Aphrodité sziklája (Petra tou Romiou)

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.08.14.
Aphrodité sziklája Páfosz Ciprus

Van egy hely Cipruson, ami különösen közel áll a szívemhez. Nem csak azért, mert egyszerűen gyönyörű, hanem azért is, mert itt lehet találni a legszebb köveket. A hobbim ugyanis a kavicsfestés, így hát sokszor jövök ide kavics beszerzésre. Tarts velem és fedezzük fel együtt Ciprus egyik legszebb látnivalóját, Aphrodité szikláját!

Az istennő sziklája

Aphrodité (Afrodité) sziklája – a Páfosz (Paphos) régió egyik legnépszerűbb látnivalója. A néphagyomány szerint Ciprus legkedveltebb leánya, Aphrodité (a római mitológiában Vénusz), a szépség és szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból.

A monda szerint az istennő akkor született, amikor Kronosz sarlójával kasztrálta apját, Uranost. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité. Az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó görögül „hab”-ot jelent.

Botticelli: Vénusz születése. A római mitológiában Vénuszt Aphrodité-val azonosították.

A sziklák eredeti neve – Petra tou Romiou, vagyis lefordítva „a görög sziklája” – Digenes Akritasnak, a félig bizánci, félig arab hősnek állít emléket, aki itt állta útját a szaracén hadseregnek. A legenda szerint emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a Troodos – hegységből és azt a tengerbe hajította, így zilálva szét a szaracén hódítók seregét.

Aphrodité szikla

A sziklák szépségét a fényképek nem igazán tudják visszaadni, ezt tényleg látni kell. Főleg naplemente idején fantasztikus, de bármikor is jövünk, érezni fogjuk a hely varázsát.

Szerelmesek százai látogatnak ide minden évben, a hagyomány szerint ugyanis azok a párok, akik közösen háromszor körbeússzák a híres sziklát, elnyerik az örök szerelmet.

Kavicsot emlékbe

Ha a nyaralásod alatt sikerült megszeretned Ciprust – ami remélem így lesz – és szeretnél egy darabot hazavinni a szigetből, itt biztosan találsz majd egy szép tengerparti kavicsot, amit otthon elővéve majd emlékezhetsz az itt eltöltött csodálatos napokra.

Ráadásul ha egy szív alakú követ találsz, a szerelem is rád fog találni, így mondja a hagyomány.

Kavicsfestés

A legenda szerint, ha találsz egy szív alakú követ, a szerelem is rád talál.

Kavicsfestés

Az én hobbim a kavicsfestés, így számomra kevés jobb program létezik annál, mint Aphrodité szülőhelyén a kavicsok gyűjtése. Ráadásul nem is kell nagy művészi tehetség egy-egy darab elkészítéséhez, még gyerekek is simán tudnak csinálni egyszerűbb darabokat.

Én a szállodánkban szoktam adni a gyerekeknek jutalmul, ha kitöltik a nekik összeállított, játékos Ciprus quiz-t . Választhatnak csokit vagy kavicsot, általában az utóbbit kérik 🙂

Kavicsfestés

Nézd meg a sziklákról szóló videómat is:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) ?

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük