A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2023.09.10.
Ciprus, a megosztott sziget: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel.

Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt.

A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint vissza.

A probléma középpontját elsősorban politikai, etnikai és területi viták alkotják. A régió stabilitását fenyegető konfliktus a 20. század közepétől kezdve mind a mai napig komoly fejtörést okoz a nemzetközi diplomácia számára.

A cikk célja, hogy rövid áttekintést nyújtson a görög-török konfliktusról, kiemelve annak történelmi hátterét, a legfontosabb eseményeket és a régóta fennálló helyzet jelenlegi kihívásait.

A kezdetek

A Földközi-tenger keleti részén található Ciprus az évszázadok során egyfajta ütközőzónává vált a különböző nemzetek számára.

A sziget 1571-ben került oszmán uralom alá, és egészen a 19. század végéig az ellenőrzésük alatt maradt, amikor is átadták a Brit Birodalomnak.

A 20. század elején a ciprusi görögök Görögországgal való egyesülést követeltek, míg a ciprusi törökök külön államot. Az egyesülésre az újgörög „enózis”, a különválásra pedig az arab „taksim” szót használják.

A feszültségekkel teli évek után Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától.

Az újonnan létrejött Ciprusi Köztársaságnak viszont komoly kihívást jelentett a görög és a török közösség érdekeinek összeegyeztetése. A belső feszültség tehát egyre csak nőtt.

1974-ben egy görög junta (katonai, hatalomgyakorló szervezet) az enózis érdekében puccsot szervezett. Ennek következtében Törökország szükségét érezte annak, hogy katonai beavatkozással megvédje a ciprusi törököket.

A konfliktus eredménye a sziget felosztása lett, amelynek során a ciprusi görögök a sziget déli részét vették irányításuk alá, a ciprusi törökök pedig északon hoztak létre egy államot, Észak-Ciprusi Török Köztársaságnak néven.

Ezt a bábállamot csak Törökország ismerte el, amely sok mindent elárul a térségben lappangó feszültségről.

Ciprus veszélyei megosztott Ciprus

A megosztott Ciprus. Kép forrása: https://www.gisreportsonline.com/r/divided-cyprus/

Béketörekvések

A sziget kettéosztása óta számos nemzetközi erőfeszítés történt a megoldás megtalálására és a sziget újraegyesítésére. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) jelentős szerepet játszott ebben.

Úgynevezett békefenntartó erőket telepítettek a stabilitás fenntartására és a tárgyalások elősegítésére.

Több tárgyalásra is sor került az évek során, azonban a konfliktus rendezése továbbra is várat magára.

ENSZ katonák Nikóziában, Ciprus

Katonák őrzik a békét a zöld vonalnál. Kép forrása: https://www.forces.net/

A jelen kihívásai

A konfliktus egyik fő kérdése a területi határok és a török erők által elfoglalt területek visszaadása.

A ciprusi görögök az 1974 előtti határok visszaállítására törekszenek, a ciprusi törökök viszont nem hajlandók lemondani az általuk elfoglalt területekről.

Emiatt a biztonság és a katonai jelenlét mindkét fél számára alapvető fontosságú. A ciprusi görögök a török csapatok kivonását követelik, míg a ciprusi törökök a biztonságukat féltik, és ezzel indokolják a folyamatos, török katonai jelenlétet.

Ebben a megosztott közegben nagy kihívást jelent a kormányzási struktúra igazságos, mindkét közösség érdekeit figyelembe vevő kialakítása.

A Földközi-tenger keleti térségében nemrég feltárt szénhidrogén mező sajnos tovább fokozta a konfliktust. A feltárási jogok és a természeti erőforrások megosztása körüli versengés fokozza a feszültséget a Ciprusi Köztársaság valamint Görögország és Törökország között.

A vitarendezés tehát továbbra is várat magára.

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük