TOP15 látnivaló Cipruson

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2022.12.15.
TOP15 látnivaló Cipruson

Ciprus a Földközi-tenger egyik legfontosabb szigete, Szardínia és Szicília után a harmadik legnagyobb a térségben.

Földrajzi helyzetéből adódóan a kezdetektől fogva stratégia szerepet játszott a hatalmi harcokban, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika csomópontjában fekszik.

Ciprus a világtérképen

Amelyik hódítót érdekelte a Közel-Kelet, azt érdekelte Ciprus is, így az évezredek során sok nemzet hagyta itt a lábnyomát, létrehozva ezzel a kultúrák sokszínű keveredését, amely a mai napig érezhető a zenében, építészetben és gasztronómiában egyaránt.

Napjainkban is sok hódító érkezik ide, de ma már inkább a gyönyörű tengerpart felfedezésére, amely meglehetősen változatos, hiszen a megközelíthetetlen sziklás öblöktől a hosszan elnyúló homokos partokig mindent megtalálhatunk itt.

Konnos beach, Ciprus

Ciprust a sok-sok napfény és a tenger kékje mellett különleges látnivalói miatt is érdemes felkeresni, hiszen találhatunk itt bőven régészeti lelőhelyeket, gyönyörű bizánci templomokat, kolostorokat és múzeumokat is.

A sziget tökéletes hely túrázásra is, egyedülálló növény- és állatvilágának hihetetlen gazdagságával.

Ha az utad Ciprusra vezet, akkor az alábbi lista segítségül lehet a tervezésben, hiszen magában foglalja a legmeghatározóbb látnivalókat.

1. Aphrodité sziklája (Petra tou Romiou)

Aphrodité (Afrodité) sziklája – a Páfosz (Paphos) régió egyik legnépszerűbb látnivalója. A néphagyomány szerint Ciprus legkedveltebb leánya, Aphrodité, a szépség és szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból.

A monda szerint az istennő akkor született, amikor Kronosz sarlójával kasztrálta apját, Uranost. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité. Az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó görögül „hab”-ot jelent.

A sziklák eredeti neve – Petra tou Romiou, vagyis lefordítva “a görög sziklája” – Digenes Akritasnak, a félig bizánci, félig arab hősnek állít emléket, aki itt állta útját a szaracén hadseregnek. A legenda szerint emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a Troodos – hegységből és azt a tengerbe hajította, így zilálva szét a szaracén hódítók seregét.

Ciprus látnivalók Aphrodité sziklája

Aphrodité sziklája.

2. Avakas hasadék (Avakas Gorge)

Páfosztól kb. 20 kilométerre, északnyugati irányban található ez a látványos hasadék.

Növényvilága rendkívül gazdag és változatos, borókabokrok, fenyő és ciprusfélék, tölgyfák, vadfüge és számtalan vadvirág otthonául szolgál.

Állatvilága is sokszínű, rókák, vadnyulak, sólymok, varjak, éjjeli baglyok, pillangók és számos hüllő is fellelhető itt.

Egy látványos túraútvonal vezet itt a meredek, néhol 30 méter magas sziklafalak között, a hasadék folyóágyában, helyenként kavicsokon és sziklákon keresztül, ezért érdemes túracipőt húzni egy itteni túrára.

Ciprus látnivalók Avakas hasadék

Avakas hasadék.

3. Tengeri barlangok (Sea Caves)

Ciprus keleti partjának legszebb látnivalói közé tartoznak az Ayia Napa közelében található tengeri barlangok.

A sziklák némelyike 50-60 méter mélyen nyúlik be a szárazföldbe és a legenda szerint a középkorban kalózok rejtették el itt zsákmányaikat.

Alkalmi kincsvadászokkal a mai napig találkozhatunk itt és persze búvárokkal és sznorkelezőkkel is, hiszen a víz kristálytiszta, így könnyen felfedezhetjük a víz alatti sziklák élővilágát.

Ciprus látnivalók tengeri barlangok

Tengeri barlangok.

4. Szerelmesek hídja (Love Bridge)

A Greco-fokon található Ciprus egyik legcsodálatosabb látnivalója, a szerelmesek hídja, egy látványos, sziklás ívhíd, melyet természeti erők formáltak és emberi beavatkozás nélkül érte el mai formáját.

Romantikája miatt ez a hely nagyon népszerű a fotósok és nászutasok körében, különösen naplementekor.

Úgy tartják, ha a hídív közepén állva megcsókolod a kedvesed és közben kívánsz valamit, az biztosan valósággá válik.

Ciprus látnivalók szerelmesek hídja

Szerelmesek hídja.

5. Kykkos kolostor

A kolostor Ciprus büszkesége és az egész ortodox világban elismerik.

Az 1100 körül alapított kolostort – amely az egyik leggazdagabb, legfényűzőbb Cipruson – a Troodos – hegység 1318 méteres magasságában találjuk, fákkal körülölelt, festői környezetben.

A kolostor egyik legbecsesebb kincse az ezüstbevonatú Szűz Mária ikon, mely teknőspáncélból és gyöngyházból készült ereklyetartóban foglal helyet és az ikonosztáz előtt áll.

Az ikont évszázadok óta nem láthatta senki, mivel ezüstlemez borítja, úgy tartják ugyanis, hogy túlontúl áldott és szent ahhoz, hogy emberi szem érhesse.

Úgy tartják még, hogy az ikon képes esőt előidézni és a hívők szerint a hegytetőn látható görbe fenyők a Szűz iránti tiszteletből hajoltak meg.

Az ikon ereje ellenére a kolostor az idők során számos sorscsapást szenvedett el, többször is leégett, a híres aranyikon azonban mindegyik katasztrófát túlélte.

Ciprus látnivalók Kykkos kolostor

Kykkos kolostor.

6. Páfoszi Régészeti Park (Kato Paphos Archeological Park)

A világörökségi védelem alatt álló Régészeti Parkban az évek során egy egész római várost tártak fel, ahol több villa és közigazgatási épület állt, melyeket gyönyörű mozaik padlók díszítettek.

A világhíres mozaikok többsége a 3.-4. századból származik.

A mozaikpadlós villák közelében emelkedik a páfoszi világítótorony, melyet a brit időkben építettek és melynek tövében tárták fel a római Odeont, a költészeti versenyek és zenei előadások megrendezésére szolgáló kis színházat, ahol még ma is tartanak néha hangversenyeket.

Az Odeon egyik lépcsősorán ülve ráláthatunk a piacra, ahol az ókorban pezsgett az élet.

A Saranta Kolones várát keresztes lovagok emelték, azonban az építményt később egy földrengés elpusztította és ettől kezdve csak kőfejtőnek használták. A vár így, romos állapotában is nagyon szép és érdekes látványosság.

Ciprus látnivalók Régészeti Park Páfosz

Ókori mozaik a Kato Paphos Régészeti Parkban.

7. Kyrenia kikötője

Ciprus egyik legszebb városának, Kyreniának – törökül Girne – kikötője igazán kellemes hangulatú, főleg egy finom ebéd után, egy étterem teraszán ücsörögve, elmerülve a vízen billegő halászhajók látványában és a járókelők nyüzsgésében.

Közvetlenül a sétány mellett állnak a vár vastag falai, melynek tetejéről nyílik a legszebb kilátás a kikötőre és a Pentadaktilos hegység csúcsaira.

Hosszabban elidőzhetünk a várudvaron található érdekes Hajóroncsmúzeumban, majd utána ihatunk egy török kávét a szomszédban található kávézóban.

Figyelem: ez a látnivaló Észak – Cipruson található, a déli oldalról csak határátlépéssel érhető el, a hivatalos átkelő pontokon, az utazási okmányok bemutatása után. További infomációk a Konzuli Szolgálat honlapján érhetőek el.

Ciprus látnivalók Kyrenia

Kyrenia kikötője.

8. Szent Hilarion vára

A Keríniai – hegységben található ez a mesebeli vár, amely állítólag még magát Walt Disney-t is elvarázsolta és az itteni látványt felhasználta a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjében.

A háromszintes vár romjaihoz egy hosszú lépcsősoron lehet feljutni, de aki vállalkozott már ennek megmászására, az állítja, hogy megéri a látványért. Sokak szerint a világ egyik legszebb kilátása nyílik innen.

A várba belépőt egy helyreállított kapu és egy őrtorony fogadja.

A déli falnál ciszterna található, kicsit messzebb pedig az istállók sorakoznak. Egy szinttel feljebb remek kilátás nyílik a falakra és a félkör alakú toronyra.

A középső szintre lépcsősor vezet, és itt található a 10. századi Bizánci kápolna. A részben helyreállított templomnak a kupolája már hiányzik.

Az északi szárnyban volt a királyi család lakosztálya. A felső szintről lehet eljutni a Szent János toronyba, és itt vannak a konyhák romjai és a királyi termek is.

A királyné gótikus ablakából nyílik az egyik legszebb kilátás a szikla alatt elterülő síkságra és a városra.

Figyelem: ez a látnivaló Észak – Cipruson található, a déli oldalról csak határátlépéssel érhető el, a hivatalos átkelő pontokon, az utazási okmányok bemutatása után. További infomációk a Konzuli Szolgálat honlapján érhetőek el.

Ciprus látnivalók Szent Hilarion vára

Kilátás Szent Hilarion várából.

9. Millomeris vízesés

A Millomeris víze 15 méter magasból zúdul alá, így Ciprus egyik legmagasabb vízesése, mely a közelmúltig nem volt ismert a nagyközönség előtt, megközelíthetetlensége miatt.

Ma már könnyedén megcsodálhatja bárki a kiépített parkoló és az ide vezető gyalog ösvénynek köszönhetően.

A vízesés nevét a „millos”, vagyis nedves és a „meros”, vagyis terület szavakból kapta, olyan helyen van ugyanis, ahol a nap szinte sosem éri, ezért mindig nedves és nyirkos, így igazi felüdülés, ha a nyári hőség idején látogatunk el ide.

Ciprus látnivalók Millomeris vízesés

Millomeris vízesés.

10. Kourion

A Kourion, Salamis után a sziget második legfigyelemreméltóbb lelőhelye, mely csodálatos környezetben, a Földközi-tenger fölé nyúló sziklákon fekszik, Limassoltól 17km-re.

A bejárat keleten található és itt láthatjuk a színházat, a sziget egyik legtöbbet fényképezett látványosságát, amely valószínűleg a 2. században épült és egykoron 3500 néző befogadására volt képes. Napjainkban is folynak itt előadások.

Az ásatási terület másik végén lévő bazilika az 5. századból származik és igen impozáns lehetett, erre utalnak a mozaikpadlók maradványai, valamint a díszkút az udvaron.

A bazilikával szemben terül el az Akropolisz, ami az ókori Kourion belvárosa volt és ahol római kori mozaikpadlókat tártak fel.

Az egyik mozaikon gladiátorok küzdelme látható, egy másikon Zeusz, amint sas képében elrabolja Ganümédészt, a harmadikon pedig Odüsszeusz éppen leleplezi Akhilleuszt, akit anyja rejtett el Szkürosz szigetén.

Ciprus látnivalók Kourion

Kourion Régészeti Park.

11. Kék Lagúna

Az Akamas Nemzeti Park területén, Aphrodité fürdőjének környékén találhatjuk a méltán híres Kék Lagúnát, ami egy igazi gyöngyszem a mediterrán kékségben.

Ha autóval érkezünk, könnyen tudunk parkolni az Aphrodité fürdéjénél kialakított nagyobb parkolóban és innen érdemes tenni egy sétát a meredek sziklafalon futó turista ösvényen. Felejthetelen látványban lesz részünk!

A lagúna ugyan kicsit távolabb, gyalog kb. 5 km távolságban található innen, de cserébe az egész útvonalon gyönyörködhetünk ebben a szépséges környezetben.

A nyári nagy meleg idején inkább hajóval érdemes a lagúnához látogatni és hajóutakból bőséges választékot találunk, ha ellátogatunk Latchi meseszép kikötőjébe.

Ha szeretjük az izgalmakat, részt vehetünk egy Akamas – félszigetet bejáró jeep safarin is, melynek egyik állandó megállója a csodálatos kék lagúna.

Ciprus látnivalók Akamas-félsziget, Kék lagúna

Kilátás az Akamas – félszigetről.

12. Salamis

Salamis ókori királyság és városállam volt Ciprus keleti partján, mely hat kilométerre, északra feküdt a mai Famagusta-tól.

Az ókorban, fekvéséből eredően, Salamis volt Ciprus legfontosabb kikötője és a római időkben a sziget legnagyobb városa is.

Napjainkban Ciprus legimpozánsabb és legjelentősebb régészeti lelőhelye.

Romjaiban is lenyűgözőek az egykor sporttevékenységekre használt gümnaszion római és kora keresztény időkből fennmaradt oszlopai a palaisztra, azaz a nyitott küzdőtér körül, ahol jó állapotban fennmaradt a latrina is, melyet 44 néző használhatott egyszerre (alatta víz csobogott).

Az 50 ülősoros, 15 000 férőhelyes színházterem szintén jelentős látnivaló, melyet hangversenyekre még ma is használnak.

Két ókeresztény bazilika és egy ókori Zeusz – szentély alapjait is láthatjuk még az ásatási területen.

Figyelem: ez a látnivaló Észak – Cipruson található, a déli oldalról csak határátlépéssel érhető el, a hivatalos átkelő pontokon, az utazási okmányok bemutatása után. További infomációk a Konzuli Szolgálat honlapján érhetőek el.

Ciprus látnivalók Salamis

Salamis ősi romjai.

13. EDRO III hajóroncs

Páfosz városától egy kellemes, rövid autóút után, a páfoszi tengeri barlangoknál (Sea Caves) és egy banánültetvény szomszédságában találhatunk rá az EDRO III hajóroncsra.

A hajó eredetileg albán tulajdonban volt, Sierra Leone-i zászló alatt közlekedett és 2011. december 7-én futott zátonyra. Szerencsére a balesetben senki sem sérült meg és semmilyen természeti katasztrófa nem következett be.

Az elmúlt 7 évben nagyon közel sodródott a parthoz, de kivontatása olyan sokba kerülne, hogy inkább ott hagyták, ahol van. Így viszont nagyon szuper látványt nyújt, főleg naplementében és sokan járnak ide fotózni ezt a testes „hölgyet”.

Ciprus látnivalók EDRO III hajóroncs

EDRO III hajóroncs.

14. Lefkara

Lefkara a hegyekben bújik meg és két részre oszlik: Páno (felső) és Káto (alsó) Lefkara-ra.

A falu nagyon népszerű a turisták körében és számos szervezett kirándulás is indul ide.

Ismertségének fő oka az itteni csipkekészítés hagyománya, mely világörökségi védelem alatt áll és hívják „lefkaratika”-nak is. Állítólag még Leonardo da Vincit is lenyűgözték vele, aki tekintélyes mennyiséget rendelt az itteni csipkéből a milánói székesegyház díszítésére.

A felsővárosban érdemes bekukkantanunk a templomba, ahol csodaszép, 18. századi ikonokat és egy 500 éves ezüstkeresztet is láthatunk.

Ciprus látnivalók Lefkara

Lefkara falu.

15. Omodos

Ez a hangulatos borászfalu Limassol kerületében, 800 méteres magasságban található, a Troodos-hegységben.

Kis mérete ellenére a falu számos érdekes látnivalóval rendelkezik. Kávézókkal körülvett, kövezett főtere a legszebbek egyike Cipruson.

Az itt található Stavros-kolostor templomában őrzik Fülöp apostol koponyaereklyéjét, valamit Krisztus keresztfájának egyik állítólagos szilánkját és béklyóinak maradványait.

A falu főutcáján egymást érik az ajándéküzletek, ahol hagyományos kézműves ékszereket és textíliákat vásárolhatunk, és érdemes betérni az itteni pékségek egyikébe is, hogy megkóstoljuk a helyi különlegességeket.

A helyi Linos borászatban egy középkori szőlőprés található és a szomszédos pincészetben bort kóstolhatunk és vásárolhatunk is.

Ciprus látnivalók Omodos

Omodos borászfalu. Kép forrása: https://allaboutlimassol.com

Szeretnéd élőben is látni ezeket a csodás látnivalókat?

Nézz körül és válassz szervezett kirándulásaink kínálatából, melyeken akár az egész szigetet bebarangolhatod.

Hasonló bejegyzések

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük