Aphrodité sziklája (Petra tou Romiou)

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.08.14.
Aphrodité sziklája Páfosz Ciprus

Van egy hely Cipruson, ami különösen közel áll a szívemhez. Nem csak azért, mert egyszerűen gyönyörű, hanem azért is, mert itt lehet találni a legszebb köveket. A hobbim ugyanis a kavicsfestés, így hát sokszor jövök ide kavics beszerzésre. Tarts velem és fedezzük fel együtt Ciprus egyik legszebb látnivalóját, Aphrodité szikláját!

Az istennő sziklája

Aphrodité (Afrodité) sziklája – a Páfosz (Paphos) régió egyik legnépszerűbb látnivalója. A néphagyomány szerint Ciprus legkedveltebb leánya, Aphrodité (a római mitológiában Vénusz), a szépség és szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból.

A monda szerint az istennő akkor született, amikor Kronosz sarlójával kasztrálta apját, Uranost. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité. Az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó görögül „hab”-ot jelent.

Botticelli: Vénusz születése. A római mitológiában Vénuszt Aphrodité-val azonosították.

A sziklák eredeti neve – Petra tou Romiou, vagyis lefordítva „a görög sziklája” – Digenes Akritasnak, a félig bizánci, félig arab hősnek állít emléket, aki itt állta útját a szaracén hadseregnek. A legenda szerint emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a Troodos – hegységből és azt a tengerbe hajította, így zilálva szét a szaracén hódítók seregét.

Aphrodité szikla

A sziklák szépségét a fényképek nem igazán tudják visszaadni, ezt tényleg látni kell. Főleg naplemente idején fantasztikus, de bármikor is jövünk, érezni fogjuk a hely varázsát.

Szerelmesek százai látogatnak ide minden évben, a hagyomány szerint ugyanis azok a párok, akik közösen háromszor körbeússzák a híres sziklát, elnyerik az örök szerelmet.

Kavicsot emlékbe

Ha a nyaralásod alatt sikerült megszeretned Ciprust – ami remélem így lesz – és szeretnél egy darabot hazavinni a szigetből, itt biztosan találsz majd egy szép tengerparti kavicsot, amit otthon elővéve majd emlékezhetsz az itt eltöltött csodálatos napokra.

Ráadásul ha egy szív alakú követ találsz, a szerelem is rád fog találni, így mondja a hagyomány.

Kavicsfestés

A legenda szerint, ha találsz egy szív alakú követ, a szerelem is rád talál.

Kavicsfestés

Az én hobbim a kavicsfestés, így számomra kevés jobb program létezik annál, mint Aphrodité szülőhelyén a kavicsok gyűjtése. Ráadásul nem is kell nagy művészi tehetség egy-egy darab elkészítéséhez, még gyerekek is simán tudnak csinálni egyszerűbb darabokat.

Én a szállodánkban szoktam adni a gyerekeknek jutalmul, ha kitöltik a nekik összeállított, játékos Ciprus quiz-t . Választhatnak csokit vagy kavicsot, általában az utóbbit kérik 🙂

Kavicsfestés

Nézd meg a sziklákról szóló videómat is:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) ?

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

10+1 dolog, amit télen is csinálhatsz Cipruson

10+1 dolog, amit télen is csinálhatsz Cipruson

A mediterrán életérzés egész évben élvezhető Cipruson, még télen is, amikor a sziget kissé csendesebbé válik, de ilyenkor is tele van varázslatos lehetőségekkel. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom, milyen Ciprus télen, és milyen kikapcsolódási lehetőségeket kínál az...

bővebben
Ciprus legszebb strandjai

Ciprus legszebb strandjai

A legszebb strandok Cipruson, amiket semmiképp se hagyj ki! Ha jártál már Cipruson, de szeretnél új dolgokat felfedezni, vagy ha még csak tervezed az utazást és kíváncsi vagy, milyen szuper strandokkal vár ez a lenyűgöző sziget, akkor ez a cikk pont neked szól....

bővebben
Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Tudtad, hogy a Ciprus nyugati partján fekvő Páfosz (Paphos) egész városa világörökségi védelem alatt áll, az itt található régészeti leletek miatt? Bizony, akárhová megyünk a városban, itt mindenhol történelmi vagy régészeti látnivalókra bukkanhatunk. A városban két...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük