beutazási szabályok, információk

Ezen az oldalon a Ciprussal kapcsolatos koronavírus (covid19) infomációkat olvashatod.
FONTOS: Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!
Az információk elsődleges forrása a Konzuli Szolgálat honlapja, ahol folyamatosan frissülnek a be és kiutazásra vonatkozó szabályok.
A legutóbbi frissítés dátuma:
2022.01.09.

AZ ORSZÁG SZÍNE DÖNT: MAGYARORSZÁG JELENLEG VÖRÖS.

Cipruson az u.n. ¨traffic-light¨ rendszer van érvényben, ami azt jelenti, hogy szín szerint kategorizálják az országokat a Ciprusra történő beutazás szempontjából. Utazás előtt mindig meg kell nézni, hogy a kiindulási ország a zöld, narancssárga, vörös vagy a szürke kategóriában található-e, mert a beutazási feltételek ezeknek a színkódoknak megfelelően vannak meghatározva. Magyarország besorolása jelenleg VÖRÖS.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK MAGYARORSZÁGRÓL ÉRKEZŐKNEK, OLTOTT ÉS OLTATLAN UTASOKNAK EGYARÁNT

– Cyprus Flight Pass kitöltése + 72 óránál nem régebbi, negatív PCR eredményről szóló angol nyelvű igazolás bemutatása érkezéskor.
FONTOS: a 72 óra a mintavétel időpontjától számolódik, nem az eredmény megérkezésétől!
A teszt eredményt a Cyprus Flight Pass-ban is fel kell tölteni
– Emellett a reptéren önköltséges PCR tesztelésen is részt kell venni, melynek eredményét SMS-ben kapják meg az utasok néhány órán belül.
Az SMS megérkezéséig a szálláson kell maradni.
A reptéri tesztelés ára Paphos reptéren 19 eur / Larnaca reptéren 15 eur.
– December 15-től az oltatlan, illetve csak két oltással rendelkező utasoknak az érkezésüket követő 72 óra elteltével antigén gyorstesztet is kell végeztetniük, amelyet a beszállókártyájuk és személyazonosításra szolgáló igazolványuk felmutatásával az Egészségügyi Minisztérium vizsgálóhelyein ingyenesen elvégeztethetnek.
Ez a rendelkezés azokra nem vonatkozik, akik a védőoltás harmadik/emlékeztető adagját felvették.

KELL-E PCR TESZT A GYEREKEKNEK?

12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

12 évnél idősebb, nem oltott gyerekek beutazása: ilyenkor a kiindulási ország szín szerinti besorolása szerinti szabályok az irányadóak.

CYPRUS FLIGHT PASS

A szín besorolástól függetlenül minden beutazónak ki kell töltenie ONLINE a Cyprus Flight Pass nyomtatványt, az indulást megelőző 24 órában. Itt meg kell adni a személyes adatokat, nyilatkozatokat kell tenni és az oltást igazoló dokumentumot VAGY a PCR teszt eredményét (ha nem oltással utazunk) kell feltölteni.

A Cyprus Flight Pass kitöltését egy egyszerű regisztráció után lehet elkezdeni és bármikor el lehet menteni az adatokat piszkozatként, hogy az utazást megelőző 48 órában már csak véglegesíteni kelljen.

A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra letöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a bizonyos zsúfolt, beltéri helyeken (pl. vendéglátóipari egységek belső terei, bevásárlóközpontok etc.) való tartózkodásra.

Ha valaki Cyprus Flight Pass nélkül érkezik a szigetre vagy azt nem elektronikus töltötte ki, 300 eurós büntetésre számíthat vagy visszafordíthatják a kiindulási országba.

Cyprus Flight Pass kitöltésével kapcsolatban magyar nyelvű segédletet itt találsz.

MI A HELYZET AZ OLTÁSSAL?

Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el.

EU-S COVID IGAZOLVÁNY

2021.07.01-től Ciprus is elfogadja az EU-s Covid igazolványt (EU Digital COVID Certificate), amit Magyarországon jelenleg az EESZT lakossági portálról , illetve a hasonló nevű mobil alkalmazásból tölthetünk le, de ingyenesen beszerezhető a Kormányablakokban vagy a háziorvosnál is.

MILYEN ESETEKBEN FOGADJÁK EL AZ EU-S COVID IGAZOLVÁNYT?

 1. Oltási igazolvány: igazolja, hogy az utas adott vakcina minden szükséges dózisát megkapta. VAGY
 2. Gyógyultsági igazolvány: igazolja, hogy az utas átesett a fertőzésen. Az igazolás a pozitív PCR teszt mintavételétől számított 14. naptól a 180. napig érvényes. VAGY
 3. Gyógyultsági igazolvány + Oltási igazolvány: igazolja, hogy az utas átesett a fertőzésen, valamint felvette a Cipruson elfogadott oltások legalább első adagját. VAGY
 4. Tesztigazolvány: Igazolja, hogy az utas rendelkezik az utazás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR teszttel.

4. pont esetén PIROS kategóriájú országból érkezve újabb teszt elvégzése szükséges a ciprusi reptéren saját költségre.

MILYEN KORLÁTOZÁSOK VANNAK MOST CIPRUSON?

 • Maszk viselés kötelező, kültéren és beltéren is, 12 éves kor felett (kültéren, tengerparton jellemzően nem viselik az emberek, de a hivatalos közlemény szerint kötelező)
 • CoronaPass: bizonyos helyek látogatásához szükséges az alábbi igazolások valamelyikének bemutatása:
   • Oltási igazolás
   • Igazolás arról, hogy az illető 6 hónapon belül átesett a fertőzésen és abból meggyógyult, amennyiben ennek ténye bekerült az Egészségügyi Minisztérium nyilvántartásába.
   • Negatív PCR tesztről vagy gyorstesztről szóló igazolás, ami 72 / 48 óráig érvényes.

MELY HELYEK LÁTOGATÁSÁHOZ KELL A CORONA PASS-T VAGY A CYPRUS FLIGHT PASS-t MAGUKKAL VINNI?

Minden olyan kül- és beltéri helyen, ahol több, mint 10 ember gyülekezik, beleértve a tömegközlekedési eszközöket, éttermeket, supermarketeket is.
A vendéglátó helyek tulajdonosai belépéskor ellenőrzik, hogy a vendég rendelkezik-e SafePass-al vagy CyprusFlightPass-al. Amennyiben egy rendőrségi ellenőrzés során kiderül, hogy nincs érvényes Pass-a vendégnek, úgy az étterem tulajdonosa és a vendég is több száz eurós büntetést kap.

MELY HELYEK LÁTOGATHATÓK IGAZOLÁS NÉLKÜL?

 • Gyógyszertárak
 • Tengerparti strandok
 • Szabadtéri rekreációs helyszínek, gátak

Ettől függetlenül tanácsos a Flight Pass-t mindig, mindenhová magunkkal vinni!

MILYEN JÁRATOKKAL LEHET ELJUTNI DÉL-CIPRUSRA?

Magyarországról közvetlen járatok az alábbiak szerint indulnak:

 • Budapest – Páfosz / Ryanair
 • Budapest – Larnaka / Wizzair
 • Debrecen – Larnaka / Wizzair

MI TÖRTÉNIK, HA VALAKI CIPRUSON FERTŐZŐDIK MEG?

Ebben az esetben a beteg egy erre elkülönített intézménybe kerül, ahol fedezik a szállás, az ellátás és a gyógyszerek költségét is.
A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége.
A fertőzött személy közeli kontaktjait is elszállásolják speciális karantén hotelekben. A Covid-19 kórházakban kifejezetten az utazók részére elkülönített ágyak is rendelkezésre állnak.

HAZAUTAZÁS MAGYARORSZÁGRA

 • Magyarországon kiadott védettségi igazolvánnyal: PCR teszt és karantén nélkül
 • Védettségi igazolvány nélkül: hazaérkezést követően 10 nap házi karantén, ami lerövidíthető 2 db, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR teszttel.

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ erre a linkre kattintva érhető el.

MILYEN FORRÁSOKBÓL TUDSZ TÁJÉKOZÓDNI?

A Ciprusra történő beutazással kapcsolatos szabályok elsődleges és leghitelesebb forrása a Konzuli Szolgálat honlapja.
A Cyprus Flight Plass oldalon is találhatunk információkat az aktuális beutazási feltételekről.

   Honlapomon igyekszem segítséget nyújtani azáltal, hogy naprakész információkat nyújtok a Ciprusra történő beutazási feltételekről, de az itt leírtakért nem vállalok felelősséget. Kérlek mindig ellenőrizd az információkat a Konzuli szolgálat oldalán is. Köszönöm.