Agios Neofytos kolostor

0 hozzászólás

Írta: Polgár Anna

2021.01.08.
Agios Neofytos kolostor Ciprusi Nap

Az ember, aki remete akart lenni, de nem adatott meg neki. Ez jutott eszembe, amikor elkezdtem tanulmányozni Agios (szent) Neofytos életét. A róla elnevezett kolostor – Agios Neofytos kolostor – Páfosz (Paphos) régióban található, Páfosz városától kb. 10 kilométerre és nem csak autóval, de a városból induló távolsági busszal is könnyedén megközelíthető.

Nekem ez az egyik kedvenc helyem itt Cipruson és neked is szívből ajánlom, hogy látogass el ide, ha szereted a csendet és nyugalmat. Szívd magadba a kristálytiszta levegőt és élvezd a hatalmas fák árnyékát ezen a szépséges helyen, ahol egy különleges ember élt.

A kolostor belső udvara.

Kis „közlekedő” a barlangok előtt, csodálatos kilátással.

A kolostor belső udvara.

Menekülés egy házasság elől

A kolostor alapítója, Neofytos, egy ciprusi falucskában, Lefkarában született, 1134-ben. Vallásos érdeklődése tulajdonképpen egy meneküléssel kezdődött, amikor a szülei által megtervezett házasság elöl menekült a Ciprus északi részén található Agios Chrysostomos kolostorba. Itt, a kolostorban tanult meg írni és olvasni, majd egyházi tanulmányokat folytatott, oly nagy eltökéltséggel és odaadással, hogy egészen fiatalon még a sekrestyés címet is elnyerte.

Szent Neofytos, MIhály és Gábriel arkangyalok társaságában.

Remete ambíciók

Sikerei ellenére komoly elhivatottságot érzett a remetelét iránt, de apátja – fiatal korára hivatkozva – nem engedte el az ifjút. Végül, 1158-ban engedélyt kapott arra, hogy részt vegyen egy szentföldi zarándoklaton.
Ottléte alatt felkereste a Jeruzsálemben élő remetéket és támogatókat keresett a világtól való elvonulásának megvalósításához. Nem járt sikerrel, ezért visszatért Ciprusra, de továbbra sem adta fel remetei ambícióit. Még egy szökést is megkísérelt Τörökországba (az akkori Anatólia területére), de még a kihajózás előtt letartóztatták Páfosz partjainál és börtönbe zárták.

A kolostor ma is működik.

Az Egkleistra

A börtönből hamarosan kiszabadult, de közben pénze és utazási okmányai elvesztek, így feladta terveit és elvonult a páfoszi dombok közé. Itt talált rá egy kisebb barlangra, mely tökéletes volt az elvonuláshoz. Ez az ún. Egkleistra, ami maga a barlang, melyben Neofytos remete élt a világtól elvonultan, teljes magányban, 11 éven keresztül. Az itt töltött évek során további két barlangot is kivájt a sziklafalból – a legenda szerint a saját két kezével -, ezekből lett a templom és egy szentély, melyek falát a 12. és 15. század talán legszebb bizánci freskói díszítik.

Egy lépcsősor vezet a barlangokhoz.

A barlangok falát gyönyörű freskók díszítik.

Forrás: https://global-geography.org/

(Nem annyira) távol a világ zajától

A remete híre lassan elterjedt a környező településeken és egyre több szerzetes és hívő gyűlt köré. Híre Páfosz püspökének fülébe is eljutott, aki 1170-ben pappá szentelte Neofytost és kötelezte arra, hogy egy tanítványt vegyen maga mellé. A remeteség szép lassan átalakult kolostorrá, ami természetesen zavarta Neofytost magányos életmódjában, ezért egy új barlangot alakított ki magának, még magasabban a sziklafalban és melyet később már csak a vasárnapi prédikációi idejére hagyott el.

Szent Neofytos lakócellája.

Könyvei

A barlangban több könyvet is írt Neofytos. Az egyik címe Ciprus balszerencséjéről és a 12. században Cipruson uralkodó állapotokról nyújt képet. Egy másikban, mely a Rituális előírások címet viseli, a korai görög szerzetesi életről szerzett ismereteit írja le.

Könyvet író remete [ „A Hermit Writing” oil on canvas by Quirijn van Brekelenkam (1622/29, Zwammerdam – 1669/79, Leiden)]. Forrás: wikigallery

A megtalált remete

Neofytos 1219-ben halt meg, 85 éves korában. Koporsóját kérésére abban a falmélyedésben helyezték el, melyet ő maga alakított ki barlangjában. Szintén az ő utasítása volt, hogy a barlang falába vájt sírt halála után fedjék be és borítsák be freskókkal, hogy az kívülről felismerhetetlen legyen. Így pihent szent Neofytos, távol a világ zajától, végre teljes magányában, míg végül 1756-ban a sírt megtalálták és a remete maradványait áthelyezték a kolostor templomába.

A kolostor udvara a sziklafal és a barlangok felől.

Az Agios Neofytos kolostor napjainkban

A kolostor jelenlegi főépülete a 15. századból származik és egy szép belső udvar tartozik hozzá. A kis lépcsősoron megközelítető kolostortemplom Neofytos halála után kb. 200 évvel épült és több 16. századi, csodaszép ikonnak ad otthont. Ugyanitt egy nagyon érdekes egyházi múzeum is található.
Mivel a kolostor kedvelt turistacélpont, így kávézót és szuvenírokat árusító kisboltot is találunk a bejáratnál.

A gyönyörűen karbantartott belső kert.

Az itt élő szerzetesek lakóépülete.

Díszítés a kolostor belső udvarán.

Kellemes hűs vár minket a hatalmas fák árnyékában.

A kolostor belső udvara.

Térkép és navigáció:Hasonló bejegyzések

Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Páfoszi Régészeti Park, Ciprus

Tudtad, hogy a Ciprus nyugati partján fekvő Páfosz (Paphos) egész városa világörökségi védelem alatt áll, az itt található régészeti leletek miatt? Bizony, akárhová megyünk a városban, itt mindenhol történelmi vagy régészeti látnivalókra bukkanhatunk. A városban két...

bővebben
TOP15 látnivaló Cipruson

TOP15 látnivaló Cipruson

Ciprus a Földközi-tenger egyik legfontosabb szigete, Szardínia és Szicília után a harmadik legnagyobb a térségben. Földrajzi helyzetéből adódóan a kezdetektől fogva stratégia szerepet játszott a hatalmi harcokban, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és Afrika...

bővebben
Mit érdemes venni Cipruson?

Mit érdemes venni Cipruson?

Egy ciprusi nyaralás elmaradhatatlan része a szuvenír vásárlás. A szigeten jártunkban keltünkben rengeteg ajándék boltot taláhatunk, ahol jellemzően "bóvlit" árulnak fillérekért: kulcstartót, hűtőmágnest, napszemüveget, kalapot, táskát, legyezőt és más kacatokat....

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük