10 dolog, amiért szeretek Cipruson élni

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2020.06.25.
10 dolog, amiért szeretek Cipruson élni

Bármikor is nyaraltam korábban tengerparton, mindig fájó szívvel tértem haza…..rettentően hiányzott otthon a nagy kékség, a tengerparti hangulat és sok idő kellett, míg visszazökkentem a dolgos magyar hétköznapokba.

Sokszor gondoltam arra vágyakozva, milyen lehet az élet egy mediterrán szigeten, ahol minden nap láthatom a tengert és nem kell hazamenni…mert otthon vagyok 🙂

Ehhez képest teljesen véletlenül alakult úgy, hogy végül ide sodort a – nem létező – véletlen.

Miért jó Cipruson élni? Estig sorolhatnám, de most összegyűjtöttem 10 pontban a számomra legfontosabbakat.

1. A szerelem szigete

Egy nagyon személyes dologgal kell kezdenem. Eredetileg egy szezont terveztem Cipruson maradni, de hát ember tervez, ugye…..szerelembe estem és nem csak a szigettel. Ő itt Constantinos, az én ciprusi medvém 🙂
Kellett némi idő, amíg összecsiszolódtunk, ami nem is csoda, hiszen a magyar és a ciprusi temperamentum igencsak eltérő (és akkor még enyhén fogalmaztam), de úgy érzem, mára már tökéletes egységet alkotunk. Constantinos imádja Magyarországot és a magyar embereket, olyannyira, hogy még magyarul is elkezdett tanulni.

Constantionos és én

Constantinos és Én 🙂

2. Időjárás

Nagy előrelátóan elhoztam magammal otthonról a télikabátomat, mert hallottam róla, hogy az itteni tél azért okozhat meglepetéseket. Azóta is érintetlenül lóg a szekrényben. Nem mondom, vannak télen hűvösebb napok, de ez nálam kimerül abban, hogy magamra tekerem a sálam vagy felkapok egy vékonyabb dzsekit.

Imádom Ciprus időjárását, hogy szinte mindig süt a nap, a tél rövid és enyhe, a tavasz és az ősz gyönyörű és a nyár ugyan forró, de itt Páfoszon, ahol élek, mindig fújdogál a szellő, ami még a legnagyobb meleget is elviselhetővé teszi.

Mindennapi látvány Cipruson

Mindennapi látvány Cipruson….télen is.

3. Tenger

Azt mondják, a tengert is meg lehet unni, ha minden nap látod. Hát ez nekem eddig még nem sikerült, pedig itt élek a parton és ez az első dolog, amit reggel meglátok, amikor elhúzom a függönyt. Imádom a kékségét, a hullámok hangját, a sós víz illatát. Minden nap meglátogatom és Ő felvidít, megnyugtat, inspirál, éppen mire van szükségem.

Nézd meg a páfoszi tengerparti sétányról készült videómat:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) 🙂

4. Természeti kincsek

Ciprus = gyönyörű tengerpartok. Ezt harsogják az utazási irodák és így is van ez rendjén. Azonban most, hogy itt élek, látom, hogy a sziget ennél sokkal többet tartogat az itt élők és az idelátogatók számára.

A valóban gyönyörű tengerpartok mellett csodálatos hegyek és völgyek, illatos erdők, vízesések, sziklahasadékok, aprócska falvak, buja, virágos rétek és még sok minden más várja a kirándulni vágyókat.

Sőt, ez egy olyan mediterrán sziget, ahol télen – a Troodos – hegység lankáin – még síelni is lehet. Ráadásul nincsenek nagy távolságok, így akár azt is megteheted, hogy az aznapi síelés fáradalmait a tengerparton pihened ki.

Troodos - hegység

Troodos – hegység

5. Magyarország közelsége

Amikor elfog a honvágy, csak felpattanok egy gépre és pár óra alatt már otthon is vagyok. Ráadásul Ciprus két reptere közül az egyik Páfoszon van, így még a reptérre kijutás vagy az onnan hazajutás sem jelent problémát. A repjegyek néha már olyan olcsók, hogy megéri akár csak egy hétvégére is hazamenni egy jó, édesanyám féle húslevesre. Mert a családomon kívül még a finom magyar ételek tudnak borzasztóan hiányozni.

Haza...

Ciprus két repülőtere közül az egyik Páfoszon található.

6. Naplementék

Imádom a ciprusi naplementéket és természetesen a telefonom is tele van naplementés képekkel, mivel nincs két egyforma, minden este egy kicsit más és más az „égi mozi”. Itthon nézni a teraszról vagy a vacsora után italt szürcsölgetve, esetleg a  napi strandolás után a tengerparton ücsörögve…..nos, ezek azok a bizonyos apró örömök, amelyekért érdemes élni.

Ciprusi naplemente

A legjobb esti mozi.

7. Ciprus macskái

Cipruson kb. másfél millió macska él, így majdnem 2 macska jut minden emberre. Jó hír ez annak, aki imádja a cicákat, mint például én 🙂

Ezek a „közmacskák” a mindennapi élet részei, ott vannak mindenhol, az utcákon és tereken, a tengerpartokon, ásatásokon, hotelekben és persze az éttermek környékén is. Kóborság ide vagy oda, ezek a cicák gyönyörűek! Vannak persze itt – ott látható harci sérülések, megtépázott fülek és egyebek, de a bundák fényesek és tiszták és a pofik kedvesek.

Többségük mindig kapható egy kis simizésre és dörgölőzésre, de vannak dívák is, akik a távolból szemlélődnek fensőbbségesen és a világért nem jönnek oda.

Ciprusi cicák

Ciprusi cicák.

8. Mártogatósok, olajbogyó és a ciprusi burgonya

A ciprusi konyha eléggé húsközpontú, nagyon sok, kiválóan elkészített húsos fogás közül lehet itt válogatni.

Én kevés húst eszem, ezért kellett egy kis idő, amíg rátaláltam azokra az ételekre, amiket igazán szeretek itt.

Étteremben én már az előétellel jóllakom, imádom a kis adagokban érkező tengeri herkentyűket, mártogatósokat, a zöld és fekete olajbogyót, melyek friss, olíva olajjal meglocsolt ciprusi pitával fogyasztva nálam tökéletes főételként funkcionálnak. De a csúcs az a ciprusi burgonya! Ilyen zamatosat sehol máshol nem ettem, ráadásul ezerféleképpen el tudják készíteni.

Mártogatósok-és-egyebek

Ha Ciprusra jössz, enni fogsz.

9. A ciprusi tavasz

A rövid és enyhe tél után beköszöntő tavasz egyszerűen csodálatos itt. Szinte mindig süt a nap, de még nincs hőség és a nyáron kopár táj csodálatosan kizöldül ilyenkor. Mindenhol virágok nyílnak és méhek zümmögnek, a levegő friss és virágillat tölti be és a háttérben pluszban még ott hullámzik a jó öreg tenger is. Már szinte giccses az egész, de én imádom és van ebben a zsongásban valami elképesztően nagy életigenlés, fel is írnám mindenkinek receptre.

Tavasz-Cipruson

Tavasz Cipruson.

10. Ciprusi vendégszeretet

A ciprusiak a vendéglátást már már művészi szinten űzik és ezt volt szerencsém a saját bőrömön is megtapasztalni már néhányszor.

Egyik ilyen élményem volt, amikor meghívott minket a párom kollégája a családjához vacsorára. Mikor megérkeztük, várt már minket a família, de nem csak a szűken vett család, de az unokatestvérek, férjek, feleségek, kicsik és nagyok is eljöttek a tiszteletünkre. A vacsora természetesen olyan volt, mintha egy kisebb lakodalomba csöppentünk volna, megszámolni sem tudom, hány fogás volt, pedig egy egyszerű csütörtök estén történt mindez.

Közben kiderült, hogy a család egyik tagja Debrecenben tanult, elő is kerültek a fényképek, sőt, még egy üveg Unicum is a szekrény mélyéről. Csodálatos volt ez az este ciprusi családi körben és végtelenül meghatott az a szeretet, kedvesség és figyelem, ahogyan fogadtak és körülvettek bennünket.

Dinner

Fejedelmi vacsi egy ciprusi családnál.

Hasonló bejegyzések

Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Egy újabb csodás év telt el Cipruson! 2023 címszavakban: izgalmas kihívások, rengeteg munka, örömteli találkozások. Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veled, melyek voltak a Ciprusi Nap életében a főbb események, eredmények: Egy kis statisztika 2023 kiemelkedő...

bővebben
A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel. Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt. A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint...

bővebben
Mit egyél Cipruson?

Mit egyél Cipruson?

A ciprusi konyha alapvetően mediterrán jellegű, hasonlít a görögre, de vannak benne közel-keleti és ázsiai jellegzetességek is, sőt, még a brit idők öröksége is gazdagítja az itteni gasztronómiát. A hangsúly a friss, helyi alapanyagokon van: a saláta hozzávalói mindig...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük