Az Akamas – félsziget

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.11.29.
Akamas - félsziget Paphos Páfosz Ciprus

Ciprus legnyugatibb részén, a Páfosz régióban, távol a nyüzsgő turista központoktól van egy zord, mégis paradicsomi táj, ahol természeti szépségek valóságos tárházát találhatjuk.

Az Akamas – mely Thészeusz mítikus fiáról kapta nevét – egy több, mint 230 négyzetkilométeren elterülő félsziget, melynek erdei, sziklái és partjai természetvédelmi oltalom alatt állnak.

Kék lagúna Paphos Ciprus

Kilátás az Akamas egyik ösvényéről.

Itt nem találunk szállodákat, boltokat vagy éttermeket, ennek megfelelően kiépített, aszfaltozott utak sincsenek.
Itt minden földút, vagy kövekkel teleszórt, ezért terepjáró, quad vagy buggy erősen ajánlott egy itteni barangoláshoz.

Út az Akamas-félszigeten, Paphos Ciprus

Földút az Akamason.

A félsziget látképe igen változatos, a partvonalon kristálytiszta vízű, homokos tengerpartok és sziklás öblök, a partvonaltól beljebb pedig erdők és változatos mediterrán növényvilág várja az ide kirándulókat.

Akamas - félsziget Paphos Ciprus

Akamas-félsziget, Paphos Ciprus

Aphrodité fürdője igen kedvelt látványosság és innen indul a szintén az istennőről elnevezett, 7 km hosszú túraútvonal is, mely számtalan szépséget rejt, csak győzzünk fényképezni.

Aphrodité fürdője az Akamas – félsziget egyik látnivalója.

Úton Aphrodité fürdőjétől a Kék lagúna felé és a kilátás útközben.

Különleges élményben lehet részünk az Avakas szurdokban, ami egy kb. 3 km hosszú, igen látványos hasadék.
A hasadékban néhol víz folyik, ezért érdemes túracipőt húzni egy itteni túrára.

Avakas hasadék, Paphos Pafosz Ciprus

A csodálatos Avakas hasadék.

Ciprus egyik legszebb parszakasza, a Kék lagúna is az Akamas – félszigeten található.

Több módon is megközelíthetjük ezt a csodás partszakaszt: bérelt autónkkal leparkolhatunk az Aphrodité fürdője melletti parkolóban és innen egy kb. 5 km-es gyalogtúrával eljuthatunk a lagúnához. Ez a túra a nyári hőségben nem javasolt és bármikor is megyünk, legyen nálunk víz és készüljünk kényelmes és strapabíró cipővel, mert az oda vezető út, bár gyönyörű és végig a tengerparton vezet, de nem a legjobb minőségű.

Akamas Kék lagúna, Paphos Ciprus

A kék lagúna csodálatos látképe.

Gyaloglás helyett választhatunk egy biztonságos, vezetett jeep safarit, vagy befizethetünk egy Latchi kikötőből induló és a lagúnáig közlekedő hajókirándulásra.

Autóval a lagúnát nem tanácsos megközelíteni, egyrészt mert a magas sziklafalakon kanyargó út rossz minőségű, másrészt egyes helyeken nagyon elkeskenyedik, így két jármű csak szűkösen tud elhaladni egymás mellett, emiatt sajnos már több baleset is volt itt.

Jeep safari az Akamas félszigeten

Jeep szafari az Akamas – félszigeten.

Az Akamas állat és növényvilága – viszonylag nehéz megközelíthetősége miatt – egyedi és változatos, emiatt több természetvédelmi program is gondoskodik a terület védelméről. Ez fontos is, hiszen a félsziget számos endemikus, vagyis természetes állapotában egyedül itt található élőlénynek ad otthont.

A vadvirágokat kora tavasszal és késő ősszel lehet a legjobban megcsodálni. Ilyenkor érdemes megkeresni az itt vadon növő cikláment, a ciprusi tulipánt és a sziget számtalan orchidea faja közül is találhatunk itt néhányat.

Cprusi ciklámen az Akamas-félszigeten

Vadon növő ciklámen az Akamas – félszigeten. Kép forrása: anassa.com

Ciprusi tulipán, Akamas Ciprus

Tulipánok is nyílnak tavasszal az Akamason. Kép forrása: Cyprus mail

Tavaszi virágzás az Akamas-félszigeten

Tavaszi virágzás.

A terület állatvilága is különleges, hiszen több, mint 200 védett állatfaj őshonos itt: különleges és ritka madarak, hüllők, gyíkok és kisebb emlősök élnek együtt ebben a csodálatos környezetben.

Hegyi kecskék az Akamas-félszigeten Paphos pafosz Ciprus

Kecskékkel gyakran találkozhatunk az Akamas tájain barangolva.

Sütkérező gyík az Akamas - félszigeten, Paphos, Ciprus

Sziklahasadékban sütkérező gyík.

A félsziget egyik gyönyörű, homokos tengerpartján, a Lara – öbölben különleges fészkeket találhatunk: álcserepesteknősök jönnek ide lerakni tojásaikat, melyekből a nyári hónapok alatt kelnek ki az utódok. Az öböl ennek megfelelően természetvédelmi terület és kutatók óvják a fészkeket.

Teknősfészek a Lara-öbölben

Teknősfészkek a Lara – öbölben.

Jeep safarival kalandoztunk az Akamason ebben a videóban:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) ?

Térkép és navigáció:


Hasonló bejegyzések

Ciprus legszebb strandjai

Ciprus legszebb strandjai

A legszebb strandok Cipruson, amiket semmiképp se hagyj ki! Ha jártál már Cipruson, de szeretnél új dolgokat felfedezni, vagy ha még csak tervezed az utazást és kíváncsi vagy, milyen szuper strandokkal vár ez a lenyűgöző sziget, akkor ez a cikk pont neked szól....

bővebben
Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Tudtad, hogy a Ciprus nyugati partján fekvő Páfosz (Paphos) egész városa világörökségi védelem alatt áll, az itt található régészeti leletek miatt? Bizony, akárhová megyünk a városban, itt mindenhol történelmi vagy régészeti látnivalókra bukkanhatunk. A városban két...

bővebben
TOP15 látnivaló Cipruson

TOP15 látnivaló Cipruson

Ciprus a Földközi-tenger egyik legfontosabb szigete, Szardínia és Szicília után a harmadik legnagyobb a térségben. Földrajzi helyzetéből adódóan a kezdetektől fogva stratégia szerepet játszott a hatalmi harcokban, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük