-án: a kalikantzarik ártó szellemek, melyek a föld alatt élnek, de karácsony idején hajlamosak felszivárogni a napvilágra, hogy egy kicsit sanyargassák az embereket és mindenféle galibát okozzanak a házakban, pl. eltűntetnek dolgokat vagy elrontják az ételeket.
  Loukamades-el (lukumádesz) lehet elűzni őket, ami egy nagyon finom, fánkszerű tésztából készült édesség, amit január 6.-án, Vízkereszt ünnepén dobálnak fel a háztetőre, így lakatva jól a kalikantzarikat, akik a lakmározás után szépen visszatérnek a föld alá.

Kalikantzarik a háztetőn. forrás: https://www.trofos.com/

Loukamades

 • A kereszt vízbe dobása: a karácsony végét jelzi a vízkereszt ünnepe, január hatodikán. Ezen a napon a papok megszentelik a tengert és egy keresztet dobnak a vízbe, ami után bátor férfiak ugranak a tengerbe. Aki először hozza felszínre a keresztet, arra nagy szerencse vár az új esztendőben. Ez a nap, vagyis január hatodika nemzeti ünnep Cipruson és munkaszüneti nap.

Vízkereszt. Forrás: https://in-cyprus.philenews.com/

 • Pouloustrina (pulusztrina) : január 6-án, vízkereszt napján a gyerekek meglátogatják a nagyszüleiket és ott elmondanak egy aranyos, csak erre az alkalomra szóló kis versikét, amiért cserébe a nagyszülők egy kis pénzt adományoznak az unokáknak.

Boldog karácsonyt! Hronia Pollá!

Ciprusi Karácsony a YouTube-on is:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra is (két kattintás)! 🙂

Hasonló bejegyzések

Munkaszüneti napok Cipruson 2024

Munkaszüneti napok Cipruson 2024

Ebben a bejegyzésben a 2024-es ciprusi ünnep és munkaszüneti napokat ismertetjük. Ezeken a napokon az üzletek és éttermek általában zárva tartanak, kivéve a turisztikai övezetekben pl. Páfoszon a kikötőben és az óvárosi részen. Ezeken a turisztikailag frekventált...

bővebben
Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Egy újabb csodás év telt el Cipruson! 2023 címszavakban: izgalmas kihívások, rengeteg munka, örömteli találkozások. Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veled, melyek voltak a Ciprusi Nap életében a főbb események, eredmények: Egy kis statisztika 2023 kiemelkedő...

bővebben
A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel. Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt. A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük