Aphrodité sziklája (Petra tou Romiou)

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.08.14.
Aphrodité sziklája Páfosz Ciprus

Van egy hely Cipruson, ami különösen közel áll a szívemhez. Nem csak azért, mert egyszerűen gyönyörű, hanem azért is, mert itt lehet találni a legszebb köveket. A hobbim ugyanis a kavicsfestés, így hát sokszor jövök ide kavics beszerzésre. Tarts velem és fedezzük fel együtt Ciprus egyik legszebb látnivalóját, Aphrodité szikláját!

Az istennő sziklája

Aphrodité (Afrodité) sziklája – a Páfosz (Paphos) régió egyik legnépszerűbb látnivalója. A néphagyomány szerint Ciprus legkedveltebb leánya, Aphrodité (a római mitológiában Vénusz), a szépség és szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból.

A monda szerint az istennő akkor született, amikor Kronosz sarlójával kasztrálta apját, Uranost. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité. Az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó görögül „hab”-ot jelent.

Botticelli: Vénusz születése. A római mitológiában Vénuszt Aphrodité-val azonosították.

A sziklák eredeti neve – Petra tou Romiou, vagyis lefordítva “a görög sziklája” – Digenes Akritasnak, a félig bizánci, félig arab hősnek állít emléket, aki itt állta útját a szaracén hadseregnek. A legenda szerint emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a Troodos – hegységből és azt a tengerbe hajította, így zilálva szét a szaracén hódítók seregét.

Aphrodité szikla

A sziklák szépségét a fényképek nem igazán tudják visszaadni, ezt tényleg látni kell. Főleg naplemente idején fantasztikus, de bármikor is jövünk, érezni fogjuk a hely varázsát.

Szerelmesek százai látogatnak ide minden évben, a hagyomány szerint ugyanis azok a párok, akik közösen háromszor körbeússzák a híres sziklát, elnyerik az örök szerelmet.

Kavicsot emlékbe

Ha a nyaralásod alatt sikerült megszeretned Ciprust – ami remélem így lesz – és szeretnél egy darabot hazavinni a szigetből, itt biztosan találsz majd egy szép tengerparti kavicsot, amit otthon elővéve majd emlékezhetsz az itt eltöltött csodálatos napokra.

Ráadásul ha egy szív alakú követ találsz, a szerelem is rád fog találni, így mondja a hagyomány.

Kavicsfestés

A legenda szerint, ha találsz egy szív alakú követ, a szerelem is rád talál.

Kavicsfestés

Az én hobbim a kavicsfestés, így számomra kevés jobb program létezik annál, mint Aphrodité szülőhelyén a kavicsok gyűjtése. Ráadásul nem is kell nagy művészi tehetség egy-egy darab elkészítéséhez, még gyerekek is simán tudnak csinálni egyszerűbb darabokat.

Én a szállodánkban szoktam adni a gyerekeknek jutalmul, ha kitöltik a nekik összeállított, játékos Ciprus quiz-t . Választhatnak csokit vagy kavicsot, általában az utóbbit kérik 🙂

Kavicsfestés

Nézd meg a sziklákról szóló videómat is:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) 🙂

Hasonló bejegyzések

Páfosz legszebb strandjai

Páfosz legszebb strandjai

Cipruson kiemelten figyelik a strandok tisztaságát és biztonságát és jó hír, hogy évről évre növekszik a Kék Zászlós strandok száma. (A Kék Zászló program egy minőségbiztosítási rendszer, mely a strandok és kikötők vizének tisztaságát...

bővebben
Hajóroncsok Cipruson

Hajóroncsok Cipruson

Szereted a különleges tengeri látnivalókat? Cipruson több hajóroncsot is felfedezhetsz. Mindjárt kettő rögtön a páfoszi régióban található, egy másik - a búvárok körében világhíres - roncs pedig Larnakában vár felfedezésre. EDRO III - Páfosz Páfosz városától egy...

bővebben
Agios Neofytos kolostor

Agios Neofytos kolostor

Az ember, aki remete akart lenni, de nem adatott meg neki. Ez jutott eszembe, amikor elkezdtem tanulmányozni Agios (szent) Neofytos életét. A róla elnevezett kolostor - Agios Neofytos kolostor - Páfosz (Paphos) régióban található, Páfosz városától kb. 10 kilométerre...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük