Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2024.03.17.
Észak-Ciprus csodái blog

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat.

A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a turisták körében, pedig, aki a történelem, a kultúra és a természet meglepően egyedi keverékére kíváncsi, annak kihagyhatatlan úti cél.

Kulturális sokszínűség

Az észak-ciprusi régió kulturális gazdagság a bájos városok és falvak utcáin barangolva is tetten érhető.

Az egyik leginkább említésre méltó célpont Famagusta, mely kiváló állapotban fennmaradt középkori városfalaival, és az ikonikus Othello-kastéllyal a régmúlt idők meséit meséli el.

Famagusta, Ciprus

Famagusta, Észak-Ciprus.

Hasonlóan a múltba kalauzol Salamisz városa is, ahol a Római Birodalom romjain keresztül betekintést nyerhetünk az egykor virágzó ókori birodalom hétköznapjaiba.

Salamis Észak-Ciprus

Salamis.

És ez még nem minden! Kyrenia szűk utcáin barangolva egészen a velencei építészet világába „repülhet” az ide látogató.

Kzrenia kikötője, Észak-Ciprus

Kyrenia hangulatos kikötője.

A Szent Hilarion kastély szintén kedvelt fotócélpont. A masszív, impozáns erődítményhez a meredek hegyoldalon kell felküzdeni magunkat, de a csúcson elénk terülő látványért megéri minden csepp verejték.

Szent Hilarion vár, Észak-Ciprus

A Szent Hilarion kastély (hívják várnak is).

Kilátás Szent Hilarion várából, Észak-Cipruson

Kilátás a királyné ablakából.

Hasonlóan pazar látványt nyújt a Bellapais Apátság Kyrenia közelében. A 13. században épült gótikus építészeti remekmű tökéletes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik vallási és a régmúlt történelemhez kapcsolódó élményekre áhítoznak.

Bellapais apátság Észak-Ciprus

Bellapais apátság, Észak-Ciprus.

Kirándulj velünk Észak-Cipruson! Várunk magyar nyelvű, kiscsoportos programokkal:

Varosha, a szellemváros és a keleti part gyöngyszemei

Nikózia és Észak-Ciprus

Észak-Ciprus történelme

Ciprus megosztottságáról már biztosan hallottál.

Épp e megosztottság miatt az észak-ciprusi régió a különböző kultúrák együttélésének színtere.

A földközi-tengeri szigetország fővárosa, Nicosia az északi és déli oldal találkozásánál található.

Az itt húzódó úgynevezett „Zöld Vonal”, vagyis a déli görög és az északi török területet elválasztó ütközőzóna a megosztottság kézzel fogható bizonyítéka.

Ha Nicosia török oldalán barangolsz, semmiképp se hagyd ki a Büyük Han-t, ami Ciprus legnagyobb karavánszerája, telis-tele rengeteg helyi, kézműves portékával.

Érdemes hétköznap felkeresni a helyet, hogy maradéktalanul kiélvezhesd a szeráj egyedi hangulatát.

Buyuk Han karavánszeráj, Észak-Ciprus Nikózia

Büyük Han karavánszeráj, Észak-Ciprus.

Varosha volt a hetvenes évek elejéig Ciprus riviérája, a sziget egykori ékköve, ahová hírességek jártak nyaralni a világ minden tájáról.

A boldog békeidők 1974-ben értek véget, amikor a török hadsereg benyomult az ország területére és az egykori üdülőközpont szögesdróttal elzárt, szigorúan őrzött katonai terület lett, ahová az ENSZ tisztségviselőin és a török hadseregen kívül senki más nem léphetett be.

Így lett szellemváros Varosha, Ciprus egykor virágzó idegenforgalmi központja.

Csaknem 50 évet kellett várni arra, hogy a település egy részét újra megnyissák a nagyközönség előtt, így most Te is tehetsz itt egy érdekes és izgalmas időutazást, ha velünk tartasz magyar nyelvű kirándulásunkon, melyen nem csak Varosha-t, a szellemvárost, de Famagustát és Ciprus keleti partjának más gyöngyszemeit is felfedezheted.

@ciprusi.nap

Érdekes és picit felkavaró élmény egy látogatás Ciprus szellemvárosában. Ha érdekel, kirándulj velünk a keleti parton és elviszünk Varosha-ba is. #varosha #cyprus #cyprustiktok #ciprus #ciprustiktok #magyar #magyartiktok #varoshacyprus #szellemváros #szellemvároscipruson #cipruskirándulások #ciprusprogramok #ciprusnyaralás #cipruslátnivalók #ghosttown @Ciprusi Nap

♬ memories – leadwave

A spártaiak által alapított Morphou, török nevén Güzelyurt elsősorban a mezőgazdaságáról ismert.

Kiváló alma, grapefruit, dinnye és zöldség-termő vidék, de mind közül a narancs a legfontosabb terményük. Ezért is nevezik Ciprus „narancsfővárosának” is.

Morphou-öböl, Észak-Ciprus

Morphou látképe, Észak-Ciprus.

Ha június végére vagy július elejére szeretnéd időzíteni a ciprusi nyaralást, mindenképpen látogass el a híres narancsfesztiválra, mely 1977 óta minden évben programok széles skálájával várja a résztvevőket.

Morphou-tól délnyugatra található Soli városa, ahol Szalamiszhoz hasonlóan római romokban, színház és fürdők maradványaiban gyönyörködhet a látogató.

Természeti kincsek

Észak-Ciprus a történelmi emlékein túl lenyűgöző természeti csodákkal is büszkélkedhet.

A Kyrenia-hegység, vagy, ahogy sokan ismerik, Kerínia-hegység egy közel 160 kilométeres hegyvonulat a sziget északi részén.

A kanyargós ösvényeken haladva a Földközi-tenger páratlan panorámája minden természetkedvelőt ámulatba ejt.

Kyrenia-hegység, Észak-Ciprus

Kyrenia-hegység, Észak-Ciprus.

A hegység a Troodos Nemzeti Parkhoz hasonlóan, sokféle növény-, és állatfajnak ad otthont.

A tenger türkizkék vízébe mélyen benyúló Karpaz-félsziget érintetlen strandok és ősi romok felfedezésére csábít.

A félszigeten található lenyűgözően tiszta vízű Golden Beach partszakasz és az Apostolos Andreas Kolostor tökéletes harmóniát teremt a természet szépsége és a spiritualitás között.

Golden Beach, Karpaz-félsziget, Észak-Ciprus

A Golden Beach Észak-Cipruson.

Bár Ciprus megosztottsága miatt a tömegturizmus egyelőre elkerülte az észak-ciprusi régiót, az itt élők nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális és természeti örökség megőrzésére.

A gondosan karbantartott, kiváló állapotban fennmaradt műemlékek és az érintetlen természet lehetővé teszi, hogy Észak-Ciprust a lehető legautentikusabb környezetben fedezhesse fel az ide látogató.

Észak-Ciprus Blog

Egy régi kőház kapuja.

Természetesen, a konzervációra fordított erőfeszítések jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az eljövendő nemzedékek is változatlan formában élvezhessék a régió egyedi báját.

Egy biztos: Észak-Ciprus a rutinos Ciprus-rajongók és az először Ciprusra látogatók számára is felejthetetlen élményeket, fenséges látnivalókat tartogat.

Vadon élő szamarak Észak-Cipruson

Vadon élő szamarak is várnak Észak-Ciruson.

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük