Ciprus, a macskák szigete

1 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.07.19.
Macskák szigete Ciprus

Ha szereted a cicákat, Ciprust is szeretni fogod: kb. másfél millió macska él itt és ha összevetjük ezt az itt elő lakosok számával, akkor több, mint egy macska jut minden emberre.

Macskák szigete

Ciprusi macska a tengerparton.

Macska történelem

De miért van itt ennyi cica??? Több legenda is kering arról, hogyan kerültek a macskák a szigetre, ezek közül a legismertebb Szent Heléna (egyházi nevén Szent Ilona) nevéhez kötődik, aki a szigeten nagy számban elszaporodott kígyók kiírtására hozatott több száz macskát Egyiptomból. A cicák jöttek, láttak, győztek, a kígyóprobléma megoldódott, ők pedig maradtak és csináltak gyorsan sok-sok kiscicát.

Macskák szigete

Szent Heléna, forrás: www.britannica.com

Erről szól tehát a legenda, de egy 2004-ben, Limassol közelében feltárt 9500 (!) éves sírban az ember maradványai mellett egy nyolc hónapos macska csontjait is megtalálták. Mindez arra enged következtetni, hogy jóval Szent Heléna előtt is tartottak Cipruson az emberek macskát. Az itt feltárt lelet az ember és macska kapcsolatának legősibb bizonyítéka.

Macskák szigete

Ember és macska együtt nyugszik a Limassol közelében feltárt sírban, forrás: www.allaboutlimassol.com

Macskák szigete

A 9500 éves sír rekonstruált rajza, forrás: www.allaboutlimassol.com

Macska jelen

Napjainkban a ciprusi “közmacskák” a mindennapi élet részei, a semmiből teremnek elő egy pillanat alatt és ott vannak mindenhol. Kóbor mivoltuk ellenére jól ápoltak, bundájuk tiszta és csillogó. A finom falatokat szívesen veszik, de inkább csak egy kis simizésre és dörgölőzésre vágynak. Többségük barátságos és kedves, de vannak morcik is, őket jobb békén hagyni, mert könnyen beszerezhetünk egy-két karmolást.

Macskák szigete

A ciprusi macskák nem csak szépek, de kedvesek és bújósak is.

Macskák szigete

Szieszta a parton.

Macskák szigete

Mindig akad valaki, – helyiek vagy turisták – aki ételt készít ki a cicáknak.

A ciprusra látogató turisták előszeretettel kényeztetik a cicákat, láttam már olyat is, hogy a vendég a füvön ücsörgött, míg a macska a bérelt napágyon terpeszkedett 🙂

Dani és a doromboló had.

Macska politika

Bármennyire is cukik és szépek a ciprusi cicák, helyi szinten megoldandó problémát jelentenek az államvezetés számára. Mivel vadon élő állatokról van szó, a szaporodást is nagyon nehéz kordában tartani. A ciprusi gazdasági válság után a sterilizálásra elkülönített állami támogatások is jelentősen lecsökkentek, ami sajnos nem elég arra, hogy a problémát hatékonyan kezeljék.

Vannak ugyan magánszemélyek, jellemzően módosabb “macskás hölgyek”, akik nem csak etetik az állatokat, de szükség esetén saját zsebből fizetik is a felmerülő orvosi költségeket. Egy helyi nonprofit szervezet, a Cat Paw’s Cyprus pedig jelentős kedvezménnyel végzi el az ivartalanítást, ha magánszemélyként kérjük a beavatkozást örökbefogadott cicánkon.

A cat p.a.w.s logója

A Tala faluban található “cicaparkban” több száz kóbor macskának adnak otthont elkötelezett állatvédők. Hihetetlen, de ebben a “cicafaluban” minden macskának külön nevet adnak és a gondozók nevükön is szólítják az állatokat. Nem csak ételt kapnak itt a bajszosok, de állatorvosi ellátást és sok-sok szeretetet is.

Macskák szigete

Macskafarm Páfosz közelében, Tala faluban

Mici

Természetesen nekünk is van cicánk, Mici. Hogy mit csinál Mici éjszaka, nem tudom, de nagyon elfoglalt lehet, mert napközben tulajdonképpen csak alszik és mindezt a legkülönfélébb, vicces pózokban teszi:

Macskák szigete

Szívem csücske, Mici.

Macskák szigete

Így alszik egy elégedett, ciprusi macska.

Nézd meg a ciprusi macskákról készített videómat:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) 🙂

A cicák és én is várunk szeretettel Cipruson!

Macskák szigete

Hasonló bejegyzések

Tehetséges és sikeres ciprusi emberek

Tehetséges és sikeres ciprusi emberek

George Michael, a kockás hasú Peter Andre és a milliárdos EasyJet tulajdonos. A közös bennük, hogy mindhárman ciprusi felmenőkkel rendelkeznek. Róluk talán már hallottál, de vannak más híres és sikeres ciprusiak is, róluk olvashatsz ebben a bejegyzésben. A pop ikon...

bővebben
Közlekedés Cipruson

Közlekedés Cipruson

Cipruson a közlekedés biztonsága átlagos, de a fegyelem egy picit talán lazább, mint otthon, gyorshajtás, irányjelzés vagy elsőbbségadás elmaradása, tilosban parkolás néha előfordulhat. Autókölcsönzés A szigeten az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi, így...

bővebben
Érdekességek Ciprus szigetéről

Érdekességek Ciprus szigetéről

Ciprus, - a Földközi - tenger harmadik legnagyobb szigete - nemcsak gyönyörű, de egy igazán érdekes és izgalmas hely is, ahol néha furcsaságokkal is találkozhatunk. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót ebben a bejegyzésben. Aphrodité kedvenc szigete A legenda...

bővebben

1 hozzászólás

  1. Constantinos Ioannou

    Very interesting article indeed.Also super pictures. Szép munka Annoushka

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük