Tehetséges és sikeres ciprusi emberek

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.09.03.

George Michael, a kockás hasú Peter Andre és a milliárdos EasyJet tulajdonos. A közös bennük, hogy mindhárman ciprusi felmenőkkel rendelkeznek.

Róluk talán már hallottál, de vannak más híres és sikeres ciprusiak is, róluk olvashatsz ebben a bejegyzésben.

A pop ikon

George Michael 1963. június 25-én, Georgios Kyriacos Panayiotou néven látta meg a napvilágot.

Görög ciprióta apukája 1950-ben emigrált Angliába, itt született meg később George, Londonban.

Amikor ciprusi gyökereiről kérdezték, sokszor mondta viccesen: “az egyetlen görög dolog rajtam a szőrös mellkasom”.

Valójában büszkén vállalta származását és második generációs bevándorlónak tekintette magát, aki eltökéltséget tanult apjától, keményen dolgozik és sikerrel jár.

george michael ciprus

Forrás: https://pappaspost.com/

Az üzletember

Stelios Haji-Ioannou ciprusi görög vállalkozó. Gazdag hajótulajdonos családba született és leginkább arról ismert, hogy megalapította az EasyJet fapados légitársaságot.

Becsült vagyona 1,1 milliárd USD.

EasyJet ciprus

Forrás: https://greekcitytimes.com/

A gitáros

Cat Stevens 1948-ban született Steven Demetre Georgiou néven, ciprusi görög apától és svéd anyától.

Egyik leghíresebb száma a Wild World, amit biztosan Te is ismersz…..de ha nem ugrana be, akkor katt ide:

Forrás: Youtube

A szívtipró

Peter Andre szintén ciprusi felmenőkkel rendelkezik.

Az énekes 6 éves volt, amikor családjával Asztráliába költözött, de a mai napig visszatér egy – egy családi vakáció erejéig szeretett szigetére.

Forrás: Youtube

A közgazdász

Sir Christopher Antoniou Pissarides, ciprusi közgazdász, aki 2010-ben közgazdasági Nobel -emlékdíjat kapott „a munkaerőpiacok hatékonyságával kapcsolatos, a munkakeresés költségeire vonatkozó piaci elemzéseikért” ?

Jelenleg ő az egyetlen Nobel – díjas ciprusi.

Sir Christopher Antoniou Pissarides ciprus

Forrás: https://www.astanaspeakersbureau.com/

Az olimpikon

Pavlos Kontides az első ciprusi sportoló, aki valaha olimpiai érmet nyert hazájának azáltal, hogy a 2012 – es londoni nyári olimpián ezüstérmet szerzett vitorlázásban.

Pavlos Kontides ciprus

Forrás: https://eurilca.org/

A világklasszis teniszező

Marcos Baghdatis, ciprusi hivatásos teniszező.

Ötévesen kezdett teniszezni apjával és testvéreivel, majd 13 éves korától egy párizsi teniszakadémián tanult ösztöndíjjal.

2006. január 26-án felmentést kapott az egyébként kötelező katonai szolgálat alól a ciprusi nemzeti hadseregben, hogy a teniszre tudjon koncentrálni.

Ellenkező esetben 25 hónapot kellett volna letöltenie a hadseregben, mint minden 18. évét betöltött ciprusi férfinak.

2005-ben ő lett Ciprus legjobb férfi sportolója.

Marcos Baghdatis ciprus

Forrás: https://mycyprusinsider.com/

A vezető

III. Makáriosz ciprusi érsek szegény paraszti családba született a Páfosz közeli Panagia faluban.

Gyerekkorában rendesen kivette a részét az otthoni munkából, ugyanakkor szorgalmasan tanult és mindössze 13 éves volt, amikor a Kykkosi-kolostor novíciusa lett, amelyhez hozzájárult az átlagot messze meghaladó tanulási teljesítménye.

Középiskolai tanulmányait Nicosiában végezte, majd teológiát és jogot hallgatott az Athéni Egyetemen, ahol 1942-ben fejezte be tanulmányait.

Ezt követően ösztöndíjjal a Bostoni Egyetemen folytatta tanulmányait.

1950. szeptember 8-án Ciprus érsekévé választották

Makarios nem csak a ciprusi ortodox egyház, de a ciprusi görög közösség vezetője is volt és hatalmas népszerűségnek örvendett a görög-ciprióták körében.

1977. augusztus 3-án hunyt el szívroham következtében, sírja a Tróodosz-hegységben, egy általa választott helyen, a Kykkosi-kolostor közelében található.

III Makariosz ciprus

Forrás: http://hfcodessa.org/

Az orvos

A páfoszi születésű Kypros Nicolaides, ciprusi görög professzor a magzatgyógyászat területén ért el kiemelkedő, nemzetközileg is elismert eredményeket.

1986-ban lett a Harris Brightright Kutatási Központ vezetője, ami az Egyesült Királyság első magzatgyógyászati központja, melyet Diana walesi hercegnő nyitott meg 1984-ben.

Kypros Nicolaides ciprus

Forrás: https://nieuws.kuleuven.be/

Az énekesnő

Anna Vissi, görög ciprusi énekesnő, dalszerző, aki többször is képviselte mind Görögországot, mind Ciprust az Eurovíziós Dalfesztiválokon.

A 90-es évektől látványos előadásokban és klipekben is szerepelt, valamint főszereplőként énekelt operában is.

Lemezei rendre arany és platina fokozatot értek el. Összesen 9.5 millió lemezt adott el eddig, 28 albuma lett platina, sokszor a görög Madonnának is nevezik a mindenhol dívaként említett énekesnőt.

Forrás: Youtube

A romantikus

Michalis Hatzigiannis görög ciprusi énekes, zenész és lemezproducer, aki 1998-ban képviselte Ciprust az Eurovíziós Dalfesztiválon.

2010-ben az énekest Ciprus 22. legbefolyásosabb hírességének és 5. legtehetségesebb énekesének választották.

Forrás: Youtube

A mágus

Dr. Stylianos Atteshlis (1912–1995) keresztény misztikus és gyógyító, aki 1912. december 12-én született Cipruson, ahol élete nagy részét töltötte. Misztikus volt a ciprusi Strovolosból.

Kyriacos Markides A ciprusi mágus címmel könyvet írt róla, mely magyar nyelven is megjelen

A mágus, akit hazájában Daskalos (Tanító) vagyis Daskalos néven emlegettek egész életében szívesen komponált zenét, de verseket is írt, festett, kertészkedett és nyelveket tanult.

Élete utolsó éveiben a világ minden tájáról érkeztek hozzá az igazság keresői nikóziai otthonába, hogy hallgassák előadásait és gyógyulásra találjanak.

Dr. Stylianos Atteshlis (1912–1995) A kép forrása: https://alchetron.com/Stylianos-Atteshlis

Kyriakos C. Markides, a ciprusi származású amerikai szociológus a Mágus tanítványa volt és három könyvet is írt a tanításokról. Könyvei magyar nyelven is megjelentek. Forrás: Bookline

A sztárséf

A végére hagytam az Angliában nagyon népszerű sztárséfet és televíziós műsorvezetőt, aki ugyan nem rendelkezik ciprusi felmenőkkel, de sok évet élt Cipruson.

Paul Hollywood mindig szívesen mesél a szigeten töltött éveiről, ahol nem csak a szakma fortélyait tanulta ki, de a feleségével is itt találkozott.

Forrás: Youtube

Hasonló bejegyzések

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

A ciprusi borokról – Kovács László sommelier írása

Korábban úgy tanítottam a kezdő borkedvelőknek a borkóstolás művészetét, hogy ha vakon kóstolunk (tehát az előttünk lévő borról semmilyen előzetes ismeretünk nincs, és ki akarjuk találni, melyik ország bora is van a pohárban), akkor először azt érdemes megállapítani,...

bővebben
Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Ciprusi Nap 2023 – évértékelő

Egy újabb csodás év telt el Cipruson! 2023 címszavakban: izgalmas kihívások, rengeteg munka, örömteli találkozások. Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veled, melyek voltak a Ciprusi Nap életében a főbb események, eredmények: Egy kis statisztika 2023 kiemelkedő...

bővebben
A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

A megosztott Ciprus: görög-török konfliktus régen és ma

Ciprus sokak számára vonzó úti cél napsütötte tengerpartjaival, történelmi nevezetességeivel és finom ételeivel. Van azonban egy fontos téma, amelyről nem árt tájékozódni már a kiutazás előtt. A Ciprus szigetén zajló görög-török konfliktus hosszú múltra tekint...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük