Hajóroncsok Cipruson

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.03.07.
Hajóroncsok Cipruson

Szereted a különleges tengeri látnivalókat?

Cipruson több hajóroncsot is felfedezhetsz. Mindjárt kettő rögtön a páfoszi régióban található, egy másik – a búvárok körében világhíres – roncs pedig Larnakában vár felfedezésre.

EDRO III – Páfosz

Páfosz városától egy kellemes, kb. 30 perces tengerparti kocsikázás után, a tengeri barlangoknál (Sea Caves) és egy banánültetvény szomszédságában találhatunk rá az EDRO III hajóroncsra.

A hajó eredetileg albán tulajdonban volt, Sierra Leone-i zászló alatt közlekedett és 2011. december 7-én futott zátonyra. Szerencsére a balesetben senki sem sérült meg és semmilyen természeti katasztrófa nem következett be.

Az elmúlt 7 évben nagyon közel sodródott a parthoz, de kivontatása olyan sokba kerülne, hogy inkább ott hagyták, ahol van. Így viszont nagyon szuper látványt nyújt, főleg naplementében és sokan járnak ide fotózni ezt a testes „hölgyet”.

Nézelődés és kattintgatás után csüccsenjünk be az itt található „Oniro by the sea” (oniro jelentése görögül álom) nevű kis tengerparti étterembe, ahol nagyszerű ételek és italok várnak ránk.

Az EDRO III a Páfosz régióban található, a tengeri barlangok szomszédságában.

Az EDRO III minden napszakban, de különösen naplementekor nyújt különleges látványt.

MV Demetrios II – Páfosz

Ezt a teherszállító hajót 1964-ben építették, Hamburgban.

A hondurasi lobogó alatt közlekedő Demetrios II éppen faanyagot szállított Görögországból Szíriába, amikor 1998. március 23.-án, a páfoszi világítótorony közelében zátonyra futott a viharos tengeren.

A hajó hattagú személyzetét egy brit katonai helikopter mentette ki és szerencsére senki sem sérült meg a balesetben.

Az esetet követő vizsgálatok megerősítették, hogy a görög kapitány és a pakisztáni első tiszt alkalmassági bizonyítványai hamisak voltak.

A hajóroncs jól látható a Páfoszról a Coral Bay felé vezető út mentén, ahogy elhagyjuk a Királysírokat (Tombs of the Kings).

Az MV Demetrios hajóroncs Páfosz partjainál látható.

A tengerről is megcsodálhatjuk mindkét hajóroncsot, ha részt veszünk egy páfoszi hajókiránduláson:

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra (két kattintás) 🙂

Zenobia – Larnaka

E híres hajóroncs megtekintéséhez Larnakáig kell utaznunk és a búvárfelszerelést is fel kell öltenünk, ha látni szeretnénk, ugyanis ez a roncs a víz alatt található.

A hajó 1979-ben épült egy svéd hajógyárban és Malmö-ből indult első és egyetlen útjára Szíriába, 1980 május 4.-én.

Az Athén felé vezető úton a hajó a szivattyú rendszer meghibásodása miatt megdőlt, de ezt még sikerült korrigálni, így a Zenobia folytathatta útját és meg is érkezett Larnakába, ami az utolsó kikötő volt a célállomás előtt.

Larnaka partjainál aztán a hajó ismét megdőlt, ezért az utasokat és a legénységet kimentették. Az elhagyott Zenobia egy nappal később teljesen az oldalára dőlt, majd elsüllyedt és 42 méterrel a vízfelszín alatt “ért földet”, teljes rakományával együtt.

A hajóroncs legfőbb érdekessége, hogy olyan, mint egy víz alatti közlekedési múzeum: a fedélzeten az elsüllyedés idején tartózkodó 135 jármű között voltak munkagépek, fél marhákat és több ezer tojást szállító hűtőkocsik, illetve 21 magyar kamion is.

A világ minden tájáról érkeznek búvárok a Zenobia felfedezésére.

Kamionok a mélyben.

Halak otthona.

Hasonló bejegyzések

Páfosz legszebb strandjai

Páfosz legszebb strandjai

Cipruson kiemelten figyelik a strandok tisztaságát és biztonságát és jó hír, hogy évről évre növekszik a Kék Zászlós strandok száma. (A Kék Zászló program egy minőségbiztosítási rendszer, mely a strandok és kikötők vizének tisztaságát...

bővebben
Agios Neofytos kolostor

Agios Neofytos kolostor

Az ember, aki remete akart lenni, de nem adatott meg neki. Ez jutott eszembe, amikor elkezdtem tanulmányozni Agios (szent) Neofytos életét. A róla elnevezett kolostor - Agios Neofytos kolostor - Páfosz (Paphos) régióban található, Páfosz városától kb. 10 kilométerre...

bővebben
Kirándulás, látnivalók Páfosz környékén

Kirándulás, látnivalók Páfosz környékén

Olyan nyaralóhelyet keresel, ahol a tengerparti lustálkodáson kívül érdekes és izgalmas helyeket is felfedezhetsz? Megtaláltad. Ciprus Páfosz (Paphos) régiójában - a rengeteg szebbnél-szebb strandon kívül -sok izgalmas kirándulás és érdekes látnivalók is várnak rád....

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük