Mit érdemes venni Cipruson?

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2022.11.23.
Mit érdemes venni Cipruson

Egy ciprusi nyaralás elmaradhatatlan része a szuvenír vásárlás.

A szigeten jártunkban keltünkben rengeteg ajándék boltot taláhatunk, ahol jellemzően „bóvlit” árulnak fillérekért: kulcstartót, hűtőmágnest, napszemüveget, kalapot, táskát, legyezőt és más kacatokat.

Unalmas szuvenírek helyett sokkal jobb, ha minőségibb, egyedi készítésű tárgyakat viszünk haza Ciprusról.

Ha a tengerparton kívül vásárlással is szereted kényeztetni magad, íme az én listám arról, mit érdemes venni a szigeten, hogy otthon is szeretettel gondolj vissza a ciprusi nyaralásodra.

Kerámia

Cipruson nagy hagyománya van a fazekas mesterségnek.

Szerte a szigeten találhatunk termékeket, a hagyományos agyagedényektől kezdve a gyönyörű, kézzel festett, színes kerámiákig.

A Páfosz régióban 3 nagyobb fazekas műhelyt is találhatunk: az Avgoustinos és Savvas fazekasműhelyek Páfosztól 3 km-re, Koloni faluban találhatóak, George és Sotirouls Georgiades műhelye pedig Lemba faluban.

Mit érdemes venni Cipruson kerámia

Ciprusi fazekas termékek.

Csipke

A hagyományos csipkekészítők által végzett gondos és bonyolult munka lassan halványodóban van, de azért még mindig találhatunk gyönyörű és eredeti, kézzel készített termékeket.

Érdemes ellátogatni a Larnaka és Limassol közötti hegyekben, gyönyörű környezetben található Lefkara faluba, mely a ciprusi csipkekészítés őshazája.

Az eredeti lefkarai csipke nem olcsó, hiszen még a kisebb darabokat is kézzel, hosszú munkaórák során készitik el, a legjobb alapanyagok felhasználásával.

Mit érdemes venni Cipruson csipke

Kézzel, aprólékos munkával készül a lefkarai csipke.

Méz

Cipruson hagyománya van a mézkészítésnek is, számos kiváló minőségű és díjnyertes mézet állítanak elő a termelők, melyek tisztaságukról ismertek.

Az aranysárgától a sűrű sötétig, rengeteg féle méz közül választhatunk, melyek megkülönböztető ízüket a felhasznált növényekből és virágokból nyerik, mint pl. a kakukkfű, eukaliptusz, narancsvirág.

A mézeket megvehetjük a nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy kisebb falvakban, ahol a termelők maguk árulják a legjobb fajtákat.

Mit érdemes venni Cipruson méz

Mit érdemes venni Cipruson mézek

Hatalmas mézkínálatot találhatunk a kisebb és nagyobb boltok polcain.

Ciprusi csemege (Cyprus delight)

Ciprus híres édességeiről, melyeket évszázadok óta gyártanak a szigeten.

A Páfosz melletti Geroskipou faluban továbbra is hagyományos módon készítik ezeket a lágy, rágós édességeket, tartósítószerek használata nélkül, egyszerűen cukorral, kukoricakeményítővel, különféle természetes ízesítőkkel és diófélékkel, majd porcukorral beporozva, hogy ne ragadjanak össze.

Számos ízben kapható ez a helyi csemege, a legelterjedtebb a rózsa, citrom, bergamot és a mastiha, de találhatunk „modernebb” ízeket is, mint pl. a csokoládé, dióval, vagy anélkül.

Nagyon szép dobozokban árulják ezeket az édességeket, kiváló szuvenír lehet az otthoniaknak.        

Mit érdemes venni Cipruson Aphrodité delight

Cyprus delight.

Commandaria

A világ legrégebbi, még ma is gyártás alatt álló borát, a Commandaria finom, édes desszertborát Cipruson találjuk.

A Krisztus előtti 8. századra nyúlnak vissza a “ciprusi Nama” fogyasztására vonatkozó hivatkozások, mielőtt a 12. századi keresztes hadjáratok során megkapta mai nevét. Oroszlánszívű Richard Ciprus meghódítását ünnepelte kommandariával és nevezte “ királyi bor, a borok királya”-nak.

A sherryhez vagy a magyar Tokaji Aszu-hoz hasonló Kommandaria évszázadok óta ugyanúgy készül: a Mavro (piros) és a Xynisteri (fehér) őslakos szőlőfajtáit későn szedik és napon szárítják, hogy növeljék a cukortartalmat. A szárított szőlőt ezután sajtolják, majd a préslét összegyűjtik és tartályokban vagy hatalmas fajanszedényekben erjesztik.

A nyaralás nem érhet véget egy üveg commandaria hazavitele nélkül, nemcsak italként, hanem a sziget történelmének édes darabjaként.

Mit érdemes venni Cipruson commandaria

A kép forrása: www.cyprustourism.news

Zivania

40-99 %-os alkoholtartalma miatt a sziget nemzeti italát “tűzvíz”-nek is nevezik.

Az erős ital története a 14. századba nyúlik vissza, amikor a sziget velencei uralom alatt állt és ma is ugyanazon hagyomány szerint készül: a törkölyt összekeverik a Mavro (fekete) és a Xynisteri (fehér) őslakos szőlőiből készített kiváló minőségű száraz borokkal, majd hosszabb ideig desztillálják és lágyítják.

A lepárlásra üstben kerül sor, három különféle eljárással, amelyek az ital különböző tulajdonságait és intenzitását eredményezik. A kapott folyadék tiszta és erős, aperitifként, jéghidegen fogyasztva a legjobb.

Létezik vörös Zivania is, mely színét a hozzáadott fahéjtól kapja. Az ital az öregedéssel jobbá és aromásabbá válik, és a ciprusi otthonokban egy régi palackot gyakran különleges alkalmakra tartanak meg.

A modern orvoslás előtt a Zivania nélkülözhetetlen elsősegélynyújtó volt minden otthonban, használták sebek kezelésére és fertőtlenítésére, fájó testrészek masszírozására, fogfájásra vagy a test felmelegítésére.

Mit érdemes venni Cipruson Zivania

A kép forrása: www.cyprusisland.net

Olívaolaj

Az olajbogyó, az olívaolaj és a kapcsolódó áruk valószínűleg a legnépszerűbb ajándékok, amelyeket a turisták Ciprusról hazavisznek, és ez nem meglepő: az olajbogyókat az ősi idők óta termesztik a szigeten és a 20. század elején a britek 6 új olajfa nemesítő farmot alapítottak, amelyek az olajfajták gyors terjeszkedését biztosították.  

A legidősebb ciprusi olajfa az Agia Marina és Xyliatos falvak közelében található, Nikózia körzetében.
Becslések szerint a fa több mint 700 éves, kerülete pedig több, mint 10 méter. Az olajfák egyébként hosszú élettartamukról ismertek, ami elérheti a  2500 évet is.

Az olajbogyó szedési ideje október és január között van. Ha szeretnénk megnézni, hogyan préselik az olívaolajat, láogassunk el Goudi faluba, ami Páfosz régióban, Polis-tól nem messze található. Itt a lakók évszázadok óta állítanak elő olívaolajat, és a falu tradicionális olajprése a mai napig működik. A korlátozott termelés ellenére figyelemre méltó, hogy még mindig nyitva van, még azon kevés látogató számára is, akik használni szeretnék az olajtermelés eme hagyományos formáját.

Mit érdemes venni Cipruson oliva olaj

Mit érdemes venni Cipruson oliva olaj

Natúr és ízesített olívaolajok.

Mit érdemes venni Cipruson oliva paszta

Különleges finomság az olíva paszta.

Mit érdemes venni Cipruson olajbogyó

Natúr és ízesített olívabogyók.

Kézzel szőtt szőnyegek

Hagyományos szővőszéken, kézzel szőtt szőnyegeket jellemzően vidéki falvakban vásárolhatunk, mint például Phyti-ben, Polis közelében.

A piacokon sok olcsó, kínai rongyszőnyeget találunk, de ezek meg sem közelítik az eredeti, kézzel készített szőnyegek minőségét.

Mit érdemes venni Cipruson szőnyegek

A kép forrása: www.cyprus-mail.com

Ikonok

Ha meglátogattuk a szigeten lévő, több száz templom egyikét, akkor bizonyára láttunk csodálatos, kézzel festett ikonokat, melyek az adott templom nevét adó szentet ábrázolják, teljes dicsőségében.

Ezeket az ikonokat meg is vehetjük, Ciprusszerte árulják a szuvenír boltokban, illetve a nagyobb templomokban is megtalálható ajándék boltokban.

Nagy kedvenc a turisták körében Szent Mamas, az adócsalók védőszentje, aki a 7. században élt és a legenda szerint nem volt hajlandó adót fizetni, inkább egy oroszlán hátán vágtatott el az adószedők elől.

Mit érdemes venni Cipruson ikonok

Ikonok.

Ezüst

Különleges ezüstkészítési technikával, az un. csipke technikával készítik Cipruson a szebbnél szebb ezüst ékszereket.

Választhatunk klasszikus darabokat, mint például a gránátalma forma, amely az élet örök körforgását szimbolizálja, vagy női alakot formázó, a termékenységet szimbolizáló keresztet.

De körülnézhetünk az alternatív tervezőknél is, akiknek kreációi a hagyományostól az egészen egyediig terjednek.

Mit érdemes venni Cipruson ezüst ékszerek

Ezüst ékszerek.

Natúrkozmetikumok

A szépséges Aphrodité szigetén mindenképpen érdemes kozmetikumokat venni.

Különösen nagy a keresletük a szamártejből készült termékeknek, de olívaolajos szappanokat és krémeket is találhatunk szinte minden üzletben.

A rózsavízből előállított termékeket is érdemes kipróbálni: a virágokat frissen szedik, majd desztillálják, ezután arcvíz, sampon és mindenféle krém készül belőlük. A legeredetibb hely a rózsa termékek beszerzésére az agrosi Rózsagyár.

Mit érdemes venni Cipruson kozmetikumok

Szamártej felhasználásával készült termékek.

Mit érdemes venni Cipruson natúrkozmetikumok

Natúrkozmetikumok.

Mit érdemes venni Cipruson natúr szappan

Olívaolaj felhasználásával készült szappanok.

Hús finomságok, lountza

A húsimádók bizonyára szeretni fogják Ciprust, hiszen itt nagy hagyománya van a különféle – főleg sertés, marha és bárány – húsból készült ételek fogyasztásának.

Igazi különlegesség a sertés bélszínből készült lountza (lunza), melyet először vörösborban pácolnak, majd szárítanak és füstölnek. Füstölés után már értékesíthető, de vannak érlelt fajták is, melyek aromája nehezebb, erősebb.

Ha ízlett a nyaralás alatt, akkor akár haza is vihetünk néhány csomaggal, a szupermarketek polcain ehhez bőséges választékot találunk.

Mit érdemes venni Cipruson húsfélék, lountza

Diófélék, magvak

A szigeten termesztett fő diófélék a mandula, pisztácia, dió, mogyoró és a földimogyoró, melyeket nyersen, pörkölve és sózva fogyasztanak.

Magvakat használnak a jellegzetes ciprusi édesség, a törékeny pastelaki és a jobban ismert és népszerű baklava készítéséhez is.

Csomagolt ciprusi dióféléket nagy választékban találhunk a szupermarketekben, akár önmagában, akár különféle keverékekben, melyek helyben termelt és szárított gyümölcsöket is tartalmazhatnak.

Mit érdemes venni Cipruson diófélék, magvak

Natúr magvak.

Mit érdemes venni Cipruson magvak

Sós és édes bevonatú magvak.

Mit érdemes venni Cipruson pasztelaki

Ropogós pasztelaki.

Mit érdemes venni Cipruson baklava

Baklava.

Szentjánoskenyér – karob termékek

A ciprusi emberek szerint a szentjánoskenyérfa termése és az ebből készült karob szirup egy igazi csodaszer, kiváló emésztési panaszokra és megfázásra is.

Emellett használják salátákhoz és sütés főzés során természetes édesítőszerként is. Különleges ízét és jótékony hatását otthon is élvezhetjük, ha viszünk haza ebből is egy kis üveggel.

Mit érdemes venni Cipruson karob termékek

Mit érdemes venni Cipruson karob termékek

Karob szirup.

Mit érdemes venni Cipruson karob termékek

Karob kávé és tea.

Halloumi sajt

Feltétlenül kóstoljuk meg ezt a kecske- és juhtejből készült, meglehetősen sós sajtot, ami a ciprusiak nemzeti büszkesége.

Fogyaszthatjuk nyersen, de kiváló grillezve is, friss kertész salátával egyszerűen isteni fogás.

A sajtot sós lében tárolják és létezik natúr, illetve fűszerezett változatban is. Kisebb boltok és a szupermarketek polcain biztosan megtaláljuk ezt a finom sajt különlegességet.

Mit érdemes venni Cipruson halloumi sajt

Ciprus büszkesége, a halloumi sajt.

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük