beutazási szabályok, információk

Ezen az oldalon a Ciprussal kapcsolatos koronavírus (covid19) infomációkat olvashatod.
FONTOS: Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!
Az információk elsődleges forrása a Konzuli Szolgálat honlapja, ahol folyamatosan frissülnek a be és kiutazásra vonatkozó szabályok.
A legutóbbi frissítés dátuma:
2021. 06. 09.

TRAFFIC LIGHT RENDSZER 

Εz a rész az oltás nélkül utazókra vonatkozik. Beoltott személyek korlátozás nélkül léphetnek be Ciprusra, az erre vonatkozó szabályozást lásd lejjebb.

Cipruson az u.n. ¨traffic-light¨ rendszer van érvényben, ami azt jelenti, hogy szín szerint kategorizálják az országokat a Ciprusra történő beutazás szempontjából. Utazás előtt mindig meg kell nézni, hogy a kiindulási ország a zöld, narancssárga, vörös vagy a szürke kategóriában található-e, mert a beutazási feltételek ezeknek a színkódoknak megfelelően vannak meghatározva. Magyarország besorolása jelenleg NARANCS, de az országok szín besorolása folyamatosan változhat. Az aktuális szín itt ellenőrizhető.

Beutazási feltételek összefoglaló táblázata.

 • A ZÖLD országokból szabadon, teszt és önizoláció nélkül lehet belépni.
 • A NARANCS országokból érkezőknek (Magyarország):
  – 72 óránál nem régebbi, negatív PCR eredményről szóló angol nyelvű igazolást kell bemutatni érkezéskor.
  – A teszt eredményt a Cyprus Flight Pass-ban is fel kell tölteni
 • A VÖRÖS országokból érkezőknek:
  – 72 óránál nem régebbi, negatív PCR eredményről szóló angol nyelvű igazolást kell bemutatni érkezéskor.
  – A teszt eredményt a Cyprus Flight Pass-ban is fel kell tölteni
  – Emellett a reptéren önköltséges PCR tesztelésen is részt kell venni (ára kb. 30eur). Ennek eredményét SMS-ben kapják meg az utasok 24 órán belül. Az SMS megérkezéséig a szálláson kell maradni.
 • A SZÜRKE országokból érkezőkre még szigorúbb szabályok vonatkoznak, melyekről a konzulátus honlapján tájékozódhatsz.

KELL-E PCR TESZT A GYEREKEKNEK?

12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

12 évnél idősebb gyerekek beutazása: ilyenkor a kiindulási ország szín szerinti besorolása szerinti szabályok az irányadóak.
Jelenleg Magyarország narancs kategória, tehát egy 72 óránál nem régebbi PCR tesztet kell hozni és azt fel is kell tölteni a Cyprus Flight Pass rendszerbe
.

A TESZTEN KÍVÜL MI SZÜKSÉGES MÉG A BEUTAZÁSHOZ?

A szín besorolástól függetlenül minden beutazónak ki kell töltenie ONLINE a Cyprus Flight Pass nyomtatványt, az indulást megelőző 24 órában. Itt meg kell adni a személyes adatokat, nyilatkozatokat kell tenni és a védettségi igazolványt (oltott utasok) VAGY a PCR teszt eredményét (ha nem oltással utazunk) kell feltölteni.

A Cyprus Flight Pass kitöltését egy egyszerű regisztráció után lehet elkezdeni és bármikor el lehet menteni az adatokat piszkozatként, hogy az utazást megelőző 48 órában már csak véglegesíteni kelljen.

A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a bizonyos zsúfolt, beltéri helyeken (pl. vendéglátóipari egységek belső terei, bevásárlóközpontok etc.) való tartózkodásra. 

Ha valaki Cyprus Flight Pass nélkül érkezik a szigetre vagy azt nem elektronikus töltötte ki, 300 eurós büntetésre számíthat vagy visszafordíthatják a kiindulási országba.

MI A HELYZET AZ OLTÁSSAL?

Jó hír! Május 10-től az oltási igazolással rendelkező utazók teszt és karantén nélkül utazhatnak Ciprusra Magyarországról is! Fontos, hogy a Cyprus Flight Pass-t nekik is ki kell tölteni!

Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el.

Magyarországon oltást felvett személyek esetében az oltás felvételét igazoló védettségi igazolvány fotóját kell feltölteni a Cyprus Flight Pass online rendszerbe.

Az igazolványon kívül az oltások felvételét követően kapott papír alapú igazolást is magunkkal kell vinni az útra (ezen látszik, hogy mely vakcinát kapta meg az utas.)
Nem előírás, de célszerű erről a papír alapú igazolásról angol nyelvű fordítást készíteni, ehhez a formanyomtatvány letölthető innen.

Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól, csak az oltás meglétét igazoló kártya!

Fontos: Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak! Τehát aki nincs beoltva, szintén beutazhat és olyankor az indulási ország színkódolásának megfelelő beutazási szabályokat kell figyelembe venni (lásd fent).

A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

MILYEN KORLÁTOZÁSOK VANNAK MOST CIPRUSON?

 • Maszk viselés kötelező, kültéren és beltéren is, 12 éves kor felett.
 • Kijárási tilalom: 24:00 órától 05:00 óráig az ország egész területén. Kivéve: munkavégzés és egészségügyi okok
 • CoronaPass: bizonyos helyek látogatásához szükséges az alábbi igazolások valamelyikének bemutatása:
   • Oltási igazolás
   • Igazolás arról, hogy az illető 6 hónapon belül átesett a fertőzésen és abból meggyógyult, amennyiben ennek ténye bekerült az Egészségügyi Minisztérium nyilvántartásába.
   • Negatív PCR tesztről vagy gyorstesztről szóló igazolás, ami 72 óráig érvényes.
   • Ciprusra látogató turistáknak – oltott és oltatlan egyaránt: fenti igazolásokat kiválthatják a kinyomtatott vagy telefonra letöltött Cyprus Flight Pass nyomtatvánnyal és így a nyaralás alatt mentesülnek az újabb tesztet végzése és az igazolások bemutatása alól.
 • Az éjszakai klubok, diszkók, szórakoztató központok zárva tartanak.
 • A kempingek, táborhelyek zárva maradnak.

MELY HELYEK LÁTOGATÁSÁHOZ KELL A CORONA PASS-t VAGY A CYPRUS FLIGHT PASS-t MAGUKKAL VINNI?

Főbb turisztikai helyek (részletes lista a Konzulátus honlapján megtekinthető):

 • vendéglátóipari egységek (éttermek, kávézók, bárok stb.);
 • vallási helyek;
 • bel- és kültéri színházak, mozik;
 • bevásárlóközpontok és áruházak;
 • szállodák és turisztikai szálláshelyek.

Cipruson a szolgáltató helyek nem felelősek az igazolások ellenőrzéséért, így részükre nem kell bemutatnunk azt, azonban a rendőrség és a hatóságok bármikor kérhetik annak bemutatását.

MELY HELYEK LÁTOGATHATÓK IGAZOLÁS NÉLKÜL?

 • fodrászatok, kozmetikák;
 • fogadóirodák;
 • pékségek, hentesüzletek, halárusító üzletek, szupermarketek, zöldség- és gyümölcs boltok, minimarketek, trafikok, gyógyszertárak;
 • tengerparti strandok
 • szabadtéri rekreációs helyszínek, gátak, állatkertek.

MILYEN JÁRATOKKAL LEHET ELJUTNI DÉL-CIPRUSRA?

Magyarországról közvetlen járatok az alábbiak szerint indulnak:

 • május 31-től: Budapest – Larnaka / Wizzair
 • június 1-től: Budapest – Páfosz / Ryanair
 • júniustól: Debrecen – Larnaka / Wizzair

Ha a fenti időpontok előtt indulál, akkor Bécsből induló járatokkal tudsz Ciprusra utazni, larnakai érkezéssel.

MI TÖRTÉNIK, HA VALAKI CIPRUSON FERTŐZŐDIK MEG?

A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. 

HAZAUTAZÁS MAGYARORSZÁGRA

 • Magyarországon kiadott védettségi igazolvánnyal: PCR teszt és karantén nélkül
 • Védettségi igazolvány nélkül: hazaérkezést követően 10 nap házi karantén, ami lerövidíthető 2 db, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR teszttel.

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ erre a linkre kattintva érhető el. 

MILYEN FORRÁSOKBÓL TUDSZ TÁJÉKOZÓDNI?

A Ciprusra történő beutazással kapcsolatos szabályok elsődleges és leghitelesebb forrása a Konzuli Szolgálat holapja.
A Cyprus Flight Plass oldalon is találhatunk információkat az aktuális beutazási feltételekről.

   Honlapomon igyekszem segítséget nyújtani azáltal, hogy naprakész információkat nyújtok a Ciprusra történő beutazási feltételekről, de az itt leírtakért nem vállalok felelősséget. Kérlek mindig ellenőrizd az információkat a Konzuli szolgálat oldalán is. Köszönöm.