A húsvét Cipruson több, mint egy ünnep: a sziget kulturális életének és spirituális hagyományainak egyik legfontosabb pillére.
A helyiek számára ez az év legfontosabb és legmeghittebb időszaka, amelyet a családdal, a hitükkel és az örömökkel osztanak meg.
Ha szeretnél része lenni ennek a különleges hangulatnak, húsvétkor Ciprus a legjobb úti cél.

Mikor van a görög-ortodox húsvét?
A görög-ortodox húsvét gyakran eltér a nyugati keresztény húsvét időpontjától, mivel a Julián-naptár alapján számítják ki.
Ezért az ünnep időpontja évente változik, ám általában április végére vagy május elejére esik.
Ez az időszak tökéletes arra, hogy tavaszi napsütésben fedezzük fel a szigetet.
Ünnepi dátumok 2025-ben:
Április 18. Nagypéntek
Április 20.-21. – Húsvétvasárnap és Húsvéthétfő
Idén kivételesen egybeesik az ortodox és a kereresztény húsvét időpontja!
Ciprusi időjárás húsvét idején
Húsvétkor Cipruson az időjárás kellemesen meleg, általában 20-25 °C körüli nappali hőmérséklettel és enyhébb éjszakákkal.
Érdemes rétegesen öltözni, és naptejjel védeni magunkat a tavaszi napsütéstől.
Hozz magaddal pólót, rövidujjút, esetleg még fürdőruhát is pakolhatsz, bár a tenger még kissé hideg ilyenkor,
18-22 fokos.
Estére legyen nálad hosszúnadrág, vékony pulcsi, dzseki.
A tavaszi virágzás gyönyörű színekben pompáztatja a szigetet, ami még inkább varázslatossá teszi az itt töltött időt.

Húsvéti szokások és hagyományok
A nagyhét eseményei Cipruson rendkívül gazdagok és meghatóak.
A templomokban naponta tartanak szertartásokat, amelyek az utolsó vacsorától kezdve Krisztus feltámadásáig vezetik végig a hívőket.
Nagycsütörtökön „Flaounes” készül, ami omlós tésztából készült péksütemény, melyet sajttal, tojással, mazsolával és mentával töltenek meg.
Ezen a napon van Krisztus keresztre feszítése is, ezért este az emberek templomba mennek, hogy „gyászoljanak”.
A templomi ikonokat fekete fátylakkal fedik le, ezzel kifejezve a gyászt.
Nagypénteken tartják az „Epitafios”-t. Ezen a napon mindenki virágokat visz a templomba, hogy feldíszítsék az Epitafios-t, vagyis a Szent Sírt.
Az esti istentisztelet után kezdődik a körmenet. Fiatal férfiak viszik az „Epitafios”-t a templomon kívül a környéken, majd visszahozzák, miközben az emberek végig követik.

Epitafios. Kép forrása: https://greekreporter.com
Nagyszombat reggel az emberek templomba mennek, és amint a pap bejelenti, hogy Krisztus már nincs a sírjában, a hívek azonnal elkezdik verni a templom ajtaját és a padokat, miközben a fekete fátylak lehullanak az ikonokról.
A feltámadás igazi ünnepe éjfélkor történik. Mindenki a templomba megy, hogy együtt ünnepelje Krisztus feltámadását.
Az éjféli szertartás alatt a hívek gyertyákat gyújtanak a Szent Fénnyel és sokan haza is viszik ezt a gyertyát, hogy áldást hozzanak az otthonukra.

Ezen az éjszakán egy különleges hagyomány is van, főleg a nagyobb gyerekek számára: a „Lambratzia”.
Ez azt jelenti, hogy az áruló Júdás szalmabábuját elégetik a templom udvarán.
A gyerekek hetekig gyűjtik a fát, hogy hatalmas máglyát rakjanak Júdásnak – de vigyázz, ne menj túl közel, mert szokás tűzijátékokat dobálni a tűzbe!

Lambratzia. Kép forrása: https://www.facebook.com/HeartCyprus
Az éjféli mise után a család összegyűlik egy nagy lakomára.
Egy különleges levest esznek, amelyet „magiritsa”-nak hívnak. Ez egy sűrű, tápláló leves, amely a húsvéti bárány fel nem használt részeiből (máj, szív, tüdő, vese) készül, így semmi sem vész kárba.
Emellett keményre főtt, festett tojásokat törnek össze, miközben azt mondják: „Christos Anesti”, ami azt jelenti: „Krisztus feltámadt a halálból”, a válasz pedig: „Alithos Anesti”, vagyis „Valóban feltámadt”.

Magiritsa leves.
Húsvétvasárnap, azaz „Pascha”! (Paszha)
Ezen a napon készülj fel arra, hogy enni, enni és még enni fogsz!
Ez a nap a családról és a barátokról szól, akik egy hatalmas lakomára gyűlnek össze – festett tojásokkal, flaounesszel, sült báránnyal, rengeteg borral és más alkoholos italokkal.
Végül húsvéthétfő, amikor az emberek templomba mennek, vagy a szabadban piknikelnek családi és baráti körben.
Ez a hagyományos húsvéti játékok napja – pl. tojástörés -, különösen a falvakban és kis közösségekben.

Ikonikus ciprusi húsvéti ételek
A húsvét elképzelhetetlen lenne a ciprusi konyha finomságai nélkül.
A flaounes, a sajttal és mazsolával töltött péksütemény, kifejezetten erre az ünnepre készül.

Flaounes.
Emellett a souvla (szuvla), vagyis a lassan forgatott grillezett hús, szintén népszerű étke a húsvéti lakomáknak.

Souvla.
A korábban említett magiritsa leves szintén elmaradhatatlan fogás a húsvéti asztalokon.
A piros tojások szimbolikus jelentéssel bírnak: a feltámadást és az új kezdetet jelölik.
A helyiek gyakran élvezik a tojástörő játékot, amelyben a családtagok és barátok mérik össze, kinek a tojása a legerősebb.

Gyakorlati tanácsok turistáknak
Húsvét idején a szálláshelyek gyorsan megtelnek, ezért érdemes időben foglalni.
Éttermek, tavernák, kávézók közül sok lehet zárva a nagyobb vallási ünnepek alatt, de a forgalmasabb turista központokban – pl. kikötők, Óvárosok környékén – ilyenkor is találhatunk nyitva tartó helyeket.
Nagyobb boltok, szupermarketek biztosan zárva tartanak Húsvétkor, de nyitva tartó kisboltokat, minimarketeket elvétve lehet azért találni.
(Pl. a Zorbas pékséglánc üzletei eddigi tapasztalataim alapján minden ünnep alatt nyitva tartanak)

Boldog húsvétot mindenkinek, vagy ahogy Cipruson mondjuk: „KALO PASCHA”!