Adonisz fürdője

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.07.06.
Adonis fürdője Páfosz Ciprus

Ha rákeresünk a neten Páfosz (Paphos) régió látnivalóira, viszonylag gyorsan rátalálhatunk Adonisz fürdőjére.
Ehhez képest én mégis elég későn jutottam el ide, valahogy nem vonzott a hely, de mivel a vendégeink közül páran érdeklődtek iránta, én sem halaszthattam tovább, hogy körülnézzek itt. Egy kissé bizarr hely….ilyennek láttam én Adonisz fürdőjét.

Adonisz fürdőjének története

A görög mitológia szerint Aphrodité – a szépség és a szerelem istennője – és Adonisz őrülten szerelmesek voltak egymásba (A páfosziak egyenesen e két szerelmes leszármazottainak tartják magukat).

A pár sokat vadászott együtt, mígnem egyszer egy vadkan – vagyis Aphrodité korábbi féltékeny kedvese, Arész, egy vadkan képében – halálra sebezte Adoniszt, aki végül a fürdőben, Aphrodité karjai között halt meg.

Ez tehát a legenda, mely megihlette a hely létrehozását.

Adonisz és Aphrodité

Adonisz és Aphrodité

Út a fürdőhöz

A fürdő Páfosz régióban, Koili falu közelében található. Letérve a főútról, az út mentén több helyen is találkoztunk a táblával, miszerint: „Minden autó számára alkalmas út!”. Na ez azért nem így van….ugyan mi 4 kerék meghajtással mentünk, de még így is nagy kihívás volt sokszor manőverezni a köves, rossz minőségű talajon. Normál személyautóval semmiképpen nem tanácsos útnak indulni ide. De egyébként az út maga nagyon szép és dombokon – völgyeken át vezet.

Megérkezés

Miután szerencsésen megérkeztünk és leparkoltuk autónkat, lesétáltunk a picit távolabb lévő bejárathoz. Itt felállítottak egy grandiózus Aphrodité szobrot, majd a trónján ülő Zeusszal is találkoztunk, picit kisebb kivitelben. A jegypénztárnál közölték, hogy a belépő 10 euró per fő, amire picit felszaladt a szemöldököm. Csak összehasonlításképpen, a fantasztikus csodákat rejtő Páfoszi Régészeti Parkba 4,5 eur a belépő. De talán itt is kincseket fogok majd látni….gondoltam magamban.

Hatalmas-szépség

Hatalmas szépség.

Zeusz

Zeusz

A hely

A bejárat után egy kis házi kiállításba csöppentünk, ahol megtekinthettük az alapítók családi fényképeit és különféle hálószoba belsőket is, tradicionális módon berendezve. Ez az egész nagyon szép volt, de én nem tudtam összerakni magamban, hogy jön ez össze Adonisszal, meg különben is, miért van itt ennyi ágy….aztán a tükör mellett megláttam egy szöveget, miszerint ez lenne a világ 10. legszexibb helye, úgyhogy akkor talán ez magyarázza az ágyak jelenlétét.

Adonisz-családi-képek

A kis házi kiállítás képei.

Adonisz-hálószoba

Che Guevara és Aphrodité jól megférnek a hálószobában.

Adonisz-hálószoba2

Ez talán a nagyi ágya volt valamikor.

Adonisz-fürdője

Állítólag ez egy szexi hely...

A kiállítás végeztével végre megláttuk a fürdőt, ami tulajdonképpen egy tavacska és egy kisebb vízesés. Nagyon szép a buja, zöld növényzet, ami a fürdőt körülveszi és igazán kellemes hűsölőhely a nagy melegben. A víz maga nem tűnt nagyon tisztának, ennek ellenére sokan ugráltak bele és egy kötélről himbálózva is lehet csobbanni egy jót. Innen pár lépcsővel feljebb találhatunk egy második, nagyon szép vízesést, plusz egyéb szobrokat is.

Adonisz-Fürdője

Adonisz fürdője.

Buja-zöld

Buja zöld.

Adonisz-lépcső

Ezen a szép kőlépcsőn lehet felmászni a második vízeséshez.

Adonisz-szatír

Szatír szobor, csak felnőtteknek!

Adonisz-fürdő-felülről

A fürdő felülről, a bátrak innen csobbannak.

Összegzés

Ha hosszabb időt töltesz Páfoszon és már mindent láttál, talán érdemes lehet ide is ellátogatni. Akár egy jeep safarit is megcélozhatsz, ahol a túraútvonal része ez a hely és akkor még a bérelt autódat sem kell tönkretenni az idevezető úton.

Nekem vegyesek az érzelmeim, mert egyrészt nagyon szép környezetben van a fürdő, ami miatt érdemes idelátogatni. Másrészről az erőlködés, ahogy ezt egy szexi hellyé akarják marketingelni, nagyon nem jön be.

Persze ez csak az én véleményem és ahogy mondani szokás, ízlések és pofonok,  lehet, hogy neked pont ez lesz a kedvenc helyed 🙂

Térkép és navigáció:

Hasonló bejegyzések

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

Észak-Ciprus csodái: természet, kultúra és történelem

A Ciprusra látogatók többsége elsősorban a déli régió napsütötte tengerpartjai iránt mutat érdeklődést, azonban a sziget ennél több kalandot is tartogat. A földközi-tengeri sziget északi régiója – vagyis Észak-Ciprus – egy gyakran figyelmen kívül hagyott terület a...

bővebben
Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

Larnaka, ahol a múlt és a jelen összefonódik

A Ciprus délkeleti partján található Larnaka bámulatos módon ötvözi a gazdag történelmében gyökerező hagyományokat és kultúrát a modernitással. Meseszép strandjaival, lélegzetelállító történelmi nevezetességeivel és pezsgő hangulatával ez a csodás város lebilincselő...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük