Ciprus, a macskák szigete

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.07.19.
Macskák szigete Ciprus

Ha szereted a cicákat, Ciprust is szeretni fogod: kb. másfél millió macska él itt és ha összevetjük ezt az itt elő lakosok számával, akkor több, mint egy macska jut minden emberre.

Macskák szigete

Ciprusi macska a tengerparton.

Macska történelem

De miért van itt ennyi cica??? Több legenda is kering arról, hogyan kerültek a macskák a szigetre, ezek közül a legismertebb Szent Heléna (egyházi nevén Szent Ilona) nevéhez kötődik, aki a szigeten nagy számban elszaporodott kígyók kiírtására hozatott több száz macskát Egyiptomból. A cicák jöttek, láttak, győztek, a kígyóprobléma megoldódott, ők pedig maradtak és csináltak gyorsan sok-sok kiscicát.

Macskák szigete

Szent Heléna, forrás: www.britannica.com

Erről szól tehát a legenda, de egy 2004-ben, Limassol közelében feltárt 9500 (!) éves sírban az ember maradványai mellett egy nyolc hónapos macska csontjait is megtalálták. Mindez arra enged következtetni, hogy jóval Szent Heléna előtt is tartottak Cipruson az emberek macskát. Az itt feltárt lelet az ember és macska kapcsolatának legősibb bizonyítéka.

Macskák szigete

Ember és macska együtt nyugszik a Limassol közelében feltárt sírban, forrás: www.allaboutlimassol.com

Macskák szigete

A 9500 éves sír rekonstruált rajza, forrás: www.allaboutlimassol.com

Macska jelen

Napjainkban a ciprusi “közmacskák” a mindennapi élet részei, a semmiből teremnek elő egy pillanat alatt és ott vannak mindenhol. Kóbor mivoltuk ellenére jól ápoltak, bundájuk tiszta és csillogó. A finom falatokat szívesen veszik, de inkább csak egy kis simizésre és dörgölőzésre vágynak. Többségük barátságos és kedves, de vannak morcik is, őket jobb békén hagyni, mert könnyen beszerezhetünk egy-két karmolást.

Macskák szigete

A ciprusi macskák nem csak szépek, de kedvesek és bújósak is.

Macskák szigete

Szieszta a parton.

Macskák szigete

Mindig akad valaki, – helyiek vagy turisták – aki ételt készít ki a cicáknak.

A ciprusra látogató turisták előszeretettel kényeztetik a cicákat, láttam már olyat is, hogy a vendég a füvön ücsörgött, míg a macska a bérelt napágyon terpeszkedett 🙂

Dani és a doromboló had.

Macska politika

Bármennyire is cukik és szépek a ciprusi cicák, helyi szinten megoldandó problémát jelentenek az államvezetés számára. Mivel vadon élő állatokról van szó, a szaporodást is nagyon nehéz kordában tartani. A ciprusi gazdasági válság után a sterilizálásra elkülönített állami támogatások is jelentősen lecsökkentek, ami sajnos nem elég arra, hogy a problémát hatékonyan kezeljék.

Vannak ugyan magánszemélyek, jellemzően módosabb „macskás hölgyek”, akik nem csak etetik az állatokat, de szükség esetén saját zsebből fizetik is a felmerülő orvosi költségeket. Egy helyi nonprofit szervezet, a Cat Paw’s Cyprus pedig jelentős kedvezménnyel végzi el az ivartalanítást, ha magánszemélyként kérjük a beavatkozást örökbefogadott cicánkon.

A cat p.a.w.s logója

A Tala faluban található „cicaparkban” több száz kóbor macskának adnak otthont elkötelezett állatvédők. Hihetetlen, de ebben a „cicafaluban” minden macskának külön nevet adnak és a gondozók nevükön is szólítják az állatokat. Nem csak ételt kapnak itt a bajszosok, de állatorvosi ellátást és sok-sok szeretetet is.

Macskák szigete

Macskafarm Páfosz közelében, Tala faluban

Mici

Természetesen nekünk is van cicánk, Mici. Hogy mit csinál Mici éjszaka, nem tudom, de nagyon elfoglalt lehet, mert napközben tulajdonképpen csak alszik és mindezt a legkülönfélébb, vicces pózokban teszi:

Macskák szigete

Szívem csücske, Mici.

Macskák szigete

Így alszik egy elégedett, ciprusi macska.

Nézd meg a ciprusi macskákról készített videómat:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) 🙂

A cicák és én is várunk szeretettel Cipruson!

Macskák szigete

Hasonló bejegyzések

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel. Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt. A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint...

bővebben
Mit egyél Cipruson?

Mit egyél Cipruson?

A ciprusi konyha alapvetően mediterrán jellegű, hasonlít a görögre, de vannak benne közel-keleti és ázsiai jellegzetességek is, sőt, még a brit idők öröksége is gazdagítja az itteni gasztronómiát. A hangsúly a friss, helyi alapanyagokon van: a saláta hozzávalói mindig...

bővebben
Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóval felfedezni Ciprust a nyaralás alatt egy igazi élmény. Akkor mehetünk és oda, amikor csak akarunk, nem kell a buszmenetrendhez vagy egy városnéző turistacsoporthoz igazodnunk. Ráadásul az úthálózat jól ki van építve a szigeten, könnyű a tájékozódás és az...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük