Tehetséges és sikeres ciprusi emberek

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.09.03.

George Michael, a kockás hasú Peter Andre és a milliárdos EasyJet tulajdonos. A közös bennük, hogy mindhárman ciprusi felmenőkkel rendelkeznek.

Róluk talán már hallottál, de vannak más híres és sikeres ciprusiak is, róluk olvashatsz ebben a bejegyzésben.

A pop ikon

George Michael 1963. június 25-én, Georgios Kyriacos Panayiotou néven látta meg a napvilágot. Görög ciprióta apukája 1950-ben emigrált Angliába, itt született meg később George, Londonban.
Amikor ciprusi gyökereiről kérdezték, sokszor mondta viccesen: “az egyetlen görög dolog rajtam a szőrös mellkasom”. Valójában büszkén vállalta származását és második generációs bevándorlónak tekintette magát, aki eltökéltséget tanult apjától, keményen dolgozik és sikerrel jár.

george michael ciprus

Forrás: https://pappaspost.com/

Az üzletember

Stelios Haji-Ioannou ciprusi görög vállalkozó. Gazdag hajótulajdonos családba született és leginkább arról ismert, hogy megalapította az EasyJet fapados légitársaságot.
Becsült vagyona 1,1 milliárd USD.

EasyJet ciprus

Forrás: https://greekcitytimes.com/

A gitáros

Cat Stevens 1948-ban született Steven Demetre Georgiou néven, ciprusi görög apától és svéd anyától. Egyik leghíresebb száma a Wild World, amit biztosan Te is ismersz…..de ha nem ugrana be, akkor katt ide:

Forrás: Youtube

A szívtipró

Peter Andre szintén ciprusi felmenőkkel rendelkezik. Az énekes 6 éves volt, amikor családjával Asztráliába költözött, de a mai napig visszatér egy – egy családi vakáció erejéig szeretett szigetére.

Forrás: Youtube

A közgazdász

Sir Christopher Antoniou Pissarides, ciprusi közgazdász, aki 2010-ben közgazdasági Nobel -emlékdíjat kapott „a munkaerőpiacok hatékonyságával kapcsolatos, a munkakeresés költségeire vonatkozó piaci elemzéseikért” ?
Jelenleg ő az egyetlen Nobel – díjas ciprusi.

Sir Christopher Antoniou Pissarides ciprus

Forrás: https://www.astanaspeakersbureau.com/

Az olimpikon

Pavlos Kontides az első ciprusi sportoló, aki valaha olimpiai érmet nyert hazájának azáltal, hogy a 2012 – es londoni nyári olimpián ezüstérmet szerzett vitorlázásban.

Pavlos Kontides ciprus

Forrás: https://eurilca.org/

A világklasszis teniszező

Marcos Baghdatis, ciprusi hivatásos teniszező. Ötévesen kezdett teniszezni apjával és testvéreivel, majd 13 éves korától egy párizsi teniszakadémián tanult ösztöndíjjal.
2006. január 26-án felmentést kapott az egyébként kötelező katonai szolgálat alól a ciprusi nemzeti hadseregben, hogy a teniszre tudjon koncentrálni. Ellenkező esetben 25 hónapot kellett volna letöltenie a hadseregben, mint minden 18. évét betöltött ciprusi férfinak.
2005-ben ő lett Ciprus legjobb férfi sportolója.

Marcos Baghdatis ciprus

Forrás: https://mycyprusinsider.com/

A vezető

III. Makáriosz ciprusi érsek szegény paraszti családba született a Páfosz közeli Panagia faluban. Gyerekkorában rendesen kivette a részét az otthoni munkából, ugyanakkor szorgalmasan tanult és mindössze 13 éves volt, amikor a Kykkosi-kolostor novíciusa lett, amelyhez hozzájárult az átlagot messze meghaladó tanulási teljesítménye. Középiskolai tanulmányait Nicosiában végezte, majd teológiát és jogot hallgatott az Athéni Egyetemen, ahol 1942-ben fejezte be tanulmányait. Ezt követően ösztöndíjjal a Bostoni Egyetemen folytatta tanulmányait.
1950. szeptember 8-án Ciprus érsekévé választották
Makarios nem csak a ciprusi ortodox egyház, de a ciprusi görög közösség vezetője is volt és hatalmas népszerűségnek örvendett a görög-ciprióták körében.
1977. augusztus 3-án hunyt el szívroham következtében, sírja a Tróodosz-hegységben, egy általa választott helyen, a Kykkosi-kolostor közelében található.

III Makariosz ciprus

Forrás: http://hfcodessa.org/

Az orvos

A páfoszi születésű Kypros Nicolaides, ciprusi görög professzor a magzatgyógyászat területén ért el kiemelkedő, nemzetközileg is elismert eredményeket. 1986-ban lett a Harris Brightright Kutatási Központ vezetője, ami az Egyesült Királyság első magzatgyógyászati központja, melyet Diana walesi hercegnő nyitott meg 1984-ben.

Kypros Nicolaides ciprus

Forrás: https://nieuws.kuleuven.be/

Az énekesnő

Anna Vissi, görög ciprusi énekesnő, dalszerző, aki többször is képviselte mind Görögországot, mind Ciprust az Eurovíziós Dalfesztiválokon. A 90-es évektől látványos előadásokban és klipekben is szerepelt, valamint főszereplőként énekelt operában is. Lemezei rendre arany és platina fokozatot értek el. Összesen 9.5 millió lemezt adott el eddig, 28 albuma lett platina, sokszor a görög Madonnának is nevezik a mindenhol dívaként említett énekesnőt.

Forrás: Youtube

A romantikus

Michalis Hatzigiannis görög ciprusi énekes, zenész és lemezproducer, aki 1998-ban képviselte Ciprust az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2010-ben az énekest Ciprus 22. legbefolyásosabb hírességének és 5. legtehetségesebb énekesének választották.

Forrás: Youtube

A sztárséf

A végére hagytam az Angliában nagyon népszerű sztárséfet és televíziós műsorvezetőt, aki ugyan nem rendelkezik ciprusi felmenőkkel, de sok évet élt Cipruson. Paul Hollywood mindig szívesen mesél a szigeten töltött éveiről, ahol nem csak a szakma fortélyait tanulta ki, de a feleségével is itt találkozott.

Forrás: Youtube

Hasonló bejegyzések

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel. Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt. A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint...

bővebben
Mit egyél Cipruson?

Mit egyél Cipruson?

A ciprusi konyha alapvetően mediterrán jellegű, hasonlít a görögre, de vannak benne közel-keleti és ázsiai jellegzetességek is, sőt, még a brit idők öröksége is gazdagítja az itteni gasztronómiát. A hangsúly a friss, helyi alapanyagokon van: a saláta hozzávalói mindig...

bővebben
Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóbérlés, autókölcsönzés Cipruson – 11+1 tudnivaló

Autóval felfedezni Ciprust a nyaralás alatt egy igazi élmény. Akkor mehetünk és oda, amikor csak akarunk, nem kell a buszmenetrendhez vagy egy városnéző turistacsoporthoz igazodnunk. Ráadásul az úthálózat jól ki van építve a szigeten, könnyű a tájékozódás és az...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük