Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2023.03.22.

Autóval felfedezni Ciprust a nyaralás alatt egy igazi élmény. Akkor mehetünk és oda, amikor csak akarunk, nem kell a buszmenetrendhez vagy egy városnéző turistacsoporthoz igazodnunk.

Ráadásul az úthálózat jól ki van építve a szigeten, könnyű a tájékozódás és az autópályák használata ingyenes.

Sokan mégis ódzkodnak egy itteni autóbérléstől, aminek alapvetően két oka van: egyrészt a fordított közlekedési rend, másrészt pedig az az információ dömping, ami eláraszt bennünket, amikor ebben a témában keresünk az interneten.

A szállás foglaláshoz hasonlóan autóbérlésnél is rengeteg kérdés megfogalmazódik: kitől béreljünk és hány napra, milyen biztosítás a megfelelő, be merjük-e bevállalni a bal oldalas vezetést stb.

Ebben a bejegyzésben abban szeretnék segíteni, hogy jobban képbe kerülj ciprusi autóbérlés témában, hogy megtudd,
mire kell odafigyelni bérlésnél és a forgalomban, így az esetlegesen felmerülő buktatókat is jobban el tudod kerülni majd.

A mumus: bal oldalas közlekedés

Az első és legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy Cipruson az angol szabvány szerinti, vagyis bal oldalas közlekedés honosodott meg.

Mit jelent ez:

 • az út bal oldalán mennek az autók,
 • a kormány pedig jellemzően a jobb oldalon van.

….tehát pont fordítva van minden, mint ahogyan otthon megszokhattad.

Teljesen érthető, hogy gyakran felmerül a kérdés, mennyire nehéz megszokni ezt a fordított rendet, mennyire jelent kihívást a bal oldalas közlekedés.

Nyílván ez teljesen egyedi, van, akinek könyebb, van akinek nehezebb.

Én nagyon sok autóbérlés lebonyolításában segédkeztem már, és tapasztalatom szerint nem szokott gondot okozni ez, az agy viszonylag gyorsan át tud állni a fordított rendre.

Szóval én azt mondom, hogy nem kell félni ettől, de az elején nagyon fura lesz, főleg körforgalomban, ahová az óramutató járásának megfelelően kell behajtani vagy kanyarodásnál, hiszen fordítva vannak az ívek is, tehát jobbra nagy ívben, balra pedig kis ívben kell kanyarodni, és előzni is jobbról kell, de kis gyakorlással mindez könnyen fog menni.

Majd látni fogod, hogy a közutak, autópályák mentén gyakoriak az „Attention, Drive on the left” táblák, melyek a sávok helyes használatára hívják fel a figyelmet.

A jó hír, hogy Cipruson a bérelt autók rendszáma piros.

Ez azért jó, mert így a forgalomban mindenki látni fogja, hogy te egy bérelt autót vezetsz és így a helyi sofőrök is elnézőbbek lesznek veled, ha éppen totojázol egy kicsit vagy lassabban mész.

Cipruson a bérelt autók rendszáma piros.

Rendszámot egyébként 3 színben fogsz látni az utakon, a már említett piros a bérelt autók rendszáma, a fehér a normál ciprusi autóké és vannak még sárga rendszám táblák is a régi autókon, ezeket folyamatosan cserélik le fehérre.

Itt megnézheted, hogy a tesómnak hogyan ment a vezetés a bal oldalon:

Autós társadalom

Az Eurostat adatai szerint 2019-ben Cipruson volt a harmadik legtöbb az egy háztartásra jutó autók száma, Luxemburg és Olaszország után.

Az igen elterjedt autóhasználatnak 3 fő oka van:

 • A tömegközlekedés egyetlen formája Cipruson a busz, vonat, metro, villamos hálózat nincs kiépítve a szigeten, így autóval lehet a legegyszerűbben eljutni bárhová.
 • A viszonylag magas életszínvonal is lehetővé teszi, hogy szinte minden családban legyen minimum egy autó,
  de előfordulhat két, vagy akár 3 autó is van egy háztartásban.
 • A harmadik ok, hogy véleményem szerint a ciprusiak egy picit kényelmesek, nem igazán szeretnek gyalogolni, így autóval járnak szinte mindenhová.

Hogyan vezetnek a ciprusiak?

Cipruson ugyanazok a kresz szabályok, mint otthon, de a helyiek vezetési stílusa és kultúrája bizonyos dolgokban eltér az otthonitól, így nem árt felkészülni néhány dologra a forgalomban:
– Sokszor nem használják az indexet,
– Ott parkolnak, ahol éppen jól esik, pl. kanyarban, záróvonalon, járdán, üzletek bejárata előtt.
– Némi alkohol fogyasztása megengedett vezetés előtt, tehát nincs zéró tolerancia. Ezt nem azért írom, hogy Te igyál,
mert semmiképp ne tedd, hanem inkább hogy ne lepődj meg, ha picit kacsázva haladó autót látsz magad előtt.
Ilyenkor érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

A ciprióták nagyon kreatívak, ha parkolásról van szó.

Autóval vagy autó nélkül

Autóbérlés szempontjából nem árt még otthon megtervezni a nyaralást, hogy mi szeretnél csinálni az itt töltött idő alatt.

Egy igazán aktív nyaraláshoz, ha szeretnéd bejárni az egész szigetet, akkor érdemes autót bérelni akár a nyaralás teljes ideje alatt. Az úthálózat jól ki van építve Cipruson és könnyű a tájékozódás, több autópálya is van, melyek a nagyobb városokat kötik össze és melyek használata ingyenes, pl. Páfoszról, a nyugati partról autópályán nagyon egyszerűen, pár óra alatt el lehet jutni a sziget keleti oldalán található Ayia Napa-ra.

Ha szeretnél pihenni is, akkor tudsz bérelni akár 2-3 napra is autót, sőt, akár autóbérlés nélkül is eljuthatsz nagyon sok helyre, hiszen rengeteg szervezett program elérhető, busz és hajókirándulások, jeep safarik, melyek résztvevőjeként akár az egész szigetet be tudod járni anélkül, hogy vezetned kellene.

Autóbérlés: milyen autót bérelj?

Ha mégis a bérlés mellett döntesz, akkor látni fogod, hogy hatalmas a kínálat a különböző márkákból, de fontos tudni, hogy legtöbbször kategóriát kell választanod és a bérléshez az adott kategóriában éppen akkor elérhető autót fogják leszállítani Neked.


Gyakori kérdés, hogy automata vagy manuális váltós autót béreljünk-e.

Nos, én azt gondolom, hogy az automata váltó egy nagy könnyebbség, mert az elején szokatlan forgalmi rend mellett legalább a váltóval nem kell bajlódni.

De persze megértem azt is, ha valaki ragaszkodik a kézi váltóhoz, mert otthon azt szokta meg és emiatt így érzi komfortosnak a vezetést.

Kitől bérelj?

Cipruson bérelhetünk a helyi autóbérlő cégektől, melyekből gyakorlatilag minden sarkon találhatunk egyet vagy online, a nagy nemzetközi cégek kínálatából.    

Nemzetközi cégek

Ha nemzetközi cégtől bérelünk, akkor a kocsit általában fel tudjuk venni a reptéren és leadhatjuk ugyanott, vagy a sziget más pontján is, hiszen ezeknek a cégeknek nagy előnye, hogy sziget szerte több irodával rendelkeznek.

Itt tudunk bérelni egy napra is autót, viszont a cégek általában kérnek biztonsági letétet és ehhez hitelkátyát, amin a letét összegét zárolni szokták. Jó, ha tudod, hogy a megadott hitelkártyán előszeretettel terhelnek be utólag bármit, pl. késedelmes leadást,  takarítási díjat, tankolási költséget vagy kilométer korlátból adódó extrákat.

Egy másik fontos dolog, amit mérlegelned kell, hogy mennyire jó az angolod, megértesz-e mindent, amit egy angol nyelvű ügyintéző mond neked, amikor felveszed az autót, vagy ami le van írva a szerződésben a kondíciókkal és a használattal kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy mindennel képben legyél, még az apró betűs részekkel is.

Tipp: Ha online bérelnél otthonról, akkor ajánlom figyelmedbe a Rentalcars oldat, ami egy gyűjtőoldal és adott lokációra és dátumra szűrve mutatja meg a nagyobb cégek ajánlatait.

Helyi autókölcsönzők

A helyi kölcsönzők általában rugalmasabbak mindenben, sokszor nem is kérnek hitelkártyát, vagy ha kérnek is, annak a számát csak felírják, de nem zárolnak rajta semmit, csak akkor, ha az ténylegesen szükséges.

Több olyan cég is van, akik még kauciót sem kérnek a bérlés során.

De náluk például extra költsége lehet annak, ha a reptéren szeretnéd felvenni az autót, vagy ha nem a felvétel helyén szeretnéd visszaadni azt.

A szigeten több magyar autóbérlő céget is találhatsz, náluk természetesen magyar nyelven intézheted a bérlést.

Nemzetközi cégek – helyi kölcsönzők összehasonlítása.

Szállodában

Ha szállodában vagy és a nyaralás közben, „hirtelen felindulásból” szeretnél autót bérelni, akkor nyugodtan fordulj a hotel recepciójához, mert jellemzően minden nagyobb szállodának van egy kizárólagos autókölcsönző partnere.

Ilyenkor csak el kell mondanod, hogy milyen autót szeretnél és hány napra és a kért autót a cég a szálloda parkolójához viszi neked.

Autóbérlés árak

Árak szempontjából óriási a szórás és más árakat találunk nyáron, főszezonban, mint télen, szezonon kívül, de nagyon nagy átlagban 30 eurótól lehet már találni egy normális, kisebb vagy közepes méretű autót, ami kényelmes 2 fő részére a nyaralás alatt.

Fontos mindig tisztázni, hogy mit tartalmaz a napi bérleti díj, mert pl. lehet találni autót akár 20 euróért is, de ilyenkor sokszor a szerződés aláírásakor közli a bérbeadó az extra költségeket, mint pl. biztosítás, a kocsi takarítása, km korlát stb.

Szóval nagyon észnél kell lenni, mert az olcsóval pórul lehet járni és sokszor a végén még drágábban jön ki a bérlés összességében.

Mit kérnek a bérléshez?

A bérléshez általában 3 dolgot szoktak kérni a cégek:
– igazolványt vagy útlevelet,
– jogosítványt, de nem kell nemzetközi jogosítvány,
– és egy hitelkártyát.

A kártyával kapcsolatban fontos tudni, hogy mit is jelent pontosan az, hogy hitelkártya, hiszen sokan minden bankkártyát hitelkártyának hívnak, tévesen.

A bankkártyán, vagyis a betéti kártyán a debit szó szerepel és ez a kártya mindig egy bankszámlához kapcsolódik, tudunk vele pénzt felvenni a számlánkról és tudunk vele fizetni is a vásárlások alkalmával, hiszen a kártyán lévő pénz a saját pénzünk.

A hitekártyán a credit szó van feltüntetve, a nemzetközi bérlő cégek legtöbbször ezt szokták kérni a bérléshez.
Ez egy olyan kártyatípus, melyhez egy hitelkeret tartozik, vagyis ez tulajdonképpen egy bank által nyújtott hitel.

Atóbérlés során mindig tudnunk kell, hogy egy adott cég milyen kártyát fogad el, mert debit kártyája jellemzően mindenkinek, kredit kártyája viszont nem mindenkinek van.

A hitelkártyával kapcsolatban legtöbbször az is feltétel, hogy a kártyán a sofőr neve szerepeljen és a sofőrnek mindig személyesen jelen is kell lennie a bérlés során.

A sofőr személyével kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy autót Cipruson 25 éves vagy annál idősebb személyek vezethetnek, ha van minimum 3 éves vezetési tapasztalatuk.

Kauciót is kérhetnek a cégek, nagy nemzetközi cégek jellemzően mindig, helyi autókölcsönzők nem feltétlenül.

A kaució az az összeg, amellyel megterhelik az egyenlegünket, amikor az autót bérbe vesszük.

Ez nem azt jelenti, hogy ezt a pénzt leemelik az egyenlegünkről, hanem csak zárolják azt.

A kaució összege jó esetben visszajár a bérlés végén, de amikor pénzügyileg tervezed a nyaralást, fontos tudni, hogy a kaució, ami több száz euro is lehet, zárolva lesz a kártyádon, tehát ezt az összeget a nyaralás alatt nem fogod tudni használni.
Sőt, ha fel is oldják ezt az összeget a bérlés végén, sokszor több napig kell várni arra, amíg ténylegesen újra használható lesz a kártyádon.

Felelősség vagy teljes biztosítás?

Kezdjük azzal, hogy mi a különbség a kétféle biztosítás között:

Felelősség vagy kötelező biztosítás ( 3rd Party) esetén, ha sérül az autó és a sérülés a Te hibádból következett be, akkor neked kell fizetni a javítási költségeket.

Fontos, hogy a javítást csak a Te bérelt autód esetén kell megfizetned, ha egy másik autó is sérül vagy törik a balesetben, akkor annál az autónál nem neked kell megtéríteni a javítási költségeket.

A felelősség biztosítás mindig olcsóbb, mint a teljes és ilyenkor egy adott összegig terjedő felelősségvállalást– excess – kell aláírni a szerződésben a saját vétségből bekövetkező károkért.
Ez az összeg autónként vagy kategóriánként eltérő lehet és cégenként változó, hogy zárolják-e a kártyádon, vagy csak információként közlik.

Felelősségvállalás összege kötelező biztosítás esetén (excess).


Teljes biztosítást (full coverage) köthetsz akkor, ha szeretnél nyugodtan aludni, hiszen ilyenkor bármi történhet a kocsival, Te védve vagy.
Ennek megfelelően ez a biztosítási forma a drágább, sokszor többe kerül, mint maga az autó bérleti díja.

Cipruson, a helyi autókölcsönző cégek esetén inkább az első verzió, vagyis a felelősség biztosítás van elterjedve,
ugyanis a cégek felfogása szerint, ha felelősség biztosítás van csak az autón, akkor a bérlő is jobban fog vigyázni rá, hiszen nagyobb az anyagi kockázat is.

A biztosítást a sofőrre szokták kötni, tehát alapból 1 főre. Ha többen is szeretnétek vezetni a bérelt autót, annak általában extra költsége van (kb. 3 euró  / nap).

A megkötött biztosítás Cipruson általában két esetben veszti érvényét:
Offroad területeken, amire tökéletes példa az Akamas – félsziget, hiszen itt nincs kiépített út és így nagyon könnyen sérülhet az autó egy buckától vagy egy felverődött kőtől.
 – a másik problémás terület a sziget északi, törökök által elfoglalt része, itt sem érvényes a délen kötött biztosítás.
A legtöbb bérlő cég nem is engedi átvinni az autót a határon, de ha engedik is, új biztosítást kell kötni a határon, melynek költsége 40 euró körül mozog.

Az autó átvétele

Átvételkor fontos, hogy nagyon alaposan nézzük át az autót, ne sajnáljuk az időt erre, bőszen lehet fotózni, akár videózni is, és azt is meg kell nézni, hogy az esetleges sérülések fel vannak-e tűntetve a szerződésen, amit aláírsz.

Ne csak kívül, hanem belül is nézd meg az autót, kárpit rendben van-e, lámpák világítanak-e, ablaktörlő működik-e, szélvédő kívül-belül rendben van-e, nincsenek-e repedések rajta.

A bérbeadó cégeknek mindig meg kell adniuk egy vagy több telefonszámot, melyet felhívhatsz egy esetleges baleset vagy probléma esetén.

Tankolás

Cipruson a benzinkutak többsége szombat délután és vasárnap zárva tart, ha ilyenkor tankolnál, akkor önkiszolgálással kell megtenned, fizetni is az automatáknál tudsz készpénzzel vagy bankkártyával.

Az üzemeanyagárak hasonlóan alakulnak, mint Magyarországon.

Tudtad? A modern autók műszerfalán az üzemanyag-szintjelzőnél van egy kis háromszög, ami azt jelzi, hogy melyik oldalon található a tanksapka. 

A kis háromszög mutatja, melyik oldalon van a tanksapka.

Általános szabályok, információk

A bejegyzés végére jöjjön még pár fontos információ, amit mindenképpen tudnod kell, ha autóvezetésre adod a fejed Cipruson:

 • Sebességhatárok autópályán 100 km/óra, lakott területen kívül 80 km/h, lakott területen belül pedig 50 km/h. Sebességhatárokat érdemes betartani, mert előszeretettel mérnek az utakon.
 • 12 éves korig, vagy 150 cm alatti gyerek esetében gyerekülés használata kötelező.
 • A biztonsági öv elől és hátul is kötelező
 • Az ittas vezetést itt is büntetik, de nincs zéro tolerancia, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék.
 • Cipruson 5 autópálya található, melyek a nagyobb városokat kötik össze. Az autópályák használata  ingyenes
 • A mobiltelefon használata vezetés közben tilos.
 • Parkolás a városok forgalmas központjain általában fizetős, külterületeken legtöbbször ingyenes.

Köszönöm, hogy itt voltál és elovastad ez a cikket, remélem tudtam segíteni pár hasznos információval.

Kívánok neked gondtalan nyaralást és jó utat Cipruson!

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük