A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2023.09.10.
Ciprus, a megosztott sziget: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel.

Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt.

A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint vissza.

A probléma középpontját elsősorban politikai, etnikai és területi viták alkotják. A régió stabilitását fenyegető konfliktus a 20. század közepétől kezdve mind a mai napig komoly fejtörést okoz a nemzetközi diplomácia számára.

A cikk célja, hogy rövid áttekintést nyújtson a görög-török konfliktusról, kiemelve annak történelmi hátterét, a legfontosabb eseményeket és a régóta fennálló helyzet jelenlegi kihívásait.

A kezdetek

A Földközi-tenger keleti részén található Ciprus az évszázadok során egyfajta ütközőzónává vált a különböző nemzetek számára.

A sziget 1571-ben került oszmán uralom alá, és egészen a 19. század végéig az ellenőrzésük alatt maradt, amikor is átadták a Brit Birodalomnak.

A 20. század elején a ciprusi görögök Görögországgal való egyesülést követeltek, míg a ciprusi törökök külön államot. Az egyesülésre az újgörög „enózis”, a különválásra pedig az arab „taksim” szót használják.

A feszültségekkel teli évek után Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától.

Az újonnan létrejött Ciprusi Köztársaságnak viszont komoly kihívást jelentett a görög és a török közösség érdekeinek összeegyeztetése. A belső feszültség tehát egyre csak nőtt.

1974-ben egy görög junta (katonai, hatalomgyakorló szervezet) az enózis érdekében puccsot szervezett. Ennek következtében Törökország szükségét érezte annak, hogy katonai beavatkozással megvédje a ciprusi törököket.

A konfliktus eredménye a sziget felosztása lett, amelynek során a ciprusi görögök a sziget déli részét vették irányításuk alá, a ciprusi törökök pedig északon hoztak létre egy államot, Észak-Ciprusi Török Köztársaságnak néven.

Ezt a bábállamot csak Törökország ismerte el, amely sok mindent elárul a térségben lappangó feszültségről.

Ciprus veszélyei megosztott Ciprus

A megosztott Ciprus. Kép forrása: https://www.gisreportsonline.com/r/divided-cyprus/

Béketörekvések

A sziget kettéosztása óta számos nemzetközi erőfeszítés történt a megoldás megtalálására és a sziget újraegyesítésére. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) jelentős szerepet játszott ebben.

Úgynevezett békefenntartó erőket telepítettek a stabilitás fenntartására és a tárgyalások elősegítésére.

Több tárgyalásra is sor került az évek során, azonban a konfliktus rendezése továbbra is várat magára.

ENSZ katonák Nikóziában, Ciprus

Katonák őrzik a békét a zöld vonalnál. Kép forrása: https://www.forces.net/

A jelen kihívásai

A konfliktus egyik fő kérdése a területi határok és a török erők által elfoglalt területek visszaadása.

A ciprusi görögök az 1974 előtti határok visszaállítására törekszenek, a ciprusi törökök viszont nem hajlandók lemondani az általuk elfoglalt területekről.

Emiatt a biztonság és a katonai jelenlét mindkét fél számára alapvető fontosságú. A ciprusi görögök a török csapatok kivonását követelik, míg a ciprusi törökök a biztonságukat féltik, és ezzel indokolják a folyamatos, török katonai jelenlétet.

Ebben a megosztott közegben nagy kihívást jelent a kormányzási struktúra igazságos, mindkét közösség érdekeit figyelembe vevő kialakítása.

A Földközi-tenger keleti térségében nemrég feltárt szénhidrogén mező sajnos tovább fokozta a konfliktust. A feltárási jogok és a természeti erőforrások megosztása körüli versengés fokozza a feszültséget a Ciprusi Köztársaság valamint Görögország és Törökország között.

A vitarendezés tehát továbbra is várat magára.

Hasonló bejegyzések

Mit egyél Cipruson?

Mit egyél Cipruson?

A ciprusi konyha alapvetően mediterrán jellegű, hasonlít a görögre, de vannak benne közel-keleti és ázsiai jellegzetességek is, sőt, még a brit idők öröksége is gazdagítja az itteni gasztronómiát. A hangsúly a friss, helyi alapanyagokon van: a saláta hozzávalói mindig...

bővebben
Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóval felfedezni Ciprust a nyaralás alatt egy igazi élmény. Akkor mehetünk és oda, amikor csak akarunk, nem kell a buszmenetrendhez vagy egy városnéző turistacsoporthoz igazodnunk. Ráadásul az úthálózat jól ki van építve a szigeten, könnyű a tájékozódás és az...

bővebben
10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Ciprusra utazol

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Ciprusra utazol

Úgy döntöttél, idén Cipruson nyaralsz? Szuper! Mielőtt repülőre szállsz, mondok 10 tudnivalót, hogy ne érjenek meglepetések és utazásod gördülékenyebb legyen. 1. Önálló állam Ciprus - hivatalos nevén Ciprusi Köztársaság-, a közhiedelemmel ellentétben nem tartozik...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük