beutazási szabályok, információk

Ezen az oldalon a Ciprussal kapcsolatos koronavírus (covid19) infomációkat olvashatod.
FONTOS: Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!
Az információk elsődleges forrása a Konzuli Szolgálat honlapja, ahol folyamatosan frissülnek a be és kiutazásra vonatkozó szabályok.
A legutóbbi frissítés dátuma:
2021. 08. 03.

AZ ORSZÁG SZÍNE DÖNT: MAGYARORSZÁG ZÖLD!

Cipruson az u.n. ¨traffic-light¨ rendszer van érvényben, ami azt jelenti, hogy szín szerint kategorizálják az országokat a Ciprusra történő beutazás szempontjából. Utazás előtt mindig meg kell nézni, hogy a kiindulási ország a zöld, narancssárga, vörös vagy a szürke kategóriában található-e, mert a beutazási feltételek ezeknek a színkódoknak megfelelően vannak meghatározva. Magyarország besorolása jelenleg ZÖLD.

Beutazási feltételek összefoglaló táblázata.

 • A ZÖLD országokból szabadon, teszt és önizoláció nélkül lehet belépni (Magyarország).
 • A NARANCS országokból érkezőknek:
  – 72 óránál nem régebbi, negatív PCR eredményről szóló angol nyelvű igazolást kell bemutatni érkezéskor.
  – A teszt eredményt a Cyprus Flight Pass-ban is fel kell tölteni
 • A VÖRÖS országokból érkezőknek:
  – 72 óránál nem régebbi, negatív PCR eredményről szóló angol nyelvű igazolást kell bemutatni érkezéskor.
  – A teszt eredményt a Cyprus Flight Pass-ban is fel kell tölteni
  – Emellett a reptéren önköltséges PCR tesztelésen is részt kell venni (ára kb. 30eur). Ennek eredményét SMS-ben kapják meg az utasok 24 órán belül. Az SMS megérkezéséig a szálláson kell maradni.
 • A SZÜRKE országokból érkezőkre még szigorúbb szabályok vonatkoznak, melyekről a konzulátus honlapján tájékozódhatsz.

Arra érdemes felkészülni, hogy Cipruson időnként véletlenszerűen kiválasztanak gépeket, melynek utasait – oltástól függetlenül – letesztelik
(12 éves kor felett). Ezért a tesztelésért fizetni nem kell és kötelező vállalni.

KELL-E PCR TESZT A GYEREKEKNEK?

12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

12 évnél idősebb gyerekek beutazása: ilyenkor a kiindulási ország szín szerinti besorolása szerinti szabályok az irányadóak.
Jelenleg Magyarország zöld kategória, tehát NINCS SZÜKSÉG PCR TESZTRE, de a Cyprus Flight Pass-t ki kell tölteni.

A TESZTEN KÍVÜL MI SZÜKSÉGES MÉG A BEUTAZÁSHOZ?

A szín besorolástól függetlenül minden beutazónak ki kell töltenie ONLINE a Cyprus Flight Pass nyomtatványt, az indulást megelőző 24 órában. Itt meg kell adni a személyes adatokat, nyilatkozatokat kell tenni és a védettségi igazolványt (oltott utasok) VAGY a PCR teszt eredményét (ha nem oltással utazunk) kell feltölteni.

A Cyprus Flight Pass kitöltését egy egyszerű regisztráció után lehet elkezdeni és bármikor el lehet menteni az adatokat piszkozatként, hogy az utazást megelőző 48 órában már csak véglegesíteni kelljen.

A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra letöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a bizonyos zsúfolt, beltéri helyeken (pl. vendéglátóipari egységek belső terei, bevásárlóközpontok etc.) való tartózkodásra.

Ha valaki Cyprus Flight Pass nélkül érkezik a szigetre vagy azt nem elektronikus töltötte ki, 300 eurós büntetésre számíthat vagy visszafordíthatják a kiindulási országba.

Cyprus Flight Pass kitöltésével kapcsolatban magyar nyelvű segédletet itt találsz.

MI A HELYZET AZ OLTÁSSAL?

Jó hír! Május 10-től az oltási igazolással rendelkező utazók teszt és karantén nélkül utazhatnak Ciprusra Magyarországról is! Fontos, hogy a Cyprus Flight Pass-t nekik is ki kell tölteni!

Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el.

Magyarországon oltást felvett személyek esetében az EU-s Covid igazolványt (EU Digital COVID Certificate) fel kell tölteni a Cyprus Flight Pass online rendszerbe.
Az igazolvány letöthető az EESZT lakossági portálról, de ingyenesen beszerezhető a Kormányablakokban vagy a háziorvosnál is.

MILYEN ESETEKBEN FOGADJÁK EL AZ EU-S COVID IGAZOLVÁNYT?

 • Oltási igazolvány: igazolja, hogy az utas adott vakcina minden szükséges dózisát megkapta. VAGY
 • Gyógyultsági igazolvány: igazolja, hogy az utas átesett a fertőzésen. Az igazolás a pozitív PCR teszt mintavételétől számított 14. naptól a 180. napig érvényes. VAGY
 • Gyógyultsági igazolvány + Oltási igazolvány: igazolja, hogy az utas átesett a fertőzésen, valamint felvette a Cipruson elfogadott oltások legalább első adagját. VAGY
 • Tesztigazolvány: Igazolja, hogy az utas rendelkezik az utazás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR teszttel. 

Az igazolványon kívül az oltások felvételét követően kapott papír alapú igazolást és a védettségi kártyát is magunkkal kell vinni az útra.

Fontos: Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak! Τehát aki nincs beoltva, szintén beutazhat és olyankor az indulási ország színkódolásának megfelelő beutazási szabályokat kell figyelembe venni (lásd fent).

MILYEN KORLÁTOZÁSOK VANNAK MOST CIPRUSON?

 • Maszk viselés kötelező, kültéren és beltéren is, 12 éves kor felett (kültéren, tengerparton jellemzően nem viselik az emberek, de a hivatalos közlemény szerint kötelező)
 • CoronaPass: bizonyos helyek látogatásához szükséges az alábbi igazolások valamelyikének bemutatása:
   • Oltási igazolás
   • Igazolás arról, hogy az illető 6 hónapon belül átesett a fertőzésen és abból meggyógyult, amennyiben ennek ténye bekerült az Egészségügyi Minisztérium nyilvántartásába.
   • Negatív PCR tesztről vagy gyorstesztről szóló igazolás, ami 72 óráig érvényes.
   • CIPRUSRA LÁTOGATÓ TURISTÁKNAK – oltott és oltatlan egyaránt: Amennyiben a ciprusi tartózkodás nem haladja meg a 7 napot, az oltott és oltatlan turistáknak elég csak a kinyomtatott vagy telefonra letöltött Cyprus Flight Pass-t bemutatni.
    A nyaralás 8. napjától ez már nem elég, hanem az alábbiak valamelyike szükséges 12 év felett:
      • igazolás arról, hogy az illető oltva van
      • igazolás arról, hogy az illető 180 napon belül átesett a fertőzésen és felgyógyult belőle
      • 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén gyors teszt

MELY HELYEK LÁTOGATÁSÁHOZ KELL A CORONA PASS-t VAGY A CYPRUS FLIGHT PASS-t MAGUKKAL VINNI?

Minden olyan kül- és beltéri helyen, ahol több, mint 10 ember gyülekezik, beleértve a tömegközlekedési eszközöket, éttermeket, supermarketeket is.

MELY HELYEK LÁTOGATHATÓK IGAZOLÁS NÉLKÜL?

 • Gyógyszertárak
 • Tengerparti strandok
 • Szabadtéri rekreációs helyszínek, gátak

Ettől függetlenül tanácsos a Flight Pass-t mindig, mindenhová magunkkal vinni!

MILYEN JÁRATOKKAL LEHET ELJUTNI DÉL-CIPRUSRA?

Magyarországról közvetlen járatok az alábbiak szerint indulnak:

 • Budapest – Páfosz / Ryanair
 • Budapest – Larnaka / Wizzair
 • Debrecen – Larnaka / Wizzair

MI TÖRTÉNIK, HA VALAKI CIPRUSON FERTŐZŐDIK MEG?

A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. 

HAZAUTAZÁS MAGYARORSZÁGRA

 • Magyarországon kiadott védettségi igazolvánnyal: PCR teszt és karantén nélkül
 • Védettségi igazolvány nélkül: hazaérkezést követően 10 nap házi karantén, ami lerövidíthető 2 db, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR teszttel.

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ erre a linkre kattintva érhető el. 

MILYEN FORRÁSOKBÓL TUDSZ TÁJÉKOZÓDNI?

A Ciprusra történő beutazással kapcsolatos szabályok elsődleges és leghitelesebb forrása a Konzuli Szolgálat honlapja.
A Cyprus Flight Plass oldalon is találhatunk információkat az aktuális beutazási feltételekről.

   Honlapomon igyekszem segítséget nyújtani azáltal, hogy naprakész információkat nyújtok a Ciprusra történő beutazási feltételekről, de az itt leírtakért nem vállalok felelősséget. Kérlek mindig ellenőrizd az információkat a Konzuli szolgálat oldalán is. Köszönöm.