Az Avakas hasadék

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.12.07.
Avakas hasadék Paphos Páfosz Ciprus

Az Avakas hasadék – mondják szurdoknak vagy kanyonnak is – Ciprus nyugati részén, az Akamas – félsziget területén található, Páfosztól kb. 20 km-es távolságra.

Mindenkinek le fog esni az álla, aki meglátogatja ezt a hasadékot, hiszen ilyen látványban nem mindennap lehet részünk.

A helyenként mindössze 4 méter széles szakadékban tett túra a meredek, magas sziklafalak között az egyik legnagyobb élményt nyújtja Cipruson.

Ez a szép szurdokvölgy kb. 2 km hosszú és az út az Avgas folyó medrében, kavicsokon és sziklákon keresztül vezet.
Az útvonal kellemes és könnyű, kb. másfél – két óra alatt megjárhatjuk oda – vissza.

Különleges felszerelésre nincs szükség egy itteni túrához, de azért kellő mennyiségű víz legyen nálunk és érdemes zárt, a lábat jól tartó cipővel készülni, mert helyenként kissé csúszós sziklákon kell lépkedni.

A szurdokban 20-30 méteres sziklafalak között vezet az út, sőt egy helyen a sziklafal szinte össze is ér, itt egy
beszorult szikladarab lóg a fejünk felett.

Érdemes a növényvilágról is szólni röviden, ami rendkívül gazdag és változatos, borókabokrok, fenyő és ciprusfélék, tölgyfák, vadfüge és számtalan vadvirág otthonául szolgál ez a terület és itt él például a Centaurea akamantis nevű növény, melyet 1993-ban írtak le először és csak Cipruson található.

Centaurea akamantis. Kép forrása: Mediterranean Garden Society

Állatvilága is sokszínű, rókák, vadnyulak, sólymok, varjak, éjjeli baglyok, pillangók és számos hüllő is fellelhető itt. 

Sziklákon könnyedén egyensúlyozó hegyi kecskékkel is találkozhatunk itt.

Az Avakas hasadék hivatalosan a Pegeia állami erdőhöz tartozik és egyben Natura 2000 terület is.

Az Avakas megközelítése négykerék meghajtással lehetséges, ugyanis a kiépített utat elhagyva juthatunk csak el ide (lásd a térképet az oldal alján).

Ha egyénileg jönnénk, akkor bérelhetünk terepjáró buggy-t vagy quad-ot, de befizethetünk egy szervezett, az Akamas – félszigetet bejáró jeep szafarira is, melyen ráadásul rengeteg érdekes információt is hallhatunk képzett túravezetőnktől.

Nézd meg, hogy milyen egy jeep szafari az Akamas – félszigeten, melynek egyik megállója az Avakas hasadék:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) 🙂

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

Buszközlekedés Páfoszon

Buszközlekedés Páfoszon

Tömegközlekedni a nyaralás alatt szerintem jó buli, mert egyrészt olcsó és sok helyre el lehet jutni, másrészt a közösségi közlekedés során, a helyiekkel együtt utazva, jobban meg lehet ismerni egy adott ország vagy város jellegét, mint a kicsit steril...

bővebben
Hol egyél Páfoszon? Étterem ajánló

Hol egyél Páfoszon? Étterem ajánló

Ha Ciprusra jössz, enni fogsz. Sokat. De persze nem mindegy, hogy hol. Az én egyik kedvenc időtöltésem a páfoszi éttermek és tavernák tesztelése, ami hasznos tevékenység is egyben, hiszen a vendégeink egyik leggyakrabban feltett kérdése, hogy hova menjenek, ha egy jót...

bővebben
Programok Páfoszon esős időben

Programok Páfoszon esős időben

Ciprus időjárása imádnivaló, de azért itt is előfordulhat néhány esős és borús nap a téli hónapokban. Ha éppen ilyenkor jársz Páfoszon, ne aggódj, esős időben sem fogsz unatkozni! Μutatok neked néhány olyan programot, melyek rossz időjárás esetén is érdekesek és...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.