Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2022.12.21.
Páfoszi Régészeti Park Ciprus

Tudtad, hogy a Ciprus nyugati partján fekvő Páfosz (Paphos) egész városa világörökségi védelem alatt áll, az itt található régészeti leletek miatt?

Bizony, akárhová megyünk a városban, itt mindenhol történelmi vagy régészeti látnivalókra bukkanhatunk.

A városban két nagyobb régészeti park is van, az egyik a Királysírok, a másik pedig a Kato Paphos Régészeti Park, ez utóbbiról olvashatsz ebben a bejegyzésben.

A régészeti park bejáratát a páfoszi kikötőnél találhatjuk, a jegyünket a bejáratnál tudjuk megvenni – 4,5 euró 2022-ben -, és szintén a bejáratnál találhatunk egy QR-kódot, amit leolvasva egy hasznos applikációt tudunk letölteni a telefonunkra.

Páfoszi Régészeti Park bejárata

A Régészeti Park bejáratát a páfoszi kikötőnél találjuk.

Az applikáción belül találhatunk videókat, képeket, leírásokat és hallgathatunk kommentárokat is a parkon belül található látnivalókkal kapcsolatban.
Az applikáció angol, görög, orosz és német nyelveken érhető el.

Páfoszi Régészeti Park applikáció

Az applikáció kezdőképernyője.

Az alkalmazásban találhatunk térképet is, ami segít a tájékozódásban, hiszen a régészeti park egy nagyobb területen fekszik, melynek bejárása – ha mindent szeretnénk megnézni -, minimum másfél-két órát vesz igénybe.

Páfoszi Régészeti Park térképe

A Régészeti Park térképe. Kép forrása: https://www.paphoslife.com/

A világörökségi védelem alatt álló régészeti parkban az évek során egy egész római várost tártak fel, ahol több villa és közigazgatási épület állt, melyeket gyönyörű mozaikpadlók díszítettek. A világhíres mozaikok többsége a 3-4. századból származik.

Néhány gyönyörű mozaik padló:

Páfoszi mozaikok Régészeti Park Ciprus

Páfoszi mozaikok Régészeti Park Ciprus

Páfoszi mozaikok Régészeti Park Ciprus

A mozaikpadlós villák közelében emelkedik a páfoszi világítótorony, melyet a brit időkben építettek és melynek tövében tárták fel a római Odeont, a költészeti versenyek és zenei előadások megrendezésére szolgáló kis színházat, ahol még ma is tartanak néha hangversenyeket.

Az Odeon egyik lépcsősorán ülve ráláthatunk a piacra, ahol az ókorban pezsgett az élet.

Páfoszi világítótorony Ciprus

A páfoszi világítótorony.

Odeon Páfosz Régészeti Park

Az Odeon.

A gyógyítás istenének, Aszklépiosznak emelt szentély romjait is itt találhatjuk.

Az Asklepieion egy nagy épületegyüttes volt, sok szobával és négyzet alakú belső udvarral, amelyet idősek otthonaként és fogyatékkal élők gondozására használtak.

Páfoszi Régészeti Park Asklepieion

Az Asklepieion romjai. Kép forrása: https://www.visitpafos.org.cy/

A Saranta Colones várát keresztes lovagok emelték, azonban az építményt később egy földrengés elpusztította, és ettől kezdve csak kőfejtőnek használták. A vár így romos állapotában is nagyon szép és érdekes látványt nyújt.

Nevét, melynek jelentése „40 oszlop”, azért kapta, mert építésénél felhasználták a szomszédeos római fórum negyven gránit oszlopát.

Saranta Colones Páfosz Régészeti Park Ciprus

Santa Kolones.


Hasonló bejegyzések

TOP15 látnivaló Cipruson

TOP15 látnivaló Cipruson

Ciprus a Földközi-tenger egyik legfontosabb szigete, Szardínia és Szicília után a harmadik legnagyobb a térségben. Földrajzi helyzetéből adódóan a kezdetektől fogva stratégia szerepet játszott a hatalmi harcokban, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika...

bővebben
Mit érdemes venni Cipruson?

Mit érdemes venni Cipruson?

Egy ciprusi nyaralás elmaradhatatlan része a szuvenír vásárlás. A szigeten jártunkban keltünkben rengeteg ajándék boltot taláhatunk, ahol jellemzően "bóvlit" árulnak fillérekért: kulcstartót, hűtőmágnest, napszemüveget, kalapot, táskát, legyezőt és más kacatokat....

bővebben
8 szupertitkos hely Cipruson, ami nincs benne az útikönyvekben

8 szupertitkos hely Cipruson, ami nincs benne az útikönyvekben

A csodaszép, sziklás tájairól, magas hegyeiről és idilli hangulatú apró falvacskáiról híres Ciprus nem csak a tengerimádók számára ideális úti cél. A Földközi-tenger keleti csücskében található szigetország bővelkedik történelmi, gasztronómiai és természeti...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük