Agios Neofytos kolostor

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.01.08.
Agios Neofytos kolostor Ciprusi Nap

Az ember, aki remete akart lenni, de nem adatott meg neki. Ez jutott eszembe, amikor elkezdtem tanulmányozni Agios (szent) Neofytos életét. A róla elnevezett kolostor – Agios Neofytos kolostor – Páfosz (Paphos) régióban található, Páfosz városától kb. 10 kilométerre és nem csak autóval, de a városból induló távolsági busszal is könnyedén megközelíthető.

Nekem ez az egyik kedvenc helyem itt Cipruson és neked is szívből ajánlom, hogy látogass el ide, ha szereted a csendet és nyugalmat. Szívd magadba a kristálytiszta levegőt és élvezd a hatalmas fák árnyékát ezen a szépséges helyen, ahol egy különleges ember élt.

A kolostor belső udvara.

Kis “közlekedő” a barlangok előtt, csodálatos kilátással.

A kolostor belső udvara.

Menekülés egy házasság elől

A kolostor alapítója, Neofytos, egy ciprusi falucskában, Lefkarában született, 1134-ben. Vallásos érdeklődése tulajdonképpen egy meneküléssel kezdődött, amikor a szülei által megtervezett házasság elöl menekült a Ciprus északi részén található Agios Chrysostomos kolostorba. Itt, a kolostorban tanult meg írni és olvasni, majd egyházi tanulmányokat folytatott, oly nagy eltökéltséggel és odaadással, hogy egészen fiatalon még a sekrestyés címet is elnyerte.

Szent Neofytos, MIhály és Gábriel arkangyalok társaságában.

Remete ambíciók

Sikerei ellenére komoly elhivatottságot érzett a remetelét iránt, de apátja – fiatal korára hivatkozva – nem engedte el az ifjút. Végül, 1158-ban engedélyt kapott arra, hogy részt vegyen egy szentföldi zarándoklaton.
Ottléte alatt felkereste a Jeruzsálemben élő remetéket és támogatókat keresett a világtól való elvonulásának megvalósításához. Nem járt sikerrel, ezért visszatért Ciprusra, de továbbra sem adta fel remetei ambícióit. Még egy szökést is megkísérelt Τörökországba (az akkori Anatólia területére), de még a kihajózás előtt letartóztatták Páfosz partjainál és börtönbe zárták.

A kolostor ma is működik.

Az Egkleistra

A börtönből hamarosan kiszabadult, de közben pénze és utazási okmányai elvesztek, így feladta terveit és elvonult a páfoszi dombok közé. Itt talált rá egy kisebb barlangra, mely tökéletes volt az elvonuláshoz. Ez az ún. Egkleistra, ami maga a barlang, melyben Neofytos remete élt a világtól elvonultan, teljes magányban, 11 éven keresztül. Az itt töltött évek során további két barlangot is kivájt a sziklafalból – a legenda szerint a saját két kezével -, ezekből lett a templom és egy szentély, melyek falát a 12. és 15. század talán legszebb bizánci freskói díszítik.

Egy lépcsősor vezet a barlangokhoz.

A barlangok falát gyönyörű freskók díszítik.

Forrás: https://global-geography.org/

(Nem annyira) távol a világ zajától

A remete híre lassan elterjedt a környező településeken és egyre több szerzetes és hívő gyűlt köré. Híre Páfosz püspökének fülébe is eljutott, aki 1170-ben pappá szentelte Neofytost és kötelezte arra, hogy egy tanítványt vegyen maga mellé. A remeteség szép lassan átalakult kolostorrá, ami természetesen zavarta Neofytost magányos életmódjában, ezért egy új barlangot alakított ki magának, még magasabban a sziklafalban és melyet később már csak a vasárnapi prédikációi idejére hagyott el.

Szent Neofytos lakócellája.

Könyvei

A barlangban több könyvet is írt Neofytos. Az egyik címe Ciprus balszerencséjéről és a 12. században Cipruson uralkodó állapotokról nyújt képet. Egy másikban, mely a Rituális előírások címet viseli, a korai görög szerzetesi életről szerzett ismereteit írja le.

Könyvet író remete [ “A Hermit Writing” oil on canvas by Quirijn van Brekelenkam (1622/29, Zwammerdam – 1669/79, Leiden)]. Forrás: wikigallery

A megtalált remete

Neofytos 1219-ben halt meg, 85 éves korában. Koporsóját kérésére abban a falmélyedésben helyezték el, melyet ő maga alakított ki barlangjában. Szintén az ő utasítása volt, hogy a barlang falába vájt sírt halála után fedjék be és borítsák be freskókkal, hogy az kívülről felismerhetetlen legyen. Így pihent szent Neofytos, távol a világ zajától, végre teljes magányában, míg végül 1756-ban a sírt megtalálták és a remete maradványait áthelyezték a kolostor templomába.

A kolostor udvara a sziklafal és a barlangok felől.

Az Agios Neofytos kolostor napjainkban

A kolostor jelenlegi főépülete a 15. századból származik és egy szép belső udvar tartozik hozzá. A kis lépcsősoron megközelítető kolostortemplom Neofytos halála után kb. 200 évvel épült és több 16. századi, csodaszép ikonnak ad otthont. Ugyanitt egy nagyon érdekes egyházi múzeum is található.
Mivel a kolostor kedvelt turistacélpont, így kávézót és szuvenírokat árusító kisboltot is találunk a bejáratnál.

A gyönyörűen karbantartott belső kert.

Az itt élő szerzetesek lakóépülete.

Díszítés a kolostor belső udvarán.

Kellemes hűs vár minket a hatalmas fák árnyékában.

A kolostor belső udvara.

Térkép és navigáció:Hasonló bejegyzések

Buszközlekedés Páfoszon

Buszközlekedés Páfoszon

Tömegközlekedni a nyaralás alatt szerintem jó buli, mert egyrészt olcsó és sok helyre el lehet jutni, másrészt a közösségi közlekedés során, a helyiekkel együtt utazva, jobban meg lehet ismerni egy adott ország vagy város jellegét, mint a kicsit steril...

bővebben
Hol egyél Páfoszon? Étterem ajánló

Hol egyél Páfoszon? Étterem ajánló

Ha Ciprusra jössz, enni fogsz. Sokat. De persze nem mindegy, hogy hol. Az én egyik kedvenc időtöltésem a páfoszi éttermek és tavernák tesztelése, ami hasznos tevékenység is egyben, hiszen a vendégeink egyik leggyakrabban feltett kérdése, hogy hova menjenek, ha egy jót...

bővebben
Programok Páfoszon esős időben

Programok Páfoszon esős időben

Ciprus időjárása imádnivaló, de azért itt is előfordulhat néhány esős és borús nap a téli hónapokban. Ha éppen ilyenkor jársz Páfoszon, ne aggódj, esős időben sem fogsz unatkozni! Μutatok neked néhány olyan programot, melyek rossz időjárás esetén is érdekesek és...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.