Limassol – Ciprus gyöngyszeme a Földközi-tenger partján

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2023.12.05.
Limassol, Ciprus blog

Limassol Ciprus egyik gyöngyszeme, a sziget második legnagyobb városa és egyben Limassol régió központja is.

Kikötője – amely a legnagyobb a szigeten – nagy kiterjedésű és forgalmas, a világ minden tájáról megfordulnak itt a hajók.

Limassol emellett a sziget bortermelésének a központja is, több neves termelő székel itt és a népszerű KEO sört is itt állítják elő.

A tengerparti település képét az orosz pénzarisztokrácia és a jól menő hajóvállalatok határozzák meg, ezért láthatunk itt sok felhőkarcolót a luxuskikötő és az elegáns parti sétány mentén.

Ebben a cikkben felfedezzük, mi teszi Limassolt egy olyan helyszínné, amit érdemes felfedezni.

Limassol, Ciprus

Limassol, Ciprus.

Limassol, Ciprus

Limassol kikötője a legnagyobb és a legjobban felszerelt Cipruson, a világ minden tájáról érkeznek ide hajók.

Fekvése

A város a sziget déli oldalán, az Akrotiri öbölben fekszik, délről a Földközi-tenger, északról a Troodos-hegység határolja.

Bár a főváros, Nikózia 80 kilométerre északkeletre, az ország legfontosabb nemzetközi repülőtere pedig 70 kilométerre keletre, Larnakában található, Limassol tengerparti elhelyezkedése és nagysága miatt kiemelkedő szerepet játszik Ciprus életében.

A várostól nyugatra található a Brit Királyi Légierő Akrotiri Légibázisa.

Limassol, Ciprus

Ciprus déli partvidékén találjuk Limassolt, a sziget második legnagyobb városát.

Történelem és Kultúra

A település helyén már valószínűleg Krisztus előtt 2000 évvel is éltek emberek, amint erre a feltárt sírok utalnak.

Amathusz, amely a mai Limassolt megelőzően ezen a területen állt, egyike volt Ciprus ősi királyságainak.

A város története részletesebben 1191-től ismert, amikor a bizánci uralomnak véget vetve Oroszlánszívű Richárd foglalta el.

Richárd a Szentföldre utazott, a harmadik keresztes hadjárat egyik vezetőjeként, amikor flottáját 1191 áprilisában egy vihar szétszórta.

Három hajója Ciprus közelébe sodródott és kettő hajótörést szenvedett, míg a harmadik, amelyen a király jegyese, Navarrai Berengária is tartózkodott, sikeresen lehorgonyzott Limassol közelében.

Limassol, Ciprus

Oroszlánszívű Richard és Navarrai Berengaria. Kép forrása: https://allaboutlimassol.com/

A sziget ura, Komménosz Izsák azonban ellenségesen fogadta és megpróbálta túszul ejteni a nyugati hölgyet.

Richárd flottájának több hajójával egy héttel később érkezett Limassolhoz, és az eseményekről értesülve seregével azonnal felvonult a város elfoglalására, amit harc nélkül – és az Izsákot gyűlölő helyiek rokonszenvétől kísérve – be is vett, és a közeli Amathuszt is elpusztította.

Richárd és Berengária 1191. május 12-én Limassolban házasságot kötött, majd az angol uralkodó az egész szigetet elfoglalta.

Úgy tűnik, Oroszlánszínű nem igazán tudott mit kezdeni a meghódított szigettel, mely kis túlzással az ölébe hullott.

Mivel a keresztes hadjárat finanszírozása miatt pénzhiánnyal küszködött, eladta a szigetet a templomos lovagoknak és jó pénzt is kapott érte.

A templomosok azonban szintén meglehetősen problémásnak találták Ciprust, így – némi pénzveszteséggel – visszaadták a királynak.

Az angol király végül egy normann lovagnak, Guy de Lusignannak adta tovább a szigetet és így alakult meg a hosszabb ideig uralkodó ciprusi Lusignan-dinasztia.

A Lusignan-ok után érkeztek a velenceiek, akik csak adó és nyersanyagforrásként tekintettek Ciprusra, nem fejlesztették az államot, a lakosságra pedig bevételeik egyharmadát kitevő adót vetettek ki.

1570-ben Limassol az Oszmán Birodalom fennhatósága alá került, majd 1878-tól 1960-ig brit fennhatóság alatt állt.

A sziget legfontosabb kikötőjének, Famagusta-nak 1975-ös török megszállása után szerepét Limassol vette át: a város gyors fejlődésnek indult: luxushotelek, szórakozóhelyek, éttermek települtek be és Limassol ismét fontos kereskedelmi központtá vált.

Famagusta ostroma, Giovanni Camocio, 1574. Kép forrása: Wikipedia

Karnevál és borünnep

A város évente két megaeseménynek ad otthont:

A karnevál a legrégebbi és legnépszerűbb fesztivál Limassolban, de egész Cipruson is.

Az évszázadok során az Apokries hagyományát – a karneváli ünnepi időszakot – az egész szigeten ünnepelték, de a Limassolban zajló helyi ünnepek terjedelme annyira megnőtt, hogy idővel a város identitásának és kultúrájának szerves részévé váltak.

Limassol karnevál, Ciprus

Felvonulók a limassol-i karneválon. Kép forrása: Wikipedia

A Wine Festival – Borünnep – a sziget bortermelésének csodálatos ünnepe.

A fesztivál számos ciprusi borászat kiállításának és standjának ad otthont, így a látogatók megkóstolhatják a sziget legjobb borait, és kedvezményes áron vásárolhatják meg azokat a standokon.

A Commandaria természetesen fontos szerepet játszik ezeken a kiállításokon, ami érthető, hiszen a világ legrégebbi boráról van szó, amelyet még mindig gyártanak.

Limassol, borfesztivál, Ciprus

Limassol Borfesztivál. Kép forrása: https://knews.kathimerini.com.cy/en/life/limassol-wine-festival-draws-young-and-old

Múzeumok, látnivalók

A limassoli Régészeti Múzeum olyan régiségeket őriz, amelyek a sziget civilizációjának fejlődését mutatják be a neolitikumtól a római kor végéig.

A Népművészeti Múzeumban a ciprusi népművészet 19. és 20. századból származó alkotásait találhatjuk. Megtekinthetjük többek között a hagyományos nemzeti viseleteket, gobelineket és hímzéseket.

A limassol-i kastély egy kitűnő középkori múzeumnak ad helyet, melynek fölszintjén címerek, sírkövek, és falfestmények láthatóak. Az emeleten néhány figyelemre méltó fegyver és két teljes páncélzat várja a látogatókat, szép kerámiákkal, ékszerekkel kiegészítve.
A csigalépcső a lőréses oromyzatra vezet, ahonnan remek kilátás tárul a szemünk elé.

Ciprus első Paradox Múzeuma a Limassol Marina TRAKASOL Kulturális Központban található, és olyan izgalmas élményt kínál a látogatóknak, amely ötvözi a tanulást a szórakozással.

Paradox múzeum Limassol, Ciprus

Paradox múzeum, Limassol.

A városi park kellemes hely sétautakkal és padokkal, melyek felüdülést nyújtanak a nyüzsgő városi forgatagban. A park egyik sarkában kis állatkert található.

A Kourion (Kurion) a sziget egyik legfigyelemreméltóbb régészeti lelőhelye, mely csodálatos környezetben, a Földközi-tenger fölé nyúló sziklákon fekszik, Limassol városától 13 km-re nyugatra.

Kourion Ciprus

A Kourion Ciprus egyik legfontosabb régészeti lelőhelye.

Az Apollón Hylates szentély egy újabb régészeti lelőhely. Az ókorban Kourion városának részét képezte és egyben a sziget egyik legfontosabb zarándokhelye volt.

Apollon szentélye, Ciprus

Apollón szentélye.

A Kolossi kastély egy korábbi keresztes erőd Kolossi falu délnyugati szélén, Limassol városától 14 kilométerre, melyet a johannita rend lovagjai építettek, akiknek kőbe vésett címere ma is látható itt.

Ezeknek a középkori páncélos lovagoknak köszönheti a nevét Ciprus leghíresebb bora: a commandariát ugyanis a lovagok közigazgatási területe, a La Grande Commanderie után hívták így.

Kolossi kastély Ciprus, Limassol

Kolossi kastély.

Természeti Szépségek

Limassol a természet szépségek szempontjából is gazdag.

A várost körülvevő hegyek, erdők és a tengerpart lenyűgöző látványt nyújtanak.

A Troodos-hegység közelsége lehetővé teszi a túrázást és a hegymászást, míg a tengerparti sétányokon és homokos strandokon kellemes pihenés vár ránk.

Troodos-hegység Ciprus

Troodos-hegység, Ciprus.

A környékén található Aphrodite sziklák is nagyon népszerűek, hiszen a legenda szerint ezen a helyen született, vagyis emelkedett ki kagylóhéjon a habok közül Aphrodite, a szépség és szerelem istennője.

Aphrodite sziklája, Ciprus

Aphrodité sziklája, Ciprus.

Strandok

A Kourion régészeti lelőhely közelében, az Episkopi-öbölben található Kourion beach egy kilométer hosszú, homokos partszakasz és igazi szörfparadicsom.

Mindamellett, hogy csodaszép a part, többféle kényelmi szolgáltatás is elérhető, mosdók, zuhanyzók, öltözők, napozó ágyak, napernyők és éttermek várják a fürdőzni vágyókat.

A Pissouri beach finom aranyszínű homokjával, apró kavicsaival, visszafogott hullámaival és kristálytiszta, azúrkék vizével hívogatja az ide látogató turistákat.

Pissouri-öböl Ciprus

Pissouri-öböl.

A Lady’s Mile érintetlen, homokos, öt kilométer hosszú tengerpart, Akrotiri keleti oldalán húzódik.
A többi strandtól eltérően itt különleges, sötétszürke homok várja a látogatókat.
A part déli szakaszán a legsekélyebb a víz, ez a rész kisgyermekes családok számára is jó választás.
Nevét a brit uralom idején uralkodó kormányzó lováról kapta, ugyanis a kormányzó gyakran lovagolt ezen a partszakaszon.

A két kilométer hosszú Governor’s Beach a mélyebb vizek kedvelői számára lehet vonzó célpont.
A kék zászlós jelölés természetesen itt is a kiváló vízminőséget jelöli.
Ez a strand Lárnakáról és Limassolból is könnyedén elérhető.

Governors beach Ciprus

Governor’s Beach, Limassol. Kép forrása: https://allaboutlimassol.com/

Az olajfákkal tarkított hófehér sziklák ölelésében megbúvó Melanda Beach (Avdimou), apró kavicsos és homokos strand.

A Limassoltól mindössze húsz percre található csendes strand a családok, baráti társaságok és gasztro-kalandorok körében is népszerű.

Záró gondolatok

Limassol egy varázslatos helyszín, ahol a történelem és a modern életstílus egyesül.

A tengerparti sétányokon sétálva, a helyi ételeket kóstolva és a kulturális eseményeken részt véve a látogatók egy igazán emlékezetes élményben részesülhetnek.

Ha Cipruson jársz, ne hagyd ki Limassolt a listádról, hiszen ez a város valóban különleges és sokszínű élményeket kínál.

Limassol, Ciprus

Limassol látképe.

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük