Az Avakas hasadék

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.12.07.
Avakas hasadék Paphos Páfosz Ciprus

Az Avakas hasadék – mondják szurdoknak vagy kanyonnak is – Ciprus nyugati részén, az Akamas – félsziget területén található, Páfosztól kb. 20 km-es távolságra.

Mindenkinek le fog esni az álla, aki meglátogatja ezt a hasadékot, hiszen ilyen látványban nem mindennap lehet részünk.

A helyenként mindössze 4 méter széles szakadékban tett túra a meredek, magas sziklafalak között az egyik legnagyobb élményt nyújtja Cipruson.

Ez a szép szurdokvölgy kb. 2 km hosszú és az út az Avgas folyó medrében, kavicsokon és sziklákon keresztül vezet.
Az útvonal kellemes és könnyű, kb. másfél – két óra alatt megjárhatjuk oda – vissza.

Különleges felszerelésre nincs szükség egy itteni túrához, de azért kellő mennyiségű víz legyen nálunk és érdemes zárt, a lábat jól tartó cipővel készülni, mert helyenként kissé csúszós sziklákon kell lépkedni.

A szurdokban 20-30 méteres sziklafalak között vezet az út, sőt egy helyen a sziklafal szinte össze is ér, itt egy
beszorult szikladarab lóg a fejünk felett.

Érdemes a növényvilágról is szólni röviden, ami rendkívül gazdag és változatos, borókabokrok, fenyő és ciprusfélék, tölgyfák, vadfüge és számtalan vadvirág otthonául szolgál ez a terület és itt él például a Centaurea akamantis nevű növény, melyet 1993-ban írtak le először és csak Cipruson található.

Centaurea akamantis. Kép forrása: Mediterranean Garden Society

Állatvilága is sokszínű, rókák, vadnyulak, sólymok, varjak, éjjeli baglyok, pillangók és számos hüllő is fellelhető itt. 

Sziklákon könnyedén egyensúlyozó hegyi kecskékkel is találkozhatunk itt.

Az Avakas hasadék hivatalosan a Pegeia állami erdőhöz tartozik és egyben Natura 2000 terület is.

Az Avakas megközelítése négykerék meghajtással lehetséges, ugyanis a kiépített utat elhagyva juthatunk csak el ide (lásd a térképet az oldal alján).

Ha egyénileg jönnénk, akkor bérelhetünk terepjáró buggy-t vagy quad-ot, de befizethetünk egy szervezett, az Akamas – félszigetet bejáró jeep szafarira is, melyen ráadásul rengeteg érdekes információt is hallhatunk képzett túravezetőnktől.

Az Avakas hasadékról készült videómat itt tudod megnézni:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) ?

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

Ciprus legszebb strandjai

Ciprus legszebb strandjai

A legszebb strandok Cipruson, amiket semmiképp se hagyj ki! Ha jártál már Cipruson, de szeretnél új dolgokat felfedezni, vagy ha még csak tervezed az utazást és kíváncsi vagy, milyen szuper strandokkal vár ez a lenyűgöző sziget, akkor ez a cikk pont neked szól....

bővebben
Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Tudtad, hogy a Ciprus nyugati partján fekvő Páfosz (Paphos) egész városa világörökségi védelem alatt áll, az itt található régészeti leletek miatt? Bizony, akárhová megyünk a városban, itt mindenhol történelmi vagy régészeti látnivalókra bukkanhatunk. A városban két...

bővebben
TOP15 látnivaló Cipruson

TOP15 látnivaló Cipruson

Ciprus a Földközi-tenger egyik legfontosabb szigete, Szardínia és Szicília után a harmadik legnagyobb a térségben. Földrajzi helyzetéből adódóan a kezdetektől fogva stratégia szerepet játszott a hatalmi harcokban, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük